Schaatser op natuurijs Nederland (shutterstock_113489509)

De beste schaatsapps voor iPhone en iPad

iCulture zet de beste en handigste schaatsapps voor iPhone en iPad op een rij. Van schaatsnieuws tot schaatstrackers, als je zelf gaat schaatsen ben je met deze apps goed voorbereid.

Als de temperaturen dalen onder het nulpunt krijgen sloten en kanalen opeens een heel andere functie. Is het ijs dik genoeg? Kan er geschaatst worden? Komt er een Elfstedentocht? iCulture zet de beste apps voor iPhone en iPad op een rij, die je helpen bij alles wat met schaatsen te maken heeft – dus ook op de ijsbaan zelf, als je wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Lees ook: De beste wintersport-apps voor iPhone en iPad.

De beste schaatsapps voor iPhone en iPad

Allereerst een waarschuwing. Helaas moesten we bij het actualiseren van deze lijst constateren dat heel veel schaatsapps gaandeweg uit de App Store zijn gehaald. Schaats Agenda, SchaatsApp.nl, Viking Rondetijden, Natuurijs, IJsmeesters, Rondeteller, It Giet Oan… allemaal apps die je niet meer in de App Store zult aantreffen of de sterk verouderd zijn.

Zelfs de officiële app van de KNSB (‘Het ijs op!’) is sinds 2015 niet meer bijgewerkt en dus niet te installeren op iOS 11. De app van Schaatsen.nl is ook verdwenen, maar gelukkig kun je de nieuwtjes van deze schaatssite nu wel in een nieuwere app van de KNSB terugvinden, namelijk de Sprint-app.

We zijn dit jaar extra grondig te werk gegaan en hebben alleen de apps opgenomen die wél actueel zijn en waar je echt iets aan hebt. Je zou ook gebruik kunnen maken van de diverse weerapps, die je op de hoogte houden van het temperatuurverloop. Weerplaza heeft op de website een aparte pagina over schaatsen, maar die konden we helaas niet terugvinden in de app. Je kunt dus beter even op de website kijken

Hieronder bespreken we de volgende schaatsapps:

Schaatser op natuurijs Nederland (shutterstock_113489509)

KNSB Sprint

Deze app van de KNSB is gelukkig recent bijgewerkt en werkt daarom goed op de nieuwste iPhones. Met de Sprint-app meet je jouw rondetijden op de ijsbanen van Nederland. Ook volg je het schaatsnieuws, afkomstig van de website schaatsen.nl. Je ziet verder updates van je vrienden en je vereniging. Volg een trainingsschema om je rondetijden te verbeteren, bekijk tips om beter te schaatsen, of boek een schaatsles. Je kunt via de app inschrijven voor activiteiten van je vereniging of de ijsbaan waar je graag komt, kunt tickets boeken en materialen huren. En natuurlijk ook meedoen aan uitdagingen.

De oudere app van de KNSB ‘Het ijs op!’ is nog steeds te vinden in de App Store (link), maar sterk verouderd en daardoor alleen te gebruiken op oudere iPhones met iOS 10 of lager.

Ekkel Schaatskaart

Naar eigen zeggen de meest geraadpleegde schaatskaart van Nederland. Sinds 2008 houdt Erik Ekkel met hulp van enthousiaste natuurijsschaatsers deze schaatskaart bij. Groene punten op de kaart zijn betrouwbaar gemeld, rode punten zijn plekken waar je (nog) niet kunt schaatsen. Al moet je natuurlijk wel zelf blijven opletten, want ook op de veilige plekken kan soms een verraderlijk wak opduiken. Via pushberichten blijf je op de hoogte van actuele updates.

Ekkel schaatskaart

Schaatsen met de Apple Watch

Je kunt je schaatsactiviteiten ook meten met de Workout-app op de Apple Watch. Je zult daarbij een activiteit moeten kiezen die het meest overeen komt met de beweging die je tijdens het schaatsen maakt, want Schaatsen is niet standaard aanwezig in het lijstje met ondersteunde workouts. Kies daarom voor Skaten. We weten rolschaatsen niet helemaal overeenkomt met schaatsen, maar dit lijkt er qua beweging nog het meeste op.

Hiervoor ga je als volgt te werk:

  1. Start een workout en kies Andere.
  2. Ga bewegen, waarbij meetelt voor de groene activiteitenring. Daarbij zal het aantal calorieën worden berekend op basis van een stevige wandeling of de inspanning die blijkt uit de hartslagmetingen.
  3. Na afloop stop je de workout tik je op Work-outnaam.
  4. Kies Skaten (of een andere sport, die volgens jou meer overeenkomt met de inspanning die je hebt geleverd).
  5. Tik op Gereed.

Schaatsworkout Apple Watch

Daarnaast kun je natuurlijk gaan schaatsen met de hieronder genoemde apps Runkeeper en Runtastic, want ook die beschikken over een Apple Watch-app en kunnen je schaatsprestaties veel beter meten.

Schaatsen met een Garmin-sporthorloge

Heb je een sporthorloge van Garmin, dan kun je deze ook gebruiken om te schaatsen. Ondersteunt jouw Fenix, ForeRunner of Vivoactive geen schaatsactiviteiten dan kun je gebruik maken van de schaatshorloge-app van HarryOnline.

Schaatsen met sportapps

Met de meeste sportapps kun je ook je schaatsactiviteiten meten. We bespreken er drie: Strava, Runkeeper en Runtastic.

Schaatsen met Strava

Misschien komt het omdat schaatsers ook graag op de fiets stappen (of omgekeerd). In ieder geval is de Strava-app erg populair onder schaatsen. Als je de mobiele app van Strava gebruikt kun je kiezen uit hardlopen of fietsen, waarbij je de snelheid en het tempo op het scherm ziet. Maar je kunt ook diverse andere activiteiten vastleggen, zoals ijsschaatsen, kitesurfen en zelfs rotsklimmen. Ga je liever rollerskiën of snowboarden, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt achteraf de activiteit bewerken en een andere sport kiezen.

Schaatsen met Runkeeper

Je kent Runkeeper misschien als hardloop-app, maar je kunt er veel meer mee. Zodra je gaat sporten kun je kiezen uit een van de ca. 30 sporten die ze ondersteunen en daar staat ook schaatsen bij. Ook handig: Runkeeper werkt ook op de Apple Watch, zodat je je iPhone niet hoeft mee te nemen en toch je prestaties kunt meten. Je hartslag wordt daarbij ook meteen vastgelegd. Bij Runkeeper kun je live-tracking inschakelen, zodat de thuisblijvers precies weten waar je uithangt. Wel zo’n prettig idee.

Schaatsen met Runtastic

Runtastic bracht vroeger een aparte Wintersports-app uit, waarmee je schaatsen, skiën en andere populaire wintersporten kon vastleggen. Daar zijn ze mee gestopt, waarschijnlijk omdat er toch een beetje een wildgroei aan apps ontstond. Je kunt voortaan terecht in de normale Runtastic-app, waar je schaatsen als een van de activiteiten vindt. Handig van dit soort apps is dat ze meteen ook de afgelegde route vastleggen, zodat je na afloop op een kaartje kunt zien waar je geweest bent.

Hou je van winterse sporten, check dan ook eens onze lijst met de beste wintersport-apps voor je iPhone.

Openingsbeeld: Shutterstock, Steve Photography

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Apps
Onderwerpen schaatsen, wintersport
Devices iPad, iPhone
Software iOS