MacBook Air 2022 in middernacht, zwevend.

Waarom een MacBook voor school of studie ideaal is

11 redenen om je te overtuigen
Ga je binnenkort studeren en heb je een laptop nodig? In dit artikel geven we een aantal redenen waarom een MacBook het ideale hulpmiddel is voor je studie: van het compacte formaat tot de lange batterijduur en de veelzijdigheid. Er zijn heel veel redenen om voor een MacBook te kiezen.

MacBook voor school of studie

Als student heb je een laptop nodig, maar kies je dan voor een Chromebook, een Windows-laptop of een MacBook? Veel studenten kiezen voor een MacBook en het is de populairste laptop onder studenten. Een MacBook biedt voor veel mensen meer gebruiksgemak dan merken zoals Dell, HP en Chinese merken zoals Lenovo, al is dat natuurlijk ook wel wat subjectief. Wil je jezelf of je ouders overtuigen dat je écht een MacBook nodig hebt? Dan hebben we voor jou de belangrijkste argumenten op een rijtje gezet.

Dit zijn de populairste MacBooks waaruit je kunt kiezen:

Bekijk ook

De beste MacBook voor studenten: deze past bij jouw studie

De MacBook is verreweg de meest geliefde laptop onder Nederlandse studenten. Maar welke MacBook past bij jou? Met deze gids helpen we je op weg om de beste MacBook voor je studie te kiezen.

Veel meer prijzen en specifiekere modellen vind je in ons overzicht MacBook kopen.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

#1 MacBook is gebruiksvriendelijk

Als je al een iPhone of iPad hebt, weet je hoe gemakkelijk Apple-producten in gebruik zijn. Van jong tot oud, iedereen kan ermee aan de slag. Voor een MacBook geldt dat ook en dankzij iCloud werkt alles naadloos met elkaar samen. Eénmaal inloggen met je Apple ID en alle documenten zijn op al je toestellen beschikbaar. Dat geldt ook voor foto’s, video’s en muziek. Met functies als Handoff wissel je tijdens werkzaamheden moeiteloos tussen je iPhone, iPad en Mac. Omdat hardware en software zo nauw op elkaar zijn afgestemd werk je prettiger dan op een combinatie van iPhone en Windows-pc. Een studie MacBook is daardoor ideaal.

Als je al sinds mensenheugenis een Windows-pc gebruikt, kan een Mac in het begin wel even wennen zijn. Je ziet er misschien zelfs tegenop om de nieuwe bediening onder de knie te krijgen. Maar we horen vaak dat mensen achteraf niet anders meer willen. Zeker als je al een iPhone- of iPad-gebruiker bent, merk je dat een MacBook net wat prettiger is.

Weer-app in macOS Ventura

#2 Design is tijdloos

Loop eens bij MediaMarkt langs de uitgestalde laptops en je herkent meteen de MacBooks. De producten zien er allemaal net iets strakker en luxer uit dan de (vaak zwarte kunststof) laptops van andere merken. Apple kiest voor lichtgewicht aluminium en let op de kleinste details. Zo zit er op de MacBooks geen schuifje om de klep te openen en dat is een bewuste keuze sinds de eerste modellen. Daardoor kun je namelijk een MacBook altijd met één hand openklappen. Je hoeft geen design-student te zijn om het aantrekkelijke uiterlijk van een MacBook te waarderen.

#3 Duurzaamheid staat voorop

Een MacBook is duurzaam – en dat bedoelen we op meerdere manieren. Ten eerste is Apple een van de meest groene techbedrijven ter wereld. De winkels en kantoren werken op 100% groene stroom en ook bij de productie wordt rekening gehouden met het milieu. Apple is een van de weinige bedrijven die voor elk laptopmodel een milieurapport opstelt, bijvoorbeeld hieronder voor de 13-inch MacBook Pro. Daarmee zie je precies hoeveel CO2-uitstoot er voor de productie, gebruik en transport nodig is. De MacBooks zijn zelfs gemaakt van 100% hergebruikt aluminium.

Dit is bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van de MacBook Air met M2-chip. Er wordt naar schatting in totaal zo’n 149 kg CO2 uitgestoten in zijn levensduur:

  • Productie: 69%
  • Transport: 8%
  • Gebruik: 22%
  • Verwerking na gebruik: <1%

Een decennium geleden was de totale uitstoot van de 13-inch MacBook Air zo’n 320 kg CO2.

#4 Waardevast

Maar Apple is ook om een andere reden duurzaam: een MacBook gaat lang mee en is daarom een goede investering. MacBooks behouden lang hun waarde en gaan heel lang mee, waardoor ze prima geschikt zijn om tweedehands of refurbished aan te schaffen. Een MacBook is misschien wat duurder dan een andere laptop, maar als je de afschrijving en de restwaarde na 4 jaar bekijkt, ben je met een MacBook beter af. Daar komt bij dat een MacBook er als nieuw uit blijft zien, als je er netjes mee omgaat. Door het tijdloze design zal het er nooit gedateerd uit zien. Toch een deukje opgelopen? Met wat stickers ziet niemand er iets van en heb je opeens een hippe, persoonlijke laptop. Wil je na een paar jaar toch een andere laptop? Dan levert je oude MacBook nog een paar honderd euro op, dankzij de hoge inruilwaarde.

MacBook Air M1 review: scherm

#5 Je profiteert van onderwijskorting

Apple is niet de enige die onderwijskorting of studentenkorting geeft. Maar het is wél mooi meegenomen dat je honderden euro’s goedkoper uit bent dan de prijzen die je in de Apple Store ziet. Terwijl je precies dezelfde service krijgt als klanten die de normale prijs betalen. Je krijgt zelfs nog wat extra korting op AppleCare+, zodat je kunt rekenen op de zekerheid van een langere garantie. Tijdens de Back to School-actie krijg je ook nog een degelijke cadeaubon van tot wel €150.

Bekijk ook

Studentenkorting op Macs, iPads en meer: hier krijgen studenten extra korting

Ben je student? Dan valt er vaak wat extra studentenkorting te scoren als je een Mac, iPad of andere schoolspullen aanschaft. Ook valt er bij streaming diensten vaak korting te halen als je student bent.

#6 Krachtige prestaties

MacBooks komen regelmatig als beste uit benchmark-tests en elk model presteert weer beter dan zijn voorganger. Zo is de M2-chip in de MacBook Pro en MacBook Air weer sneller dan de voorganger. Apple kan als een van de weinige fabrikanten de hardware en software nauw op elkaar afstemmen en probeert dan ook het maximale eruit te halen. Sinds de komst van de Apple Silicon-chip zijn software en hardware nog beter op elkaar afgestemd. Je kunt er zelfs de meeste iPhone- of iPad-apps op installeren. Ze doen daarbij ook geen loze beloften. Als Apple belooft dat een batterij 15 uur meegaat, dan haal je dat ook.

Je bepaalt zelf welke upgrades je toevoegt ten opzichte van het basismodel en je kunt daarmee heel ver gaan. Voor zware toepassingen zoals videobewerking kun je bovendien een eGPU aansluiten, een externe grafische processor die alles nog soepeler laat verlopen.

#7 Draagbaar

Een zware boekentas is niet meer van deze tijd; tegenwoordig doen we alles het liefst digitaal. Omdat een MacBook licht van gewicht is kun je ‘m altijd meenemen en heb je alles voor je studie digitaal bij de hand. Je hoeft ook geen muis mee te nemen want het grote trackpad werkt net zo makkelijk, ongeacht of je een studie-opdracht maakt of naar een film wilt kijken.

Dit wegen de verschillende modellen:

  • MacBook Air M2: 1,24 kg
  • MacBook Pro 13-inch: 1,38 kg
  • MacBook Pro 14-inch: 1,61 kg

MacBook Air 2022 review close-up poorten

#8 Veelzijdig

Op de Mac vind je standaard al de belangrijkste apps die je nodig hebt, zoals Notities, Herinneringen en Mail. Bekijk ook onze gids met de standaard Mac software. Ook Microsoft Office en andere apps van derden kun je moeiteloos installeren. Zoek je een vervangende Agenda-app of Mail-app, dan is er keuze genoeg. Je hoeft bovendien niet bang te zijn voor virussen en omdat alles automatisch via iCloud wordt gesynchroniseerd hoef je niet bang te zijn dat je werkstukken en scripties kwijtraakt. Het is al lang niet meer zo dat je met een MacBook op een eilandje zit. MacBooks zijn zo populair in het onderwijs dat alle grote softwaremakers er rekening mee houden. Of het nu Skype, Spotify of 1Password is: there’s an app for that! Ook apps die je voor je specifieke studie nodig hebt, hebben vaak een Mac-versie. Denk als dataverwerkingsprogramma’s als SPSS.

Bekijk ook

Deze software vind je standaard op elke Mac

In dit overzicht vind je de belangrijkste apps waarmee iedere Mac standaard wordt voorbereid. Deze apps vormen de basis van het gebruiken van je Mac.

#9 Betrouwbaar

Een MacBook draait op macOS, het besturingssysteem voor alle Mac-computers. Omdat hardware en software door Apple zelf zijn ontwikkeld, is alles perfect op elkaar afgestemd. macOS is ook stabiel: je hoeft niet bang te zijn dat je laptop opeens crasht als je met een belangrijke opdracht bezig bent. Je hoeft op je MacBook minder dringend antivirus en andere beveiligingssoftware te installeren, want goede bescherming tegen malware zit al standaard ingebouwd. Ook goed om te weten: nieuwe versies van macOS zijn altijd gratis beschikbaar voor iedereen met een geschikte Mac. Iedereen kan de update installeren als hij is vrijgegeven. Je hoeft dus niet te wachten tot de fabrikant van jouw laptop een geschikte update klaar heeft.

#10 Lange accuduur
Hoeveel uur per dag zit jij in de collegebanken? Waarschijnlijk niet meer dan vijf, zes uur op een dag. De nieuwste M2-MacBooks gaan met gemak 17 uur of langer mee, dus je kunt na afloop ook nog even in de UB met een werkstuk bezig gaan, zonder dat je meteen op zoek moet naar een stopcontact. De nieuwste MacBook Pro heeft een accu die zelfs wel 20 uur meegaat. Heb je voor je studie je MacBook lang nodig omdat je nog een deadline moet halen? Dan is dat dus geen probleem. Gebruik je zware toepassingen, dan gaat de accu uiteraard wel sneller leeg dan als je alleen wat tekstverwerking doet.

#11 Geschikt voor Word en Excel
Misschien ben je bang dat je alle voorgeschreven software zoals Word en Excel niet meer kunt gebruiken als je op een MacBook overstapt. Die angst is begrijpelijk, maar tegelijk onnodig. Je kunt gewoon Microsoft Office voor de Mac installeren en documenten die op een Windows-computer zijn gemaakt kun je gewoon openen op de Mac. Alles werkt zoals je gewend was op een pc, maar dan beter voor Apple-gebruikers. Met de gratis Apple-software Pages, Numbers en Keynote kun je trouwens ook moeiteloos bestanden openen en bewerken die op een Windows-computer zijn gemaakt. Daarmee heb je een streepje voor op Windows-gebruikers, want zij moeten veel meer moeite doen om een Pages-document te kunnen inlezen.

Mocht je toch software nodig hebben die alleen op Windows draait, dan kun je met een virtuele machine een Windows-pc nabootsen op de Mac. Houd er wel rekening mee dat dit alleen kan op oudere MacBooks met Intel-chip en niet op de nieuwste Apple Silicon-modellen.

Maar je moet ook hier rekening mee houden
Ondanks de voordelen zijn er ook zeker wat punten waar je rekening mee moet houden. Zo hebben de instap-MacBooks alleen een usb-c-aansluiting. Even een usb-stick van iemand lenen en in je MacBook steken gaat dan niet zo makkelijk. Ook als je je MacBook moet aansluiten aan een beamer of een ander scherm heb je mogelijk een adapter nodig. Maar geen nood: er zijn allerlei handige MacBook-hubs en docks die je daarbij helpen. Wil je alle handige poorten? Ga dan voor de 14-inch MacBook Pro.

Bekijk ook

De beste usb-hubs en docking stations voor je MacBook

Als je vaak moet thuiswerken, is het wel zo fijn als je wat extra aansluitingen hebt op je MacBook. In deze gids zetten we de beste usb-hubs en docking stations voor je op een rij. Zo koppel je makkelijk in één keer meerdere accessoires aan je Mac of MacBook.

Overtuigd?
Bekijk dan onze MacBook vergelijking om te kijken welk model bij jou past. Ook hebben we MacBook koopadvies met alle prijzen en modellen.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

We hebben nog veel meer interessante artikelen voor studenten en scholieren: