organic-food

Beste apps voor bewust eten en specifieke eetwensen

Heb jij bijzondere eetwensen, wil je bewust eten of heb je een voedselallergie? iCulture zet de beste apps voor vegetariërs en mensen die glutenvrij, biologisch of gewoon lekker willen eten op een rijtje.

Niet iedereen eet hetzelfde. Sommige mensen eten vet- of koolhydraatarm, anderen eten caloriebeperkt, terwijl er ook mensen zijn die te maken hebben met een voedselallergie of intolerantie. Sommige allergieën zijn levensbedreigend, terwijl andere je alleen maar een opgeblazen gevoel geven. Gelukkig zijn er allerlei apps voor mensen die bewust willen of moeten eten. Van gezond eten tot een specifiek dieet, er is voor iedereen wel een geschikte app en wij hebben een paar interessante voor je op een rijtje gezet.

Apps voor bewust eten

Ook als je op reis gaat heeft niet iedereen dezelfde eetgewoontes. De ene persoon proeft graag authentieke gerechten uit het land zelf, terwijl de ander liever vertrouwd eten zoals hamburgers en pizza’s eet.

organic-food

Het wordt nog een tikje moeilijker als je op vakantie op je eetgewoontes moet letten. Denk aan vegetariërs in Argentinië, het land van de biefstuk. Of aan Bourgondiërs en foodsnobs in een Amerikaanse stad waar je struikelt over de fastfoodketens. Maar ook thuis kun je tegen obstakels aanlopen. Welke restaurants schenken biologische wijn? Waar kun je terecht voor een vegan maaltijd en welke opties heb je met een glutenintolerantie? In dit overzicht vind je daarom apps voor mensen met specifieke eetwensen.

Check ook onze lijst met de beste restaurantapps en de beste fastfood-apps.

Foodsciffer

FoodSciffer is heel handig voor mensen die bewust willen eten of een allergie of intolerantie hebben. Je kunt producten scannen of intikken. Handig als je liever geen producten met lactose, gluten, suiker of andere ingrediënten wilt hebben. De app geeft snel inzicht wat er in een product zit, zoals calorieën, ingrediënten, keurmerken en meer. Zo kies je snel een product dat past bij jouw eetgewoontes of voedingspatroon. Je kunt er trouwens ook boodschappenlijstjes mee maken.

In de app maak je een profiel aan voor je gezin, zodat je bij het zoeken of scannen van een product meteen ziet of iedereen het kan eten aan de hand van icoontjes. FoodSciffer bevat zo’n 750.000 internationale producten en dat aantal groeit steeds verder.

Voedselintoleranties

Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen kan de app Voedselintoleranties je helpen. Het bevat meer dan 900 voedingsmiddelen, voorzien van commentaar en beoordeeld op onderwerpen zoals histaminegehalte, levensmiddelenadditieven, koolhydraten, salicilaatgehalte en nog veel meer. Je kunt filteren op intoleranties en allergieën die te maken hebben met gluten, tarwe, soja, gist, sulfiet, melk, ei, vlees, rundvlees, varkensvlees en honing.

Ekoplaza

De Ekoplaza-app, van de grootste biologische supermarkt in Nederland. Vind meer dan 7.000 biologische producten die je met één druk op de knop in je winkelmandje kunt zetten. Je kunt producten ook toevoegen aan je favorieten of makkelijk toevoegen met de barcode-scanner. Elke week staan er nieuwe aanbiedingen in de app, die ervoor zorgen dat je een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon kunt eten, zonder synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Je ziet ook in de app waar de dichtstbijzijnde Ekoplaza of afhaalpunt te vinden is. Bekijk onze lijst met supermarkt-apps voor nog meer apps van Nederlandse en Belgische supers en of lees onze bespreking van de Ekoplaza-app.

Questionmark

Wil je duurzaam en gezond boodschappen doen? Questionmark helpt! De gratis app beoordeelt de duurzaamheid van producten met een score van 1 tot 10. Daarnaast beoordeelt de app of het product binnen een gezond voedingspatroon past. Ook kun je artikelen lezen en video’s kijken bij elk product. Je scant de streepjescode en krijgt de score te zien. Questionmark is een onafhankelijke organisatie en werkt dus niet samen met een bepaalde fabrikant. De app bevat tienduizenden producten uit de Nederlandse supermarkten. Er staat ook uitleg bij hoe de score tot stand kwam.

MyFitnessPal

Moet je bewust eten, dan is MyFitnessPal het meest gebruikte voedseldagboek. Je voert dagelijks in de app in wat je hebt gegeten en MyFitnessPal laat zien hoeveel calorieën je hebt gegeten en hoe de samenstelling is. Niet alleen wat koolhydraten, eiwitten en vetten betreft, maar ook de verschillende vitamines en mineralen. De app heeft sinds de overname door Under Armour veel meer reclames gekregen en probeert je continu over te halen om een Premium-lidmaatschap af te sluiten, maar als je die aansporingen negeert en alleen op je doel let, is de app prima te gebruiken. Wel wat misleidend is de opmerking die je na het invullen van je voedseldagboek krijgt: “Als je elke dag zoals vandaag zou eten, ben je over 3 weken 70 kilo.” Yeah, right.

Fodmap Food Guide

Heb je last van een prikkelbare darm en probeer je daarom volgens Fodmap-rijke voedingsmiddelen te vermijden? Deze app helpt je om boodschappen te doen en daarbij Fodmaps te vermijden. Er staan merkproducten in, in 20 categorieën zoals Broodbeleg, Rijst/Pasta/Noedels en Tussendoortjes. In deze Nederlandstalige app gemaakt door Edgar van der Geest vind je per product foto’s, productomschrijvingen en een ingrediëntenlijst.

Zero Fasting Tracker

Zero is een simpele app voor mensen die aan intermittent fasting en andere vormen van vasten doen. De app is gemaakt door het bedrijf van Kevin Rose, voormalig Digg-frontman. Je kunt kiezen uit het 16-uur vastenschema, het circadian rhythm-schema of een zelfgekozen schema. Zero houdt je voortgang bij en je kunt de data ook exporteren naar een spreadsheet voor verdere analyse. Kies je voor een eigen schema, dan kun je instellen hoeveel uur en op welke dagen van de week je wilt vasten, bijvoorbeeld alleen in het weekend of op maandag en dinsdag.

Happy Cow

Happycow.net is een bekende zoeksite voor vegetarische en veganistische restaurants over de hele wereld. De bijbehorende app werkt volgens hetzelfde principe. Je geeft allereerst aan of je op vegetarische, veganistische of vega-vriendelijke restaurants wilt zoeken, of biologische winkels. Je kunt ook naar alle opties tegelijk zoeken. Daarna geef je aan of je de resultaten in jouw directe omgeving of in een andere plaats wilt bekijken, et voilà: op een kaart of in een lijst zie je alle resultaten duidelijk staan, voorzien van een kleurtje per type etablissement. De app is net als de website echt werelddekkend met informatie over meer dan 180 landen. Zo vindt de app meer dan tientallen horecagelegenheden in Amsterdam, Praag en Beijing. Het platteland is minder goed vertegenwoordigd, maar daar zijn nu eenmaal minder horecagelegenheden en vegetarische mogelijkheden.

Michelin Guide

Smulpapen en luxepaardjes hebben vaak specifieke eetwensen en dan kun je de app van de Michelin Gids goed gebruiken. Het is misschien niet de eerste plek om te kijken als je specifieke eetwensen hebt, maar als je zoekt naar eten van kwalitatief hoog niveau, dan biedt deze app je toegang tot duizenden adresjes. Ook in de goedkopere prijsklassen, want speciaal voor de minder gefortuneerden heeft Michelin de lijst Bib Gourmand, voor mensen die voor een redelijke prijs lekker willen eten. De Michelin-gids is offline te gebruiken in meerdere talen.

Andere apps voor specifieke eetwensen thuis

 • Simple Feast Recipes (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Recepten van ‘s werelds beste chefs en voedingsdeskundigen. Geef aan wat je doel is, bijvoorbeeld gewicht verliezen of beter presteren tijdens het sporten, en je krijgt recepten te zien die daarvoor geschikt zijn.
 • Green Kitchen (€3,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Een app voor mensen die meer groente willen eten. Ook handig voor flexitarians, die eens wat minder vlees willen eten en op zoek zijn naar lekkere recepten op basis van planten.
 • Fermentor (€0,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Een app voor mensen die zelf voedsel willen fermenteren. Plan je fermenatieprocessen, zodat er niets mis kan gaan.
 • FODMAP Friendly (€1,99, iPhone, iOS 9.0+) - Deze app helpt je bij het hierboven al even genoemde Fodmap-dieet, voor mensen met een prikkelbare darm.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Bariatric Timer helpt je bij het plannen van je maaltijden als je een maagverkleining hebt gehad.
 • Vegan Pocket - Is it Vegan? (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Als beginnende veganistische eter vraag je je misschien regelmatig af: is het wel vegan? Deze app vertelt het je.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Bij Pauline weet je altijd dat het gezond en lekker is. Deze foodblogster weet altijd iets lekkers op tafel te zetten, dat ook nog eens verantwoord is.
 • Deliveroo: eten bestellen (gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Bij Deliveroo en concurrenten zoals Foodora en Uber Eats vind je veel meer gezonde opties dan bij Thuisbezorgd. Kies eens voor salades en gezonde soepen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Lokale producten vinden, van producenten bij jou in de buurt.

Apps voor specifieke eetwensen buiten de deur

 • La Place (gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Misschien niet de meest gezellige plek om uit eten te gaan, maar La Place belooft wel dat ze lokaal en zoveel mogelijk met biologische ingrediënten werken. Ook al wordt dat vaak bereid door ongeïnteresseerd personeel.
 • Cuppings (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Voor koffiekenners: vind de beste koffietentjes wereldwijd.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De Oostkust van de VS staat bekend om zijn seafood restaurants, met duizenden Crab Shacks en Lobster Shacks. De app van Sea Food Watch laat in de VS alle restaurants met vis, schaal- en schelpdieren om je heen te vinden zijn, en geeft meteen aan welke opties in deze restaurants ‘ocean-friendly’ zijn en welke gerechten je omwille van het milieu beter kunt vermijden.
 • Pizza Compass (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Het zal geen moeite kosten om in een willekeurige stad een pizzeria te vinden. Maar ben je toch radeloos op zoek, dan wijst het pizzeria-kompas je de weg. Tik op het scherm en een pizzapunt wijst je de weg naar de dichtstbijzijnde pizzeria.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd op 1 november 2017. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!