Scanner-Pro-6

De 7 beste documentscanners voor de iPhone

Als je documenten in wilt scannen, is je iPhone het uitgelezen hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen. Zeker met deze apps maak je een fysiek document in een handomdraai digitaal.

Scanner-Pro-6

We regelen steeds vaker onze zaken digitaal, maar er zijn nog steeds momenten wanneer je niet anders kan dan het fysiek invullen van een vel papier. Gelukkig staat de App Store vol met documentscanners, die de camera van je iPhone benutten om een velletje papier in te scannen en vervolgens op je iPhone op te slaan. We zetten onze favorieten op een rij en vergelijken de kwaliteit van de scans.
Om de documenscanners zo goed mogelijk met elkaar te vergelijken, hebben we steeds hetzelfde papiertje gebruikt dat we met de apps inscanden. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van de scans het beste vergelijken.

Staat jouw favoriet er niet bij?
We hebben in dit overzicht meerdere documentenscanners bekeken. Ook TurboScan, JotNot, VueScan, Snap2PDF, CamScanner en FineScanner hebben we bekeken. Deze apps zijn ook goed, maar zijn nét niet door de selectie gekomen.

#1 Scannable

Scannable scant je documenten automatisch in. In de uiteindelijke scan worden de randen automatisch bijgesneden.

Evernote heeft met Scannable (link) een wel erg aantrekkelijk aanbod. De app is namelijk volledig gratis te gebruiken, terwijl je voor een aantal apps in deze lijst zult moeten betalen om van de volledige functionaliteit gebruik te maken. Zeker als je Evernote al gebruikt is Scannable een aanrader, omdat je vanuit de app snel je scans in Evernote kunt onderbrengen. Al je scans worden dertig dagen lokaal opgeslagen in de app, en daarna zul je ze ergens anders op moeten slaan. Bundel ze bijvoorbeeld als PDF, of zet ze in je camerarol. Als je een document in wilt scannen met Scannable hoef je zelf maar heel weinig te doen, de app herkent zelf de randen van de pagina en flitst als dit nodig is. Zoals je aan de scan kunt zien is de kwaliteit goed, al komen de gekleurde letters niet allemaal goed uit de verf. Lees meer over Scannable in onze uitgebreide appreview van de app.

#2 Tiny Scanner

In Tiny Scanner stel je de omlijsting van het document zelf in. De scan van Tiny Scanner heeft gek genoeg twee grote witte balken aan de boven- en onderkant.

Tiny Scanner (link) vraagt wat meer werk van je. Zo zul je zelf de randen van het document aan moeten geven, en de app knipt vervolgens simpelweg het kader uit. Het resultaat is vergeleken met andere apps in deze lijst niet denderend. Zo doet Tiny Scanner niets om de vervorming van het document tegen te gaan, zodat het nu lijkt alsof het papier ingedeukt heeft. Daarnaast zijn er twee witte randen aanwezig in de scan, iets wat we alleen bij Tiny Scanner tegenkwamen. Tiny Scanner is gratis, maar levert dus niet de beste resultaten op.

#3 Genius Scan

Genius-scan kiest ook zelfstandig de omlijning van het document. Als je Genius Scan niet helpt, blijven er wel randen in beeld.

Genius Scan (link) scant al documenten met je iPhone-camera sinds 2010, maar dat wil niet zeggen dat deze app hopeloos verouderd is. Zo doet de app automatisch zijn best om kreukels in het papier weg te werken en wordt 3D Touch op de iPhone 6s ondersteund. De app plaatst zelfstandig de kaders om het document, maar in de test pakte Genius Scan toch nog een paar stukjes tafel mee. Als je Genius Scan echt fanatiek wilt gebruiken is het aan te raden om de pro-versie te kopen. Deze kun je voor een eenmalige aankoop van €6,99 aanschaffen, en laat je rechtstreeks vanuit de app documenten uitprinten en voegt uitgebreide deelopties toe.

#4 Scanner Pro

Scanner Pro geeft tips tijdens het scannen. Scanner Pro gooit een heftige filter over het document heen.

Scanner Pro (Scanner Pro) is een van de weinige scanners waar je simpelweg eenmalig voor zult moeten betalen. Je haalt hier echter wel een zeer uitgebreide app mee in huis, waarvan je alle opties direct kunt gebruiken. Om de kwaliteit van scans te verbeteren gooit Scanner Pro een filter over het document heen, zodat de zwarttinten zich beter onderscheiden van het witte papier. Een groot voordeel van Scanner Pro is dat de app ook Nederlandse teksten kan herkennen. Hierdoor kun je ze snel kopiëren en worden je scans bijvoorbeeld vindbaar. Om het scannen gemakkelijker te maken krijg je een seintje als je iPhone te ver van het document verwijderd is, en wordt een scheef insgescand document rechtgetrokken. Ook als je een scan al afgerond hebt, kun je bijvoorbeeld de kleurenfilter en het geselecteerde gebied nog aanpassen. Handig!

#5 Scanbot

Scanbot helpt je een handje met scan-instructies om het resultaat te verbeteren. De instructies houden alleen rekening met de houding van je iPhone, en niet de schaduw.

Scanbot (link)
geeft je tijdens het fotograferen van het document handige tips om de scan zo goed mogelijk te maken. Zo vertelt de app wanneer je de iPhone wat rechter moet houden om vervormingen van het papiertje te voorkomen. Scanbot houdt hierbij echter geen rekening met schaduwen, want toen wij onze iPhone volgens de app in de perfecte positie hadden, verscheen er een grote schaduw onderop het papier. Scanbot geeft de scans automatisch een herkenbare bestandsnaam met de tijd en datum. Ook Scanbot heeft een pro-versie die je voor €7,99 aan kunt schaffen. Deze voegt het automatisch uploaden van scans, ondersteuning voor Touch ID en meer toe. Als je soms een document inscant is Scanbot echter ook prima gratis te gebruiken. Het resultaat van de scan is namelijk erg duidelijk.

#6 Office Lens

Office Lens selecteert het papier snel en nauwkeurig. Bij de zelfstandig gemaakte scan van Office Lens zijn randen nauwelijks zichtbaar.

We zijn erg onder de indruk van het resultaat van Office Lens (link). De app herkende het document vrijwel direct zelfstandig en snijdt automatisch zo goed als alle randen van de foto af. De app gebruikt verschillende filters om een scan van een document, whiteboard-notitie of visitekaartje er zo goed mogelijk uit te laten zien. Je scans kunnen hierdoor misschien een wat onnatuurlijk uiterlijk krijgen, maar zijn daardoor wel erg duidelijk. Omdat Office Lens nauw verbonden is met Microsoft Office kun je de scans snel delen in apps als Word en Powerpoint. Jammer genoeg zul je wel verplicht een Microsoft account aan moeten maken om je scans te exporteren naar PDF.

#7 iScanner

iScanner had moeite bij het vinden van de randen. De resultaten van de iScanner documentscan.

Een groot voordeel van iScanner (link) is dat je de ingescande documenten met een wachtwoord of de Touch ID-sensor kunt afschermen. Handig als je er bijvoorbeeld belangrijke documenten mee fotografeert die je het liefst geheim wilt houden. Daarnaast kan de app prima op eigen houtje een gescand document bewerken. Na afloop bewerk je de foto handmatig door de helderheid en kleuren bij te werken. Het resultaat is goed genoeg, maar als we het vergelijken met andere scans in deze lijst maakt iScanner zeker niet de mooiste. De app is gratis te gebruiken, maar als je clouddiensten wilt openen en onbeperkt documenten wilt inscannen zul je de pro-versie van €3,99 aan moeten schaffen. Je koopt op deze manier ook direct de advertenties af.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Apps
Onderwerpen scanbot, scannable, scanner, scanner pro