Genius Scan voor iPhone: altijd een kopieermachine op zak (review)

Review van Genius Scan, een gratis applicatie waarmee je documenten kunt scannen. Altijd een kopieerapparaat op zak, waarbij je de documenten als pdf-bestand kunt versturen naar jezelf of collega's.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

geniusscanGenius Scan is een applicatie waarmee je een document kunt scannen, dankzij je iPhone. De applicatie is handig voor mensen die een document bij de hand willen hebben, maar geen kopieermachine kunnen vinden. Je maakt een foto van het document, stelt het gebied in dat geoptimaliseerd moet worden en Genius Scan optimaliseert de foto. Het is zelfs mogelijk om de ‘scan’ vervolgens als PDF-bestand naar anderen te sturen. En het is nog gratis ook.

Als ik naar een buitenlandse beurs ging had ik vroeger wel eens de neiging om iets teveel folders te verzamelen. Maar om met 3 kilo extra gewicht terug te reizen? Liever niet. Ik had al snel een betere manier gevonden: neem een simpele 5 megapixel camera mee en fotografeer alles wat je wilt onthouden of nog eens wilt nalezen.

genius-scanDat scheelt een hoop papier (want je kunt alle folders gewoon laten liggen) en het scheelt behoorlijk wat gewicht in je koffer. Een camera van 5 megapixel is precies genoeg om ook teksten nog goed te kunnen lezen.

Maar nu ik de iPhone 4 heb, heb ik altijd een 5 megapixel camera op zak. Genius Scan leek me daarom wel handig. Je ziet bij een vriend/vriendin een tijdschrift en wilt een pagina uit een tijdschrift scannen, je hebt een tabel uit een boek nodig maar hebt geen zin om een heel boek mee te slepen, of je wilt gewoon je kassabonnetjes scannen zodat je ze na het controleren kunt weggooien. Genoeg toepassingen, wat mij betreft.

Genius Scan is extreem simpel: bij het opstarten heb je de mogelijkheid om een nieuwe foto te maken of een foto uit je camerarol te pakken. Je maakt een foto, selecteert het gebied dat je wilt scannen en de applicatie optimaliseert de tekst. Hieronder een voorbeeld van handgeschreven tekst: links de foto, rechts de geoptimaliseerde scan.

genius-scan   genius-scan

Het werkt natuurlijk ook prima bij gedrukte boeken:

genius-scan   genius-scan iphone

Er zijn twee optimalisaties mogelijk: voor zwart/wit en documenten in kleur. Ben je klaar met scannen, dan heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt de scan toevoegen aan je camerarol, een nieuw document beginnen, of de scan toevoegen aan een reeds bestaand document. Je kunt op die manier dus ook documenten van meerdere pagina’s maken.

genius-scan iphone   genius scan

Ben je klaar, dan heb je aan het einde van het proces de mogelijkheid om het document als pdf-bestand te versturen (zie screenshot aan het begin van dit artikel). Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar als iemand je vraagt om een kopie van je paspoort kun je dat ter plekke maken en naar ze toe mailen. Heb je een draadloze printer bij de hand, dan kun je ze helemaal versteld doen staan. De kwaliteit van de ‘scan’ is goed genoeg.

Genius Scan is al voorbereid op vereist iOS 4 en ondersteunt multitasking.

Conclusie

Ik ben erg enthousiast geworden over Genius Scan, maar dat komt ook omdat ik voorheen al graag documenten fotografeerde om ze makkelijk te kunnen meenemen. Genius Scan zal niet voor iedereen van pas komen, maar moet je vaak iets scannen of een kopietje maken dan werkt deze applicatie erg goed. De tekstoptimalisatie gaat erg snel, op de telefoon zelf dus niet via één of andere serverdienst. Het resultaat ziet er prima uit: mensen zullen niet meteen zien dat je gewoon een fotootje met je iPhone hebt gemaakt. Het is bijna niet te begrijpen dat deze applicatie gratis is en dat er geen reclamebanners in zitten. Er is wel één voorwaarde: je hebt een iPhone 4 of iPhone 3GS nodig, want je het werkt alleen bij een camera die goed kan focussen (dus niet de iPhone 3G). je hebt minimaal iOS 4 nodig.

Info: Genius Scan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juli 2010, 3:06
Categorie Productiviteit
Onderwerpen google documenten, skyscanner

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.