Babyfoon 3G iPhone babyphone

Babyfoon 3G-app review: goede vervanger van de normale babyfoon?

De razend populaire iPhone-app Babyfoon 3G laat ouders nu met live videobeelden kijken in de babykamer via 3G, 4G en andere Wi-Fi netwerken.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Babyfoon 3G iPhone babyphoneMet de app Babyfoon 3G houd je altijd contact met je baby. Deze app, die in het Engels Baby Monitor 3G heet, zorgt dat je een gewone iPhone of iPad kunt gebruiken als babyfoon, zodat je op elk moment even kunt kijken of je baby nog rustig slaapt. De populaire app staat al jarenlang hoog in de applijsten. Is de app echt zo goed? Wat kun je ermee en hoe werkt het precies? Dat leggen we uit in deze Babyfoon 3G review!


Voor ouders met jonge kinderen is een traditionele babyfoon een onmisbaar hulpmiddel. Voor een paar tientjes koop je een dergelijk apparaat. Je kunt met een gerust hart even de babykamer uit lopen, zonder dat je het contact met je baby verliest. Je kunt zelfs even bij de buren op visite, als je maar wel in de buurt blijft. Erg groot is het bereik van dergelijke babyfoons namelijk niet. De hond uitlaten of naar de winkel op de hoek lopen, zit er meestal niet in. Tenzij je de heel dure modellen koopt met een groot bereik, storingsvrije verbinding en videobeelden.

Gelukkig is er een oplossing: de Babyfoon 3G-app. Daarmee heb je vrij goedkoop een babyfoon met videobeelden tot je beschikking. Het handige van deze app is dat het bereik bijna onbeperkt is. Overal waar een goede internetverbinding is, kun je contact houden met de babykamer. Voor een paar euro heb je een betere babyfoon, die (bijna) altijd werkt.

Heb je liever een kant-en-klare oplossing, bestaande uit een babyfoon met app? Dat kan ook:

Babyfoon 3G: zo werkt het

Je vindt Babyfoon 3G in de App Store (link). Om het te kunnen gebruiken heb je een extra iPhone nodig. Dit mag ook een ouder toestel zijn, of een toestel dat je niet de hele tijd nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld met de baby op vakantie, dan kun je de iPhone van de ene ouder bij de baby laten, terwijl je de andere meeneemt.

Je betaalt één keer voor de app en kunt deze dan op al je apparaten zetten. Gebruiken beide ouders een verschillend Apple ID voor aankopen, dan is het slim om even van App Store-account te wisselen, zodat je niet twee maal voor de app hoeft te betalen. Daarna wissel je terug naar het eigen Apple ID.

De ene iPhone dient nu als ‘Baby-unit’, de andere als ‘Ouder-unit’. Je bepaalt zelf welke iPhone je bij de baby achterlaat en welke je meeneemt.

Babyfoon 3G gebruiken op iPhone Julia slaapt Babyfoon 3G live meekijken in babykamer

Overal waar je Wi-Fi, 3G of 4G hebt, heb je vanaf nu onbeperkt bereik. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de traditioneel babyfoon die met radiogolven werkt, omdat die maar een bereik van enkele tientallen meters hebben, vooral als er tussenmuren zijn. De naam Babyfoon 3G wekt de indruk dat het alleen via het 3G-netwerk werkt, maar dat is niet zo. Het komt omdat de app al vrij lang bestaat, nog voordat de 4G-netwerken wereldwijd werden uitgerold.

Als je wilt zou je nu erop uit kunnen trekken, maar we raden af om vele kilometers weg te rijden met de auto, omdat je bij verontrustende geluidjes toch weer snel terug wilt zijn bij je baby.

Babyfoon 3G installeren

Het installeren van de app werkt als volgt:

 1. Download Babyfoon 3G op alle apparaten die je wilt gebruiken. Je kunt hiervoor bovenstaande App Store-link gebruiken. De app is ook verkrijgbaar voor Android.
 2. Als je de app de eerste keer opstart moet je een stappenplan doorlopen om beide apparaten met elkaar te koppelen. Dit is vrij eenvoudig; je volgt gewoon de stappen. Eventueel kun je meer dan twee apparaten koppelen zodat ook opa en oma mee kunnen kijken.
 3. Zet de Baby-Unit in de kinderkamer en sluit eventueel een laadkabel aan.
 4. Het andere apparaat neem je mee en je krijgt automatisch een melding als er iets aan de hand is.

Babyfoon 3G: dit kun je ermee

Je hebt de app binnen een paar minuten werkend. Daarna heb je de volgende functies tot je beschikking:

 • Live HD-beelden van je baby: Richt de camera op de baby en je kunt de videobeelden via de andere iPhone bekijken. Je kunt hiervoor het beste een statiefje gebruiken of een Gorillapod, die je met buigzame pootjes op allerlei manieren kunt vastmaken. Ben je bang voor te hoog dataverbruik, dan kun je ook kiezen voor een lagere resolutie van de videobeelden of stilstaande foto’s.
 • Praten tegen je baby: Je kunt in twee richtingen praten tegen je baby. Je hoort de geluiden in de babykamer, maar kan ook iets terugzeggen of bijvoorbeeld een liedje zingen.
 • Slaapliedjes afspelen: Kun je niet zingen? Help je baby in slaap vallen door rustige muziek af te spelen, een slaapliedje uit je muziekbibliotheek te kiezen of door liedjes te importeren vanuit de Baby Dreambox-app.
 • Zelf de gevoeligheid instellen: Net als bij een traditionele babyfoon kun je zelf aangeven wat het geluidsniveau moet zijn. In een wat rumoerige omgeving wil je niet telkens een melding krijgen.
 • Activiteitenlogboek bekijken: Met Baby Monitor 3G kunt je controleren hoe vaak de baby wakker was, slaappatronen ontdekken en geluiden afspelen van huidige of vorige sessies.
 • Nachtlampje: Je kunt ‘s nachts even meekijken, waarbij de cameraflitser van je toestel wordt gebruikt. Je kunt de felheid van de verlichting aanpassen, zodat je de baby niet hoeft te storen.

Zodra er een geluidje in de kinderkamer is, krijg je een melding op je Apple Watch. Ook krijg je een melding als er even geen verbinding is of wanneer de livebeelden met vertraging gestreamd moeten worden omdat het druk is op het netwerk. Om stroom te sparen schakelt de Baby-unit het scherm uit tijdens het gebruik. Logisch, want je wilt niet dat het scherm de kamer verlicht. Ben je op beide apparaten met hetzelfde Apple ID ingelogd, dan kun je vanaf de Ouder-unit de batterijstatus van het andere apparaat in de gaten houden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Baby-unit aan het stroom te hangen.

Een groot voordeel van de Babyfoon 3G-app is dat de beelden niet zomaar kunnen worden afgetapt. Je hoort bij andere babyfoons wel eens dat ze vrij gemakkelijk kunnen worden gehackt of dat iemand zomaar het signaal kan oppikken door op het juiste kanaal af te stemmen. Babyfoon 3G versleutelt de verbinding met SSL, dus het is vrij moeilijk om dit te onderscheppen én toegang te krijgen tot de beelden.

Een ander voordeel is dat de app continu wordt onderhouden. Toen de app net uitkwam, kon je deze alleen gebruiken om te luisteren. Sindsdien zijn er videobeelden bijgekomen, die nu ook in HD te bekijken zijn. En dankzij het nachtlampje kun je ook iets zien als het aardedonker in de kamer is.

Uiteraard heeft Babyfoon 3G ook wat nadelen. De belangrijkste is dat je je iPhone even kwijt bent, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je hiervoor een oudere iPhone gebruikt of een iPad.

Score

8

Babyfoon 3G

Babyfoon 3G

Voordelen +

 • Geen fysieke babyfoon meer nodig
 • Snelle installatie, binnen enkele minuten heb je het werkend
 • Goede beveiliging tegen afluisteren
 • Goedkoop ten opzichte van normale babyfoons
 • Bereik is enorm groot, overal waar je internetverbinding hebt

Nadelen -

 • Je hebt een extra smartphone of tablet nodig
 • Als er geen internetverbinding is, heb je ook geen babyfoon-functie

Conclusie Babyfoon 3G app

De Babyfoon 3G-app is een prima vervanger van de normale babyfoons. Omdat je een smartphone gebruikt heb je een veel groter bereik en het is ook veel goedkoper. Je hebt geen gespecialiseerd apparaat nodig, dus je kunt dit ook even ad-hoc gebruiken als je bijvoorbeeld op vakantie geen oppas kunt vinden en niet de hele avond in je hotelkamer of appartement wilt blijven zitten. Je kunt met een gerust hart een duik in het zwembad nemen, terwijl je kind ligt te slapen.

Er zijn meerdere apps die dat ook kunnen, maar de meeste werken niet prettig of zijn niet gebruiksvriendelijk. De Babyfoon 3G-app is niet voor niets zo populair, omdat de app gewoon goed werkt. Omdat de app gebruik maakt van een internetverbinding en niet van een radiosignaal, maakt het niet uit waar je bent. Je kunt op elk moment kijken hoe het in de babykamer gaat, zelfs als een van de ouders op reis is en even naar de baby wil kijken. De Babyfoon 3G-app is z’n geld meer dan waard. Voor een paar euro heb je alle functies die je nodig hebt en het bereik is vrijwel oneindig.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.