App Store in Mojave op MacBook Pro 2018.

Waarom een MacBook voor school of studie?

Zoek jij een laptop voor je studie en twijfel je nog tussen een Windows-laptop en een MacBook? Misschien kunnen we jou (en je ouders) overtuigen waarom een MacBook de beste keuze is.

MacBook voor school of studie

Als student heb je een laptop nodig, maar kies je dan voor een Chromebook, een Windows-laptop of een MacBook? Veel studenten kiezen voor een MacBook en dat is wel te begrijpen, want het heeft allerlei voordelen. De MacBook is dan ook de meestgebruikte laptop onder Nederlandse studenten. ASUS en HP staan ook steevast in de top 3 en bij de Chinese merken is Lenovo bezig aan een opmars. Minder belangstelling is er de afgelopen jaren voor Acer, Dell en Toshiba.

Wil je je ouders overtuigen dat je écht een MacBook nodig hebt? Dan helpen we door de belangrijkste argumenten voor je op een rijtje te zetten.

Gebruiksvriendelijk

Als je al een iPhone of iPad hebt, weet je hoe gemakkelijk Apple-producten in gebruik zijn. Van jong tot oud, iedereen kan er probleemloos mee aan de slag. Voor een MacBook geldt dat ook en dankzij iCloud werkt alles naadloos met elkaar samen. Documenten zijn op al je toestellen beschikbaar en dat geldt ook voor foto’s, video’s en muziek. Met functies als Handoff wissel je moeiteloos tussen je iPhone, iPad en Mac. Omdat hardware en software zo nauw op elkaar zijn afgestemd werk je prettiger dan op een combinatie van iPhone en Windows-pc.

MacBook voor studie

Design

Loop eens door de MediaMarkt langs de uitgestalde laptops en je herkent meteen de MacBooks. De producten zien er allemaal net iets strakker en luxer uit dan de kunststof exemplaren van de concurrentie. Apple kiest voor lichtgewicht aluminium en let op de kleinste details. Zo zit er al vanaf het begin geen schuifje op de MacBook om de klep te openen, waardoor je een MacBook altijd met één hand kunt openklappen. Ook op andere punten zie je het oog voor detail en minimalisme. Je hoeft geen design-student te zijn, om het aantrekkelijke uiterlijk van een MacBook te waarderen.

Dit zijn de MacBooks waaruit je kunt kiezen:

Veel meer prijzen vind je in ons overzicht MacBook kopen.

Duurzaam

Een MacBook is duurzaam – en dat bedoelen we op meerdere manieren. Ten eerste is Apple een van de meest groene bedrijven ter wereld. De winkels en kantoren werken op 100% groene stroom en ook bij de productie wordt rekening gehouden met het milieu. Apple is een van de weinige bedrijven die voor elk laptopmodel een milieurapport opstelt, bijvoorbeeld hier voor de 13-inch MacBook Pro. Daarmee zie je precies hoeveel CO2-uitstoot er voor de productie, gebruik en transport nodig is.

MacBook milieurapport

Waardevast

Maar Apple is ook om een andere reden duurzaam: een MacBook gaat lang mee en is daarom een goede investering. MacBooks zijn waardevast en gaan heel lang mee, waardoor ze prima geschikt zijn om tweedehands of refurbished aan te schaffen. Een MacBook is misschien wat duurder dan een andere laptop, maar als je de afschrijving per jaar en de restwaarde na 4 jaar bekijkt, ben je met een MacBook beter af. Daar komt bij, dat een MacBook er prima uit blijft zien en door het tijdloze design er nooit gedateerd uit zal zien. Toch een deukje opgelopen? Met wat stickers ziet niemand er iets van en heb je opeens een hippe, persoonlijk laptop. Wil je na een paar jaar toch een andere laptop? Dan verdien je met je oude MacBook nog een paar honderd euro, dankzij de hoge inruilwaarde.

MacBook voor studie en school

Onderwijskorting

Apple is niet de enige die onderwijskorting of studentenkorting geeft. Maar het is wél mooi meegenomen dat je honderden euro’s goedkoper uit bent dan de prijzen die je in de Apple Store ziet. Terwijl je precies dezelfde service krijgt als klanten die de volle mep betalen. Je krijgt zelfs nog wat extra korting op AppleCare+, zodat je kunt rekenen op langere garantie én je krijgt in tijdens de looptijd van de Back to School-actie een gratis Beats-koptelefoon.

Krachtig

MacBooks komen regelmatig als beste uit benchmark-tests. Apple kan als een van de weinige fabrikanten de hardware en software nauw op elkaar afstemmen en probeert dan ook het maximale eruit te halen. Ze doen daarbij ook geen loze beloften. Als Apple belooft dat een batterij 10 uur meegaat, dan haal je dat ook. Je bepaalt zelf welke upgrades je toevoegt ten opzichte van het basismodel en je kunt daarmee heel ver gaan. Voor zware toepassingen zoals videobewerking kun je bovendien een eGPU aansluiten, een externe grafische processor die alles nog soepeler laat verlopen.

Draagbaar

Een zware boekentas is niet meer van deze tijd; tegenwoordig doen we alles het liefst digitaal. Omdat een MacBook licht van gewicht is kun je ‘m altijd meenemen en heb je alles voor je studie digitaal bij de hand. De 12-inch MacBook weegt nog geen kilo. Je hoeft ook geen muis mee te nemen want het grote trackpad werkt net zo makkelijk, ongeacht of je een studie-opdracht maakt of naar een film wilt kijken.

MacBook voor studie en school

Veelzijdig

Op de Mac vind je standaard al de belangrijkste apps die je nodig hebt, zoals Notities, Herinneringen en Mail. Ook Microsoft Office en andere apps van derden kun je moeiteloos installeren. Zoek je een vervangende Agenda-app of Mail-app, dan is er keuze genoeg. Je hoeft bovendien niet bang te zijn voor virussen en omdat alles automatisch via iCloud wordt gesynchroniseerd hoef je niet bang te zijn dat je werkstukken en scripties kwijtraakt. Het is al lang niet meer zo dat je met een MacBook op een eilandje zit. MacBooks zijn zo populair in het onderwijs dat alle grote softwaremakers er rekening mee houden. Of het nu Skype, Spotify of 1Password is: there’s an app for that!

Overtuigd?
Bekijk dan onze MacBook vergelijking om te kijken welk model bij jou past. Ook hebben we MacBook koopadvies met alle prijzen en modellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Devices
Onderwerpen macbook, onderwijs, studenten, universiteit
Device MacBook
Software macOS