Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Store: MacBook-gebruikers tijdens workshop

Mac-apps voor beginners: deze apps mogen niet ontbreken op je eerste Mac

Ben je een nieuwe Mac-gebruiker? Met deze Mac-apps voor beginners haal je het maximale uit je nieuwe aanwinst.

Ben je net overgestapt naar een Mac? Gefeliciteerd! Als je het maximale uit je aanwinst wilt halen kun je allerlei handige apps installeren. Daarom hebben we de beste Mac-apps voor beginners voor je op een rijtje gezet. Standaard biedt macOS al veel mogelijkheden, maar sommige dingen kunnen net iets beter. Hieronder vind je de apps die wij jou als kersverse Mac-gebruiker adviseren.


Apple Store: MacBook-gebruikers tijdens workshop

Beste Mac-apps voor beginners

Veel apps voor macOS vind je terug in de Mac App Store, maar je kan ook buiten de Mac App Store om apps installeren. Dit doe je door het .app-bestand (vaak ingepakt in een archiefbestand zoals .zip, .rar of .dmg) te verplaatsen naar de map Programma’s. Sommige apps, zoals Microsoft Office voor de Mac, worden geleverd met een eigen installatiepakket dat alle acties automatisch voor je uitvoert. In deze lijst vind je een mix van apps die je handmatig moet installeren of die je in de Mac App Store terugvindt.

Ben je inmiddels een gevorderde Mac-gebruiker? Dan hebben we een lijst met handige Mac-apps om productiever te werken:

Bekijk ook

Handige Mac-apps waarmee je productiever werkt

Wat zijn handige Mac-apps waarmee je je productiviteit kunt verhogen? We hebben ze voor je verzameld in deze lijst met apps voor de gevorderde Mac-gebruiker die meer eruit wil halen.


Airmail

In macOS vind je een ingebouwde Mail-app, waar je het meeste wel mee kunt, maar die verder weinig mogelijkheden biedt. Mocht je toch op zoek zijn naar wat meer flexibiliteit en mogelijkheden, dan adviseren we je om gebruik te maken van Airmail. Deze betaalde e-mailapp ondersteunt moeiteloos meerdere accounts, variërend van Google en Microsoft Exchange tot iCloud en Outlook. Ook kun je Airmail koppelen aan takenlijsten of verschillende notitie-apps en heb je een uitgebreid aanbod van instellingen om de app geheel naar je eigen hand te zetten. De app is niet alleen veelzijdig maar heeft ook nog een fraai uiterlijk, dat in 2017 bekroond werd met een Apple Design Award.

Alternatieven: Spark, PolyMail of Newton Mail

 


Spotify
Luister je graag naar Spotify? Dan mag de officiële desktop-app niet ontbreken op je nieuwe Mac. Daarmee heb je toegang tot je favoriete muziek, je (persoonlijke) afspeellijsten en ontdek je nieuwe muziek door aanbevelingen van vrienden of van Spotify zelf.

Spotify MacBook

Daarnaast maak je in de app nieuwe afspeellijsten, bekijk je songteksten en kun je via Spotify Connect rechtstreeks vanaf je nieuwe Mac muziek afspelen, bijvoorbeeld op een Sonos-systeem of op je iPhone of iPad. Andersom werkt dit ook. m

Downloaden: via de website van Spotify


WhatsApp

De populaire berichtenapp WhatsApp richt zich vooral op de smartphone. Maar er is ook een handige gratis desktop-app zodat je ook berichtjes kunt lezen en versturen vanaf je Mac. De desktopversie van WhatsApp werkt door een koppeling met de iOS- of Android-versie van WhatsApp. Daarvoor heb je een werkende internetverbinding nodig. Het werkt dus niet als je telefoon uit staat. Met de app zelf verstuur je niet alleen berichten, maar ook gifjes, foto’s en andere bestanden rechtstreeks vanaf je Mac.

 


Google Chrome
In macOS vind je de standaard browser Safari. Maar, anders dan in iOS, kun je ervoor kiezen om een andere browser als standaard te gebruiken. Alle populaire browsers, zoals Google Chrome, hebben ook een Mac-versie die je gratis kunt downloaden.

Google Chrome voor Mac

Met een Google-account kun je je bladwijzers en wachtwoorden synchroniseren en je kan de browser voorzien van allerlei extensies die extra functionaliteit toevoegen. Ook handig is de synchronisatie van geopende tabbladen tussen verschillende desktops, je smartphone of tablet.

Alternatieven: Firefox of Opera

Downloaden: via de website van Google


VLC
VLC is een soort Zwitsers zakmes voor het afspelen van audio- en videobestanden. Deze gratis app speelt vrijwel alle formaten moeiteloos af op je Mac. De app werkt uitstekend voor het kijken van een filmpje en ondersteunt daarbij natuurlijk ondertiteling.

VLC 360 graden

Maar ook voor verschillende audioformaten draait de app zijn hand niet om. Je hebt VLC misschien niet zo vaak nodig, maar het is wat ons betreft wel een absolute must-have als nieuwe Mac-gebruiker.

Downloaden: via de website van VLC


1Password

We benadrukken nog maar eens dat je aanzienlijk veiliger bent op internet als je elk account met een uniek wachtwoord beveiligt. Onmogelijk om te onthouden, weliswaar, maar daar zijn gelukkig oplossingen voor in de vorm van een wachtwoordmanager. Wij adviseren 1Password, mede vanwege de naadloze integratie in het systeem en de koppeling met iPhone en iPad. Je kan je wachtwoorden beheren, nieuwe wachtwoorden laten genereren en ook allerlei andere privacygevoelige informatie opslaan, zoals bankrekeningen, creditcards en identiteitsgegevens. De app zelf is gratis en je bepaalt zelf met een in-app aankoop of je liever één bedrag betaalt voor de losse versie of een abonnement neemt dat je ook met andere apparaten kan gebruiken.

Alternatieven: LastPass of Dashlane.

 


Tweetbot

Blijf je graag op de hoogte van wat er op Twitter gebeurt, dan mag de populaire Twitter-app Tweetbot niet op je Mac ontbreken. Tweetbot is misschien niet goedkoop, maar biedt wel handige extra mogelijkheden. Zo kun je met ingebouwde filters eenvoudig mensen, bepaalde woorden/hashtags en zelfs specifieke apps het zwijgen opleggen, tijdelijk of voor altijd. Een andere handige functie is de geïntegreerde iCloud-synchronisatie met de iOS-versie zodat de app onthoudt waar je bent gebleven. Ook je instellingen worden zo gesynchroniseerd.

Alternatieven: Twitter of Echofon.

 


Pixelmator

Pixelmator is het goedkopere alternatief voor Photoshop om foto’s op je Mac te bewerken. De app ondersteunt vrijwel alle functies die je van Photoshop kent, zoals verschillende lagen en tal van verschillende tools voor bijvoorbeeld retoucheren en inkleuren. Je kan er ook zelf allerlei vormen mee tekenen en fraaie kunstwerken maken. De app is ook handig voor het bijsnijden van foto’s en afbeeldingen, en biedt verschillende tools om foto’s die niet zo mooi zijn te optimaliseren. Zoek je een alternatief voor Pixelmator, dan zou Affinity Photo (link) ook in aanmerking kunnen komen.

 


Dropbox
Heb je een Dropbox-account? Met de desktop-app van Dropbox kun je de bestanden in je account eenvoudig downloaden naar je Mac. Als je wijzigingen aanbrengt worden die vervolgens gesynchroniseerd met je account zodat je overal de nieuwste versie hebt. Met de app bepaal je zelf of je alle bestanden wilt synchroniseren of je liever beperkt tot bepaalde mappen die je vaak gebruikt.

Alternatieven: Google Drive, OneDrive of Stack

Downloaden: via de website van Dropbox


Amphetamine

Met de gratis app Amphetamine zorg je ervoor dat je Mac niet gaat sluimeren tijdens een belangrijke presentatie. Je kiest daarbij uit verschillende opties, bijvoorbeeld als je bepaalde apps gebruikt of op specifieke momenten. Amphetamine heeft verschillende slimmigheidjes ingebouwd, zodat de app zich bijvoorbeeld uitschakelt als je batterij bijna leeg is. Zo kan het ingebouwde energiebeheer het weer overnemen en zorgen dat het scherm bijvoorbeeld automatisch wordt gedimd.

 


The Unarchiver
Hoewel macOS standaard ondersteuning heeft voor zipbestanden, geldt dat helaas niet voor andere typen archiefbestanden zoals rar, tar en gzip. Met de gratis app The Unarchiver open je vrijwel alle typen archiefbestanden. Met de app kun je alleen de inhoud van die bestanden uitpakken. Om die inhoud eerst te kunnen bekijken heb je The Archive Browser nodig, dat helaas niet gratis is.

 
 

Heb je tips voor apps die zeker niet in dit overzicht mogen ontbreken? Stuur een berichtje via onderstaande contactknop.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS