Android Automotive

De beste iPhone apps voor kilometerregistratie

Moet je zelf je kilometerregistratie bijhouden? Daarvoor kun je natuurlijk een Excel-bestand invullen, maar er zijn ook iPhone-apps die het makkelijker maken. We noemen ze in deze gids.

Apps voor kilometerregistratie

Apps voor je kilometerregistratie zijn heel handig als je regelmatig privékilometers en zakelijke kilometers maakt. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk grafieken inzien en bekijken naar welke plaatsen je bent gereden. Dat is een stuk duidelijker dan slechts een datum, tijd en het aantal kilometers.

Check de apps van jouw automerk

Heb je een relatief nieuwe auto, dan is de kans zeker aanwezig dat jouw automerk een eigen app heeft om kilometers te registreren. Het handige hiervan is dat deze auto’s vaak ook ondersteuning hebben voor GPS en dus ook de route kunnen tonen in de app. We raden aan om eens te informeren bij je automerk of het merk in de App Store op te zoeken.

Track Assistant: handmatige of volledig automatische ritregistratie

Deze app is bedoeld voor zelfstandigen, maar ook werknemers. Track Assistant heeft snelkoppelingen voor routes die je vaak rijdt, bijvoorbeeld naar je werk of naar een sportclub. Met gegevens van Google Maps worden afstanden berekend. Je kunt per rit zowel zakelijke kilometers als privékilometers toevoegen.

Track Assistant kan detecteren wanneer je in de auto zit en kan dan automatisch inschakelen. Hiervoor heb je een iBeacon nodig die je bij de ontwikkelaar kan bestellen voor een tientje. Deze steek je in de USB-poort van je auto. Zodra de auto opstart en de iBeacon verbinding maakt met je iPhone start de registratie. Zodra de iBeacon geen stroom meer heeft stopt de registratie.

Standaard wordt iedere rit als een zakelijke rit beschouwd, maar dat is uiteraard achteraf nog aan te passen. De app is te gebruiken met een lidmaatschap vanaf €5 voor individuele gebruikers. Ieder abonnement heeft een maand gratis proeftijd.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

EasyRit: goed onderscheid tussen zakelijk en privé

EasyRit biedt verschillende andere handige functies naast het handmatig toevoegen van ritten. Omdat sommige rijders slechts 500 kilometer voor privégebruik mogen maken wordt dit duidelijk getoond in EasyRit inclusief meldingen. De app voldoet naar eigen zeggen aan de regels van de Belastingdienst.

Hoewel automatische ritdetectie nog niet aanwezig is, maakt de app wel gebruik van je locatie (optioneel). Hiermee wordt je huidige locatie automatisch ingevoerd. Vul je eindbestemming in en het aantal kilometers wordt automatisch voor je berekend. Per rit kun je extra informatie toevoegen, zoals de klant die je bezoekt of het project waar de rit voor diende.

EasyRit laat in januari 2021 desgevraagd weten dat het bedrijf verwacht dat automatische ritdetectie medio 2021 beschikbaar is.

Ook EasyRit kost geld. Per jaar betaal je €60,- exclusief btw. Er zijn opties voor kortere abonnementen tegen relatief hogere prijzen. De eerste 30 dagen zijn gratis. Een abonnement wordt ook niet automatisch verlengd.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

RouteReg: geen abonnementskosten, maar wel mooie functies

Niet iedereen heeft behoefte aan alle functies die een app voor ritregistraties kan bieden. Het fijne van RouteReg is dat je functies kunt uitschakelen als je ze niet nodig hebt. RouteReg kan automatisch detecteren wanneer je begint te rijden en wanneer de route is afgelopen. Hiervoor is wel een zogeheten Smart Tag vereist die je voor een paar tientjes aanschaft bij de maker. Heb je die niet, dan kan RouteReg ook al veel automatisch doen. Zo voer je je route in waarna alle kilometers inclusief kosten worden berekend.

Helaas is RouteReg op het moment van schrijven voor het laatst bijgewerkt in december 2019. Dat betekent dus dat je geen gebruik kunt maken van de allernieuwste functies van iOS, maar je kunt je ook afvragen of dat wel zo erg is. De app voldoet aan veel wensen en biedt nogmaals geen abonnement. Dat is een groot voordeel.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

RitMeter: één van de simpelste apps voor kilometerregistratie

Ben je niet op zoek naar een flitsende app, maar wil je gewoon een werkend systeem? Dan is RitMeter het overwegen waard. Het is één van de simpelere apps voor je kilometerregistratie. Al je ritten worden in een taartdiagram uitgesplitst. Zo zie je in één oogopslag de verhouding tussen privé en zakelijk. De app heeft ook een speciale ‘woon-werk’ categorie om de verhoudingen nog beter te categoriseren.

RitMeter kan met behulp van je GPS-locatie automatisch ritten registreren, maar niet detecteren. De ontwikkelaar raadt aan om je iPhone op te laden tijdens het rijden. Om te voorkomen dat je ritten verloren gaan worden ze automatisch opgeslagen op de server van RitMeter. Je kunt op de website altijd je registraties bekijken. Optioneel kun je ook wekelijks en maandelijks een overzicht van je ritten ontvangen.

Voor iets minder dan €5 per maand kun je gebruikmaken van RitMeter Pro. Er is een proefperiode van 6 weken. Hoe meer maanden je afsluit, hoe goedkoper het abonnement per jaar is.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

Driversnote: gratis gebruiken voor 20 ritten per maand

Wil je niet betalen voor apps voor de kilometerregistratie en maak je toch al niet veel ritten? Dan kun je Driversnote gebruiken. Deze app heeft een maximum van 20 ritten per maand zonder te betalen. Tegen een abonnement van ongeveer $10 per maand kun je ook automatische ritdetectie gebruiken. Dit gebeurt in combinatie met een iBeacon, net als bij Track Assistant.

Uiteraard zijn ritten ook achteraf nog toe te voegen en aan te passen. Ook Driversnote zegt de regels van de Belastingdienst te hanteren en bij te houden. Krijg je vergoedingen voor je kilometers, dan berekent de app automatisch hoeveel je krijgt. Die optie is ook uit te schakelen.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

RitMeister: betaalde app zonder lidmaatschap

RitMeister is een Nederlandse app voor kilometerregistratie. Het is een betaalde app waar geen verder lidmaatschap aan vast zit. De app laat je met één tik op het scherm je rit registreren. De app werkt als een soort stopwatch, waarbij je dus zelf op start en stop moet tikken. De app is zelflerend, waardoor je de app via kenmerken aan kan leren wat zakelijk of privé is. RitMeister heeft ook een koppeling met Flitsmeister, Waze en Google Maps. Je kan daardoor automatisch Flitsmeister openen zodra je RitMeister start of automatisch de navigatie starten in deze navigatie-apps.

Er is ook nog een Apple Watch-app waarmee je je kilometerstand kunt bekijken. Dat is vooral handig bij het tanken. Ook je kenteken zie je hier en de app houdt ook bij hoe lang je bijvoorbeeld op de zaak bent.

De app is onlangs in een nieuw jasje gestoken en heeft ook widgets voor iOS 14. De kleur van de widget geeft aan of je de tijdregistratie kunt starten (groen) of stoppen (rood). Zo zie je dus direct of de teller al loopt of niet.

Apps voor kilometerregistratie: getipt door jullie!

Gebruik jij een andere app voor je ritregistratie die we zouden moeten noemen in deze gids? Geef het aan ons door via het formulier onder dit artikel. Wellicht nemen we hem mee in dit artikel!

  • Alphabet - Mijn leaseauto (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Ben je lid van Alphabet, dan kun je deze app gebruiken. Biedt ondersteuning voor je mobiliteitsbudget en dient meteen als schademelder voor ongevallen. De hotline voor ongevallen is ook te vinden. Verder bekijk je alle informatie over je leasecontract.

Ben je vaak onderweg en gebruik je hiervoor een navigatie-app? Bekijk dan in onze tip hoe je automatisch je navigatie app kunt openen bij het autorijden.

Bekijk ook

Zo start je automatisch je favoriete navigatie-app als je in de auto stapt

Gebruik je tijdens het autorijden altijd dezelfde navigatie-app? Dan is er een manier om automatisch je favoriete verkeersapp te starten als je in de auto stapt. In deze tip lees je hoe je automatisch een app start als je verbinding maakt met Bluetooth of CarPlay.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 29 januari: We hebben RouteReg toegevoegd aan dit overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!