Het is weer zover: de eerste delen van het land hebben vakantie! Met veel vrije tijd en het mooie weer wordt er bij ons veel buiten gespeeld en trekken we er ook vaker op uit. We zijn in deze periode ook iets makkelijker met schermtijd en het kijken van filmpjes. Zeker als het een actieve en gezellige dag is geweest pakken we nog wel eens een filmpje of laten we de kinderen zelf kijken.

Maar wat precies ‘handig’ is om zelfstandig te laten kijken kan lastig zijn om te bepalen. YouTube vinden ze fantastisch, maar staat vol troep en de reclame is naast irritant ook niet altijd passend bij de leeftijd van onze meiden. YouTube Kids (het kind-veilige alternatief van Google) kwam vorig jaar in opspraak nadat bleek dat hier allerlei aanstootgevend materiaal te vinden was, verpakt in kinderfilmpjes. Een moordlustige Pepa Pig of een hitsige prinses Elsa, dat soort dingen.

Welke opties heb je als je kinderen nog niet oud genoeg zijn om zelfstandig de ‘troep’ van YouTube te relativeren? We zetten een paar van de opties voor je op een rij.

Gastblog Grownhub
Dit is een gastblog van Thomas van der Knijff van Grownhub, een Nederlands bedrijf dat ouders meer inzicht geeft in de activiteiten die kinderen mobiel en op sociale media uitvoeren. Daardoor heeft Thomas veel kennis vergaard over smartphonegebruik onder kinderen en jongeren. Dit is een niet-gesponsorde gastbijdrage.#1 YouTube Kids


Om maar gelijk te beginnen met de app waar zoveel commotie over was: in principe is deze plek nog altijd ‘veiliger’ dan de normale versie van YouTube, zeker na alle ophef. Google heeft duizenden filmpjes verwijderd en de algoritmes aangepast. Het grote voordeel van YouTube Kids is dat ik verschillende profielen kan aanmaken zodat mijn kinderen allebei hun eigen favo’s en historie kunnen raadplegen. Er zitten ook wat hulpmiddelen in zodat je eenvoudig een maximale tijd kunt instellen. Het grootste nadeel is dat de app niet in de Nederlandse App Store staat. Dat betekent niet dat het onmogelijk is: als je een Amerikaans App Store-account hebt kun je YouTube Kids gewoon downloaden.

#2 YouTube ‘Beperkte modus’


YouTube heeft een functie ingebouwd die het mogelijk maakt om op basis van een algoritme bepaalde ongepaste content tegen te gaan. Dit is niet 100% waterdicht, maar het werkt eigenlijk best aardig. Het voordeel is dat de allergrootste troep wordt gefilterd én reacties (waar vaak ook de grootste bagger in staat) niet beschikbaar zijn. De YouTube-ervaring blijft dicht bij het origineel. De beperkte modus is in te stellen onder je accountinstellingen, zowel in de app als op de website. Nadeel: het is heel eenvoudig uit te zetten door je kind, wat ze ook zeker zullen doen als ze de melding krijgen dat een filmpje niet beschikbaar is in deze modus. Zo kun je het instellen.

Kids-tube

#3 Kids-tube


Een site gemaakt door ouders met het nobele streven om een veilige plek te bieden om filmpjes te kijken, tegenwoordig ook met een app. De filmpjes staan ‘gewoon’ op de bekende sites als YouTube, maar wordt gescreened om te kijken of het geen troep is. Het meeste is goed, er staan zelfs volledige films op kids-tube. De ‘teasers’ die ertussen zitten kunnen tot frustratie leiden. Je verwacht een volledige aflevering van Star Wars Rebels, maar krijgt alleen een preview van 2 minuten. Het is mooi dat je kunt inloggen en favorieten kunt bewaren, maar er is geen autoplay én geen manier om zelf gekozen filmpjes van bijvoorbeeld YouTube toe te voegen.

Kiddo-viddo

#4 Kiddo Viddo

KiddoViddo lijkt in de basis op kids-tube, maar geeft je de mogelijkheid om zelf ook collecties samen te stellen. Dat is handig, want hoe goed die beheerde lijsten ook zijn: mijn kind wil altijd wel weer wat anders zien en die kan ik nu zelf toevoegen in een collectie. Er is geen app beschikbaar, maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Er is gelukkig wel autoplay, wat gewoon erg praktisch werkt met korte fimpjes. Een functie om playlists van YouTube te kunnen importeren zou top zijn, want het samenstellen van collecties kost je nu nog best veel tijd. Van de maker van KiddoViddo begreep ik dat dit inderdaad op de verlanglijst staat.


Netflix voor kinderen

#5 Netflix
 kinderprofiel

Wij hebben gelukkig de luxe om Netflix in huis te hebben, en velen met mij als ik naar de gebruikersaantallen kijk in Nederland. Netflix biedt een zeer eenvoudige manier om je kinderen leuke content te bieden zonder reclame, zonder onverwachte resultaten en zonder schunnige commentaren. Het enige wat je hoeft te doen is een eigen Netflix-profiel aan te maken en aan te geven dat het kinderen betreft. Fijn is ook dat je bepaalde filmpjes offline beschikbaar kan maken door ze te downloaden. Nadeel: geen Freek Vonk, Beugelbekkie, Stringz Academy en Kinderen voor Kinderen. Vooral de grote bekendere franchises. Wat onze kinderen overigens geen probleem vinden 😊

Er zijn nog vele andere opties. Apps als Telekids en Zappelin hebben allemaal een eigen app om filmpjes te bekijken, met elk zo hun voor- en nadelen én hun doelgroep. Wat voor jou het beste is, hangt waarschijnlijk ook samen met welke leeftijd en interesses je kind heeft, en hoe je gezinssamenstelling is.

Neem ook vooral de tijd om af en toe samen met je kind te kijken of – als ze wat ouder worden – te vragen wat ze bekijken (en waarom dat leuk is!). Dit maakt het eenvoudiger om ze op een laagdrempelige manier uit te leggen dat veel van deze filmpjes gesponsord worden of in scene gezet zijn, iets wat belangrijk is om je kinderen mee te geven tegenwoordig.

Veel kijkplezier, fijne vakantie en mocht je zelf een goede app of dienst weten die je wilt delen laat dan een reactie achter in de comments!

Gastblog: Thomas van der Knijff van Grownhub.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2018, 9:27
Categorie Achtergrond
Onderwerp kinderen
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.