Nextdoor buurtenapp

Met deze buurtapps voor iPhone weet je wat er speelt

Met deze buurtapps weet je wat er speelt bij jou in de buurt. Er zijn allerlei lokale apps met een heel verschillende insteek: soms bedoeld om spullen van de buurman te lenen, soms om op de hoogte te blijven van een komend buurtfeest. In deze round-up vind je de beste lokale buurtapps bij elkaar.

De beste buurtapps

Je kent vast wel de Facebook- en WhatsApp-groepen voor een bepaalde wijk of buurt. Maar er zijn ook speciale apps waarmee je in contact kunt blijven met de buren. Heb jij een kinderfiets of een zak compost over en wil je daar een buurtgenoot blij mee maken? Ben je je kat kwijt? Of wil je misschien een heggenschaar lenen? In dat geval kun je goed gebruik maken van de buurtapps, waarmee je in contact komt met straat- en wijkgenoten.

Buurtapp

Buurtapp noemt zich de échte buurtapp, om zich daarmee te onderscheiden van het Amerikaanse Nextdoor, dat we verderop bespreken. Het zit iets minder gelikt in elkaar, maar het komt ook wat vriendelijker over. Je kunt deze app gebruiken om berichten te sturen naar buurtbewoners, vragen stellen en spullen lenen. Bijvoorbeeld: “Wie kan mijn Wi-Fi weer aan de praat krijgen in ruil voor een zelfgebakken appeltaart?” Of: “Wie heeft een hogedrukspuit te leen?” Of denk ook aan: “Waarom is het café opeens gesloten en wat komt ervoor in de plaats?”

Je bepaalt zelf wat jouw wijk is en zit dus niet vast aan de wijk die je in Nextdoor krijgt toegewezen. Zo bepaal je zelf welke wijken voor jou relevant zijn. Soms is de afkadering die je zelf hebt gemaakt (bijvoorbeeld tot aan de ringweg of een kanaal) immers zinvoller dan de gemeentelijke indeling van wijken. Wil je alleen met de bewoners uit je eigen straat te maken hebben, dan kan dat ook. Je kunt filteren op straat, buurt en gemeente. Buurtapp probeert de commerciële boodschappen te beperken, zodat je niet de hele tijd te maken krijgt met kappers, schilders en yogapraktijken die hun diensten aanbieden, terwijl jij alleen maar wilt weten wat er speelt in de wijk.

Buurtapp wordt door een kleiner team ontwikkeld dan het wereldwijd opererende Nextdoor en heeft ook wat minder gebruikers. Desondanks is het een prima app.

Nextdoor

Grappig genoeg noemt Nextdoor zich de betere buurtapp. Er zitten wel wat meer functies in en omdat Nextdoor met veel investeringsgeld wordt gemaakt door een team van honderden medewerkers is het allemaal wat professioneler (en commerciëler) van insteek. Nextdoor is vooral gericht op contact leggen met de buren. Je kunt nieuws, tips en inbraakgevaar met elkaar delen, maar je ziet ook regelmatig berichten van lokale ondernemers die hun diensten aanbieden. Denk daarbij aan pedicure, klusjesmannen en schoonmakers. Daardoor lijkt Nextdoor ook wel eens op het prikbord van de supermarkt. De grens is soms moeilijk te trekken: mag een kleine ondernemer wel een berichtje plaatsen en de buurtwinkel (die misschien een veel belangrijker buurtfunctie heeft) niet? Ook is het soms lastig om het onderscheid te zien tussen buurtgenoten die écht enthousiast zijn over een lokale aanbieder en sluikreclame.

Nextdoor kan worden gebruikt om lokale misstanden te bespreken, zoals gehorige buren en andere ergernissen. Maar omdat je in de app kunt zien waar iedereen woont moet je ook oppassen met je privacy. Voor je het weet staat de boze buurman voor de deur, om verhaal te halen. Waarom klagen in Nextdoor, terwijl je ook even had kunnen aanbellen voor een goed gesprek 1-op-1?

Nextdoor is een soort Facebook voor de buurt en heeft meer leden dan Buurtapp, maar dat brengt ook ergernissen met zich mee. Net als bij Facebook is het populairste alternatief niet altijd het beste… maar als al je buren erop actief zijn zul je er toch maar (al dan niet met tegenzin) gebruik van moeten maken.

Peerby: spullen lenen in de buurt

Peerby is een oudgediende: deze bekende buurt-app bestaat al jaren en is bedoeld voor het lenen en uitlenen van spullen. Bijvoorbeeld een hogedrukspuit, behangafstomer of andere apparaten die je niet vaak nodig hebt. Daardoor is Peerby ook goed voor het milieu. In plaats van ieder-voor-zich spullen aanschaffen kun je één apparaat met meerdere mensen delen. Als je een apparaat aanbiedt ben je niet verplicht om het uit te lenen. Je kunt aangeven dat het momenteel niet goed uitkomt.

De app heeft veel gebruikers en je kunt vrij gericht zoeken naar het product dat je wilt lenen. Wel zijn er over het algemeen meer mensen op zoek naar spullen, dan andersom. Oftewel: relatief veel mensen willen profiteren van de spullen van anderen, maar lenen zelf niets uit. Peerby kan ook van pas komen als je zelf spullen hebt liggen die je kwijt wil. Misschien wil degene die jouw hogedrukspuit of gezichtsbruiner wil lenen het apparaat wel voor een zacht prijsje overnemen. Daardoor gaat Peerby een beetje lijken op Marktplaats.

Verbeterdebuurt

Last van een loszittende stoeptegel of een ander probleem? Met de Verbeterdebuurt-app kun je snel problemen en ideeën melden aan de gemeente. Voeg een foto en beschrijving toe en de makers van de app sturen de melding door naar de juiste gemeente. Je kunt er ook ideeën mee doorgeven, bijvoorbeeld als je een speeltuintje in de buurt wil hebben of vindt dat de ondergrondse afvalcontainers best verplaatst kunnen worden. Meldingen die je in de app doet zijn ook meteen zichtbaar voor iedereen op de website verbeterdebuurt.nl. Verder kun je je meldingen delen op Facebook, Twitter en via e-mail.

Neighbour Secure: burenalarm

Gaat je alarm af, dan kun je met Neighbour Secure automatisch een melding naar je buren sturen, zodat zij poolshoogte kunnen nemen. Deze Nederlandse app wil van alarmsystemen een slimme alarmcentrale maken zonder dat je voor een dure meldkamer hoeft te betalen. Laat gewoon je buren het werk doen! Zij zijn immers toch al in de buurt. Volgens de makers is het sneller en goedkoper dan een beveiligingsbedrijf dat pas na 15 minuten komt kijken.

Deze app werkt met elk alarmsysteem dat aangesloten is op de telefoonlijn, zoals Elro, Blaupunkt, Gigaset, Eminent, Smanos, Honeywell en eTiger alarmsystemen. Je moet nog wel mensen uit de buurt uitnodigen om de app te downloaden en te gaan gebruiken, maar dat kan eventueel via de andere buurtapps. Je kan onderling chatten wie een kijkje gaat nemen. Misschien kun je met andere eigenaren van alarmsystemen in de buurt een groepje vormen, zodat je elkaar kunt helpen.

Meer buurtapps

  • Burgernet (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Werk samen met de politie en de gemeente aan de veiligheid in je buurt. Lees ook ons artikel over de Burgernet-app.
  • Veiligebuurt meldingen, nieuws (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Ontvang alerts van je buren, zoals politie, Burgernet, Amber Alert en meer.
  • WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Uitgegroeid tot de belangrijkste buren-app. Kijk op WABP (WhatsApp Buurt Preventie) welke groep er bij jou in de buurt is.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Sociaal netwerk voor de buurt. Lees ook ons artikel over Wazzurb.
  • Over uw buurt (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.1+) - In deze app kun je zien welke besluiten betrekking hebben op jouw buurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen buurt, sociale netwerken, veiligheid