Prizmo 5 voor iPhone en iPad.

Dit zijn de beste apps om documenten te scannen met je iPhone

Handig voor school of werk
Wat zijn de beste apps om documenten te scannen met de iPhone? Als je documenten in wilt scannen, is je iPhone het uitgelezen hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen. Met deze apps maak je in een handomdraai een fysiek document digitaal.

We regelen steeds vaker onze zaken digitaal, maar er zijn nog steeds momenten wanneer je niet anders kan dan het fysiek invullen van een vel papier. Gelukkig staat de App Store vol met apps om documenten te scannen voor de iPhone, die de camera benutten om een velletje papier in te scannen en vervolgens op je iPhone op te slaan. We zetten onze favorieten voor documentscanners voor de iPhone op een rij.

Dit is de beste app om documenten te scannen: Prizmo 5

Prizmo is een app van Belgische makelij. De ontwikkelaar Creaceed heeft al jarenlang ervaring met dergelijke apps, waarbij tekstherkenning (OCR) centraal staat. Tien jaar na de eerste versie zijn ze nu aanbeland bij versie 5. In een paar stappen scan je razendsnel allerlei soorten documenten. De scanner herkent direct de vorm van je bestand en met de bewerkingsmogelijkheden kun je alles nog nauwkeuriger bijsnijden. Je kan meerdere pagina’s achter elkaar scannen, waarna een document als meerbladig PDF-bestand gedeeld kan worden naar allerlei apps of automatisch opgeslagen wordt in iCloud.

De OCR-functie zorgt ervoor dat de teksten op het ingescande document herkend worden. Het voordeel daarvan is dat je de tekst kan exporteren naar een tekstverwerker en zo makkelijk kan bewerken. De OCR maakt gebruik van machine learning, zodat de tekst snel herkend wordt.

Prizmo 5
Gratis Prizmo 5 Creaceed

De beste alles-in-één documentscanner voor je iPhone.

Prizmo 5 bevat ook allerlei toegankelijkheidsfuncties, zoals tekst-naar-spraak. Je kan de app ook gebruiken om visitekaartjes in te scannen dankzij een speciale functie, zodat je ze kan exporteren naar Contacten of als vCard. Ook werkt de app met Siri Shortcuts, ondersteunt hij iPad multitasking en is er een iMessage-app. Met deze app heb je alles in huis om ongestoord te kunnen scannen.

De app is gratis te gebruiken, maar voor extra functies is een in-app aankoop verplicht. Bezitters van versie 4 krijgen korting op deze aankoop. Betaal je liever per maand, dan kan dat ook.

De beste apps om documenten te scannen met je iPhone: onze top 7

 1. Prizmo 5
 2. Scanner Pro
 3. Scanbot
 4. Scannable
 5. Genius Scan
 6. Office Lens
 7. Scanner++

Nog meer handige apps:

#2 Scanner Pro

Scanner Pro (Scanner Pro) is één van de weinige scanners waar je simpelweg eenmalig voor betaalt. Scanner Pro is wel één van de meest uitgebreide apps om documenten te scannen, waarvan je alle opties direct kunt gebruiken. Om de kwaliteit van scans te verbeteren gooit Scanner Pro een filter over het document heen, zodat de zwarttinten zich beter onderscheiden van het witte papier. Een groot voordeel van Scanner Pro is dat de app ook Nederlandse teksten kan herkennen. Hierdoor kun je ze snel kopiëren en worden je scans bijvoorbeeld vindbaar. Om het scannen gemakkelijker te maken krijg je een seintje als je iPhone te ver van het document verwijderd is en wordt een scheef insgescand document rechtgetrokken. Ook als je een scan al afgerond hebt, kun je bijvoorbeeld de kleurenfilter en het geselecteerde gebied nog aanpassen. Scanner Pro is afkomstig van Readdle, de ontwikkelaar die bekend staat om de hoge kwaliteit productiviteitsapps zoals Spark, Calendars, Documenten en PDF Expert. Als je al gebruikmaakt van de andere Readdle-apps, vinden we Scanner Pro zeker een aanrader.

#3 Scanbot

Scanbot (link) geeft je tijdens het scannen van het document handige tips om de scan zo goed mogelijk te maken. Zo vertelt de app wanneer je de iPhone wat rechter moet houden om vervormingen van het papiertje te voorkomen. Scanbot maakt snel allerlei scans en bevat ook bewerkingsopties om bij te snijden. Scan je meerdere pagina’s, dan kan dat ook met deze app. Scanbot geeft de scans automatisch een herkenbare bestandsnaam met de tijd en datum. Scanbot is in principe gratis te gebruiken, maar je mist dan wel de pro-functies zoals tekenherkenning, ondersteuning voor clouddiensten en thema’s en vergrendeling met Face ID en Touch ID. Als je soms een document inscant is Scanbot echter ook prima gratis te gebruiken. Het resultaat van de scan is namelijk erg duidelijk.

#4 Scannable

Evernote heeft met Scannable (link) een wel erg aantrekkelijk aanbod. De app is namelijk volledig gratis te gebruiken, terwijl je voor een aantal apps in deze lijst moet betalen om van de volledige functionaliteit gebruik te maken. Zeker als je Evernote al gebruikt is Scannable een aanrader, omdat je vanuit de app snel je scans in Evernote kunt onderbrengen. Al je scans kun je stuk voor stuk opslaan in je filmrol of delen met een andere app. Je kan scans ook bundelen als PDF. Als je een document in wilt scannen met Scannable hoef je zelf maar heel weinig te doen, de app herkent zelf de randen van de pagina en flitst als dit nodig is. Geavanceerde functies ontbreken, maar als je snel een scan moet maken kun je hier prima mee uit de voeten. Lees meer over Scannable in onze uitgebreide appreview van de app die we eerder al schreven.

Bekijk ook

Review: Scannable, de documentenscanner van Evernote

Review van Scannable, de nieuwste documentenscanner van Evernote. Met Scannable kun je tijdschriften, boeken en knipsels automatisch herkennen en scannen.

#5 Genius Scan

Genius Scan (link) scant al documenten met je iPhone-camera sinds 2010, maar dat wil niet zeggen dat deze app hopeloos verouderd is. Zo doet de app automatisch zijn best om kreukels in het papier weg te werken. De app plaatst zelfstandig de kaders om het document, maar in de test pakte Genius Scan toch nog een paar stukjes tafel mee. Als je Genius Scan echt fanatiek wilt gebruiken is het aan te raden om de extra’s te ontgrendelen met een éénmalige in-app aankoop. Je kan dan Face ID of Touch ID voor de app instellen, koppelen met je e-mailaccount of de tekstherkenning gebruiken. Ook zijn er opties voor maandelijkse betalingen, waarmee je via Genius Cloud je scans op kan slaan in een clouddienst.

#6 Office Lens

Werk je veel met Microsoft Office, dan komt deze app van Microsoft goed van pas. Office Lens (link) maakt scans van documenten en zelfs whiteboards en maakt ze ook nog beter leesbaar. Je scans kunnen hierdoor misschien een wat onnatuurlijk uiterlijk krijgen, maar zijn daardoor wel erg duidelijk. De app herkende het document vrijwel direct zelfstandig en snijdt automatisch zo goed als alle randen van de foto af. Bovendien worden de afbeeldingen omgezet naar bewerkbare Word- of PowerPoint-bestanden. Jammer genoeg zul je wel verplicht een Microsoft account aan moeten maken om je scans te exporteren naar PDF. Office Lens biedt niet de meeste functies, maar voor Office-gebruikers is deze gratis optie het proberen waard.

Bekijk ook

Microsoft Office Lens: nieuwe app laat je snel documenten scannen

Microsoft brengt Office Lens voor iOS uit, waarmee je papieren bonnetjes, notities en andere zaken kunt digitaliseren.

#7 Scanner++

Scanner++ (link), die ook wel Tiny Scanner genoemd wordt, vraagt wat meer werk van je. Zo moet je zelf de randen van het document aangeven, en de app knipt vervolgens simpelweg het kader uit. We vinden deze app daarom iets minder handig. Zo doet Scanner++ niets om de vervorming van het document tegen te gaan, zodat het lijkt alsof het papier verfrommeld is. Scanner++ is gratis, maar levert dus niet de beste resultaten op.

Andere goede apps om documenten te scannen voor de iPhone

Er zijn nog veel meer goede documentscanners op de iPhone beschikbaar. We lichten er nog een paar voor je uit.

iScanner

Een groot voordeel van iScanner (link) is dat je de ingescande documenten met een wachtwoord of Face ID en Touch ID kunt afschermen. Handig als je er bijvoorbeeld belangrijke documenten mee fotografeert die je het liefst geheim wilt houden. Daarnaast kan de app prima op eigen houtje een gescand document bewerken. Na afloop bewerk je de foto handmatig door de helderheid en kleuren bij te werken.De app is gratis te gebruiken, maar als je clouddiensten wilt openen en onbeperkt documenten wilt inscannen moet je de pro-versie aanschaffen of maandelijks betalen. Je koopt op deze manier ook direct de advertenties af.

Apple’s Notitie-app

Je kan ook met Apple’s eigen Notitie-app een scan maken. Dit komt vooral van pas als je een document wil invoegen voor een notitie. We vinden de app daarom minder geschikt om scans te maken die je vervolgens ergens anders wil opslaan. Hoewel dat wel mogelijk is, is de Notitie-app daar niet echt voor bedoeld. In onze tip lees je hoe documenten moet scannen in Notities.

Bekijk ook

Documenten scannen in de Notities-app: zo werkt het

Heb je nog veel papieren documenten in huis slingeren? Met de Notities-app kun je eenvoudig documenten inscannen, zodat je ze daarna kunt archiveren of doorsturen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Hieronder vind je nog wat meer tips voor apps om documenten te scannen:

 • Adobe Scan: mobiele scanner (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.1+) - Werk je veel met Adobe, dan kan je ook Adobe Scan proberen. Deze app heeft ook ingebouwde OCR.
 • TurboScan™: document scanner (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Snel een scan maken, met veel deelopties naar andere apps.
 • JotNot Scanner App (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Je scans geordend bij elkaar houden. De zoekfunctie laat je bijvoorbeeld zoeken op jaartal.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Doet wat het moet doen, maar we vinden het niet de mooiste app.
 • CamScanner|Documenten scannen (gratis, iPhone + IAP, iOS 12.2+) - Scans maken en meteen aantekeningen doorvoeren in PDF-formaat.
 • Documenten scannen (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Deze scan-app heeft een hoge waardering in de App Store. Herkent ook teksten in 193 talen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2019
Onderwerp
Categorie
Apps