Mophie autohouder met MagSafe voor draadloos opladen, met verlengarm

De beste iPhone apps voor kilometerregistratie

Moet je zelf je kilometerregistratie bijhouden? Daarvoor kun je natuurlijk een Excel-bestand invullen, maar er zijn ook iPhone-apps die het makkelijker maken. We noemen ze in deze gids.

Apps voor kilometerregistratie

Apps voor je kilometerregistratie zijn heel handig als je regelmatig privékilometers en zakelijke kilometers maakt. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk grafieken inzien en bekijken naar welke plaatsen je bent gereden. Dat is een stuk duidelijker dan slechts een datum, tijd en het aantal kilometers.

Check de apps van jouw automerk

Heb je een relatief nieuwe auto, dan is de kans aanwezig dat jouw automerk een eigen app heeft om kilometers te registreren. Het handige hiervan is dat deze auto’s vaak ook ondersteuning hebben voor GPS en dus ook de route kunnen tonen in de app. We raden aan om eens te informeren bij je automerk of het merk in de App Store op te zoeken.

Flitsmeister: de alleskunner

Met Flitsmeister krijg je waarschuwingen voor flitspalen, je kunt ermee navigeren en… je kunt er ook je rittenregistratie mee bijhouden. Deze functie werd in 2021 toegevoegd en kost bijna 5 euro per maand. Dit komt nog bovenop de kosten van je eventuele Flitsmeister Pro-abonnement. Pluspunt is natuurlijk, dat je deze app waarschijnlijk al geïnstalleerd hebt. Dat scheelt weer een extra app. Bovendien kun je zien hoe hard je bij een flitspaal reed, zodat je weet of je mogelijk een verkeersboete op de deurmat krijgt. De ritregistratie kan je ook exporteren, waarbij je zelf een periode of bestandstype kan kiezen (zoals Excel).

Bekijk hier de privacyvoorwaarden van Flitsmeister.

Tripbook: automatisch ritten registreren

Tripbook is een relatief nieuwe Nederlandse app, gemaakt door Simon Jansen. Hij bracht deze rittenregistratie-app uit omdat er weinig apps op de markt zijn met een gebruiksvriendelijke interface en een betaalbaar prijskaartje. Tripbook kost ook geld, maar je kunt de app gratis gebruiken voor maximaal 20 ritten per maand. Dit kan genoeg zijn als je niet elke dag naar kantoor gaat. De app maakt gebruik van bewegings- en locatiedata en herkent automatisch wanneer je aan het rijden bent. In feite hoef je je niet druk te maken over het handmatig vastleggen van je route. Per rit kun je door te swipen aangeven of het zakelijk, privé of woon-werkverkeer betreft. De interface is zo duidelijk mogelijk gehouden en is beschikbaar in een donkere en lichte weergave. Je kunt rapportages maken door de cijfers als XLS, CSV of PDF te exporteren. Zo krijg je inzicht in je rij-activiteiten en trends. De app maakt backups op iCloud.

Wat de privacyvoorwaarden betreft: in de FAQ staat te lezen dat de data alleen lokaal en in iCloud worden bewaard:

Je data wordt lokaal opgeslagen op je apparaat en wordt niet verzonden naar externe servers. Als je ervoor kiest om iCloud-synchronisatie te gebruiken, wordt je data opgeslagen op je persoonlijke iCloud-account en wordt deze versleuteld met iCloud-beveiligingsmaatregelen. Daarnaast heeft Tripbook maatregelen genomen om je data te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, waaronder wachtwoordbeveiliging en biometrische authenticatie op ondersteunde apparaten.

RouteReg: geen abonnementskosten, toch mooie functies

Deze app wordt gemaakt door een andere Nederlander, Patrick Vink. Je betaalt een eenmalig bedrag en hebt geen verdere abonnementskosten.

Niet iedereen heeft behoefte aan alle functies die een app voor ritregistraties kan bieden. Het fijne van RouteReg is dat je functies kunt uitschakelen als je ze niet nodig hebt. RouteReg kan automatisch detecteren wanneer je begint te rijden en wanneer de route is afgelopen. Hiervoor is wel een zogeheten Smart Tag vereist die je voor een paar tientjes aanschaft bij de maker. Heb je die niet, dan kan RouteReg ook al veel automatisch doen. Zo voer je je route in waarna alle kilometers inclusief kosten worden berekend.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

EasyRit: goed onderscheid tussen zakelijk en privé

EasyRit biedt verschillende andere handige functies naast het handmatig toevoegen van ritten. Ook deze aanbieder heeft een Beacon waarmee je je rittenregistratie kunt automatiseren en er zijn extra functies voor wagenparkgebruikers. Mocht je erg geheime ritten maken, dan kun je ook de toegang tot de app afschermen met Face ID of Touch ID. De app vraagt om een omrij-reden als de gereden afstand langer is dan verwacht. En met de ritcategorie-weekkalender stel je je favoriete categorie in per weekdag (zakelijk, woon-werk, privé). Ritten koppelen, samenvoegen, tussenvoegen, km-standen doortellen, werken met labels, er zit voor iedereen wel iets in. De app wordt bovendien goed onderhouden en krijgt heel regelmatig nieuwe functies.

Omdat sommige automobilisten slechts 500 kilometer voor privégebruik mogen maken wordt dit duidelijk getoond in EasyRit, inclusief meldingen. De app voldoet naar eigen zeggen aan de regels van de Belastingdienst.

Ook EasyRit kost geld. Per jaar betaal je €60,- exclusief btw. Er zijn opties voor kortere abonnementen tegen relatief hogere prijzen. De eerste 30 dagen zijn gratis. Een abonnement wordt ook niet automatisch verlengd.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

Track Assistant: ook semi-automatische ritregistratie

Deze app is bedoeld voor ondernemers, ZZP’ers en werknemers. Track Assistant heeft snelkoppelingen voor routes die je vaak rijdt, bijvoorbeeld naar je werk of naar een sportclub. Met gegevens van Google Maps worden afstanden berekend. Je kunt per rit zowel zakelijke kilometers als privékilometers toevoegen.

Track Assistant kan detecteren wanneer je in de auto zit en kan dan automatisch inschakelen. Hiervoor heb je een iBeacon nodig die je bij de ontwikkelaar kan bestellen voor een tientje. Deze steek je in de USB-poort van je auto. Zodra de auto opstart en de iBeacon verbinding maakt met je iPhone start de registratie. Zodra de iBeacon geen stroom meer heeft stopt de registratie.

Je kunt ook semi-automatisch ritten registreren. Hiervoor moet je de slider gebruiken voor het starten en stoppen van een rit. De app registreert dan de exacte route en afgelegde afstand. Voor individueel gebruik kost de app €5,- per maand inclusief BTW, af te rekenen via de website van de aanbieder.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

RitMeter: een simpele app voor kilometerregistratie

Ben je niet op zoek naar een flitsende app, maar wil je gewoon iets dat werkt? Dan is RitMeter het overwegen waard. Het is één van de simpelere apps voor je kilometerregistratie. Al je ritten worden in een taartdiagram uitgesplitst. Zo zie je in één oogopslag de verhouding tussen privé en zakelijk. De app heeft ook een speciale ‘woon-werk’ categorie om de verhoudingen nog beter te categoriseren.

RitMeter kan met behulp van je GPS-locatie automatisch ritten registreren, maar niet detecteren. Om te voorkomen dat je ritten verloren gaan worden ze automatisch opgeslagen op de server van RitMeter. Je kunt op de website altijd je registraties bekijken. Optioneel kun je ook wekelijks en maandelijks een overzicht van je ritten ontvangen.

Voor Ritmeter moet altijd betaald worden, maar tijdens de proefperiode van 6 weken heb je tijd genoeg om te kijken of het iets voor jou is. De prijs is afhankelijk van de afgesloten contractduur en kost net onder de 5 euro voor een losse maand, oplopend naar 55 euro voor twee jaar.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app en de prijzen.

Driversnote: gratis gebruiken voor 20 ritten per maand

Wil je niet betalen voor apps voor de kilometerregistratie en maak je toch al niet veel ritten? Dan kun je Driversnote gebruiken. Deze app heeft een maximum van 20 ritten per maand zonder te betalen. Tegen een abonnement van ongeveer $10 per maand kun je ook automatische ritdetectie gebruiken. Dit gebeurt in combinatie met een iBeacon, net als bij Track Assistant.

Uiteraard zijn ritten ook achteraf nog toe te voegen en aan te passen. Ook Driversnote zegt de regels van de Belastingdienst te hanteren en bij te houden. Krijg je vergoedingen voor je kilometers, dan berekent de app automatisch hoeveel je krijgt. Die optie is ook uit te schakelen.

Lees hier meer over de privacyvoorwaarden van de app.

RitMeister: betaalde app zonder lidmaatschap

RitMeister is een Nederlandse app voor kilometerregistratie, die niets te maken heeft met het eerder genoemde Flitsmeister. Het is een betaalde app waar geen verder lidmaatschap aan vast zit. De app laat je met één tik op het scherm je rit registreren. De app werkt als een soort stopwatch, waarbij je dus zelf op start en stop moet tikken. De app is zelflerend, waardoor je de app via kenmerken aan kan leren wat zakelijk of privé is. RitMeister heeft ook een koppeling met Apple Kaarten, Flitsmeister, Waze en Google Maps. Je kan daardoor automatisch Flitsmeister openen zodra je RitMeister start of automatisch de navigatie starten in de andere apps.

Er is ook nog een Apple Watch-app waarmee je je kilometerstand kunt bekijken. Dat is vooral handig bij het tanken. Ook je kenteken zie je hier en de app houdt ook bij hoe lang je bijvoorbeeld op de zaak bent. RitMeister krijgt regelmatig updates met handige nieuwe functies, zoals het exporteren van je brandstofkosten naar de Freelancer-app of een widget voor op je toegangsscherm.

Lees de privacyvoorwaarden van de app.

Apps voor kilometerregistratie: getipt door jullie!

Gebruik jij een andere app voor je ritregistratie die we zouden moeten noemen in deze gids? Geef het aan ons door via het formulier onder dit artikel. Wellicht nemen we hem mee in dit artikel!

  • Alphabet - Mijn leaseauto (Gratis, iPhone, iOS 16.0+) - Ben je lid van Alphabet, dan kun je deze app gebruiken. Biedt ondersteuning voor je mobiliteitsbudget en dient meteen als schademelder voor ongevallen. De hotline voor ongevallen is ook te vinden. Verder bekijk je alle informatie over je leasecontract.
  • Fynch (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.0+) - Heeft als bijzonderheid dat er een gedragsveranderingsprogramma in zit, om je vaker uit de auto te krijgen.
  • Cartracker (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Bedoeld voor wagenparken om te kijken waar medewerkers zich bevinden.
  • TimeChimp - Urenregistratie (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Urenregistratie en rittenregistratie in één app.
  • Gekko Ritten - GPS tracker (Gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Gratis voor ZZP’ers en andere individuele gebruikers. Gemiste ritten kun je achteraf handmatig toevoegen via Google Maps.
  • MiepMiep: rittenregistratie (€1,99, iPhone, iOS 13.0+) - Je betaalt een klein, eenmalig bedrag voor deze app van Kevin Beckers.
  • TRONITY (Gratis, iPhone/Watch, iOS 15.1+) - Een app die vooral interessant is voor EV-rijders.

Ben je vaak onderweg en gebruik je hiervoor een navigatie-app? Bekijk dan in onze tip hoe je automatisch je navigatie app kunt openen bij het autorijden.

Bekijk ook
Zo start je automatisch je favoriete navigatie-app als je in de auto stapt

Zo start je automatisch je favoriete navigatie-app als je in de auto stapt

Gebruik je tijdens het autorijden altijd dezelfde navigatie-app? Dan is er een manier om automatisch je favoriete verkeersapp te starten als je in de auto stapt. In deze tip lees je hoe je automatisch een app start als je verbinding maakt met Bluetooth of CarPlay.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 29 januari: We hebben RouteReg toegevoegd aan dit overzicht.