Zo werkt de Agenda-app op je iPhone en iPad

Agenda is erg handig voor het maken van afspraken, verjaardagen en feestjes. iCulture vertelt welke functies deze standaard-app op je iPhone en iPad heeft.

Agenda-app op iPhone

Agenda is een erg handige standaard-app op je iPhone en iPad waarmee al je afspraken, verjaardagen en feestjes kunt organiseren. De app biedt verrassend veel mogelijkheden en verschillende manieren om al je geplande actviteiten te bekijken. In dit artikel tonen we hoe Agenda werkt.

Afspraken maken

agenda afspraak makenWaar je ook bent in de Agenda-app, je kunt via de plus-knop rechtsboven een nieuwe afspraak plannen. Dit werkt erg simpel: geef de activiteit een logische naam en voeg een locatie toe. De locatie kan een adres zijn dat in je adresboek staat. Verder moet je natuurlijk instellen hoe laat de afspraak staat en bepalen of het om een eenmalig iets gaat, of een afspraak die bijvoorbeeld iedere week plaats vindt. Je kunt genodigden, wederom uit je adresboek, toevoegen en instellen dat je van tevoren een melding wilt krijgen, zodat je niet te laat bent. Je kunt behoorlijk uitgebreid zijn, maar om een afspraak te plannen heb je eigenlijk niet meer te doen dan je activiteit een naam te geven en de datum en het tijdstip in te stellen.

Welke agenda’s wil je in de app?

agenda welkeIn de jaarweergave, de maandweergave en de afsprakenlijst verschijnt onderaan de knop ‘Agenda’s. Hiermee bepaal je van welke accounts je de afspraken krijgt te zien. Naast iCloud kun je namelijk ook een Google-account gebruiken, die de data van Google Calendar synchroniseert met de agenda-app op je iPhone of iPad. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een Exchange- of Outlook-account. Als je een Facebook-account hebt toegevoegd aan de iPhone of iPad, dan kun je ook je Facebook-activiteiten tonen in de Agenda en de verjaardagen van je Facebook-vrienden zien.

De verschillende weergaven van de Agenda-app

De agenda-app heeft verschillende manieren om de afspraken in je agenda weer te geven. Als je de iPhone bijvoorbeeld in landscape-modus houdt, zie je de weekweergave en kun je op een afspraak tikken om hem te bekijken. Dat is echter slechts de meest beperkte optie. We lopen de belangrijkste weergaven van de Agenda-app langs en bespreken hun opties en mogelijkheden:

De jaarweergave

In de agenda-app kan je vanaf de jaarweergave inzoomen naar een bepaalde maand. Met het vergrootglas kun je de zoekfunctie inschakelen om een bepaalde afspraak te vinden. Met de Plus-knop kun je een nieuwe afspraak maken. Tik op ‘Vandaag’ om te zien welke afspraken je vandaag hebt gepland. ‘Agenda’ opent een scherm waarmee je kunt bepalen welke agenda’s in de app worden getoond. Bij ‘Inkomend’ vind je alle uitnodigingen die je hebt ontvangen en waar je nog niet op hebt gereageerd.

De maandweergave

Hier verschijnt een extra optie die bij de jaarweergave ontbreekt. Als je op het stapel-icoontje naast het vergrootglas tikt, kun je in dit venster een lijstje zien van de afspraken die je hebt op de dag die je momenteel geselecteerd hebt. Als je deze weergave niet aanzet (het stapel-icoontje wordt rood zodra je hem selecteert), kom je in de afsprakenlijst terecht als je op een bepaalde dag tikt.

agenda jaarweergave   agenda maandweergave

De weekweergave

Er is nog een extra weergave te gebruiken in de Agenda-app. Zodra je deze een kwart slag draait, krijg je een overzicht te zien van de gehele week. Op de iPhone 6(s) Plus zie je een volledige 7-daagse week, terwijl je op de kleinere modellen alleen de vijf werkdagen ziet. In deze weergave zie je alle geplande afspraken en een rode lijn lopen die de huidige tijd aangeeft. Je kunt verticaal scrollen om afspraken later of eerder op de dag te bekijken, maar je kunt ook horizontaal scrollen om naar de volgende of vorige week te gaan.

Agenda op de iPhone in landschapsweergave.

De afsprakenlijst

agenda afsprakenlijstIn deze weergave zie je alle afspraken in één lange lijst. Je krijgt deze weergave door vanuit de maandweergave linksonder op ‘Vandaag’ te klikken. Als je op een dag tikt in de maandweergave, dan spring je automatisch naar de dag in de agenda (of de eerstvolgende afspraak als je op die dag nog niets hebt gepland). Voor de rest heb je hier dezelfde opties als bij de maandweergave. Deze afsprakenlijst werkt helaas niet in de iPad-versie van de standaard Agenda-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerp agenda