WatchPlayer op de Apple Watch

Review: WatchPlayer speelt podcasts af via de Apple Watch-speaker

WatchPlayer is een app om podcasts via de Apple Watch te luisteren. Deze app speelt podcasts zelfs via de ingebouwde speaker van de Apple Watch app, maar heeft nog wel wat kuren. In onze review van WatchPlayer lees je alles.

Podcasts beluisteren op je Apple Watch klinkt misschien heel omslachtig, maar naarmate meer mensen draadloze oordopjes zoals de AirPods hebben kan het toch een uitkomst zijn. Apple heeft de officiële Podcasts-app nog steeds niet geschikt gemaakt voor de Apple Watch. Ontwikkelaar Peter Knapp springt daarop in, met een app die veel functies biedt. Helemaal compleet is het nog niet en er mag ook nog wel wat aan het design worden gesleuteld, maar voor de podcast-liefhebber is dit misschien wel de beste optie om op de Apple Watch podcasts te luisteren.

WatchPlayer op de Apple Watch

WatchPlayer voor Apple Watch is uniek, maar niet perfect

Helaas werkt WatchPlayer niet samen met de Podcasts-app van Apple. Je zult dus handmatig weer je favoriete podcasts moeten invoeren, maar als je (zoals ik) toch maar een stuk of 10 volgt is dat goed te doen. Er zijn twee manieren om nieuwe podcasts toe te voegen: door een URL in te voeren of door de iTunes-catalogus te doorzoeken. Die zoekfunctie vond ik de meest prettige manier, al is het wel een tikkeltje omslachtig. Als je op ‘apple’ zoekt kun je bijvoorbeeld wel Apple Talk kiezen, maar de overige zoekresultaten gaan daarbij verloren. Je zult dus meermaals de zoekactie ‘apple’ moeten invoeren als je meerdere podcasts over Apple wilt beluisteren. Deze zoekfunctie bespaart je overigens wel veel handmatig intikken. Gelukkig is alles eenmalig.

Score

7

WatchPlayer

WatchPlayer

gratis

Voordelen +

  • Geluidskwaliteit via Apple Watch-speakers is prima
  • Toevoegen van podcasts moet handmatig, maar gaat lekker snel
  • App is volledig gratis, wel kun je donaties doen

Nadelen

  • Navigatie is duidelijk, maar wat omslachtig
  • Uploaden van afleveringen duurt erg lang, geen feedback tijdens wachten
  • App kan op de iPhone geen podcasts afspelen

Maar voordat je kunt luisteren zul je de podcasts eerst naar de Apple Watch moeten overzetten. De Apple Watch heeft maar 8GB opslagruimte, dus je kunt maar een beperkt aantal podcasts meenemen. Het overzetten van de afleveringen gaat handmatig nadat je een aantal afleveringen geselecteerd hebt en op het upload-icoontje linksboven hebt getikt. Ik koos voor drie podcasts die elk meer dan een uur duren, om even vooruit te kunnen. Ga ik nu bijvoorbeeld hardlopen, dan kan ik luisteren naar het geklets van mensen als John Gruber zonder dat ik een iPhone hoef mee te nemen.

WatchPlayer: podcasts afspelen via Apple Watch-speaker

WatchPlayer alleen op de Apple Watch

Je gebruikt dus de iPhone-app voor drie activiteiten: podcasts kiezen, afleveringen downloaden en vervolgens overzetten naar de Apple Watch. De iPhone-app zelf kan geen podcasts afspelen, wat nogal jammer is. Wil je de podcasts ook nog op je iPhone beluisteren, dan zul je ze dus in twee verschillende apps moeten downloaden en bewaren. Het overzetten van de podcasts naar de Apple Watch is bovendien erg traag. Het duurde wel een kwartier voordat de drie podcast-afleveringen waren overgezet (maar ze waren dan ook erg lang). Ook kan de transfer wel eens vastlopen.

Tot op de seconde nauwkeurig
Een van de leukere functies van WatchPlayer is dat je de podcasts via de speaker van de Apple Watch kunt beluisteren. Niet dat de kwaliteit erg goed is, maar het kan een uitkomst zijn als je AirPods leeg zijn en je toch de laatste minuten van een aflevering nog even wilt horen. Ook is het handig dat je de starttijd van een aflevering zelf kunt kiezen. Bij erg lange podcasts zoals die van John Gruber hoef je dus niet het eerste uur naar je Apple Watch over te zetten, als je dat segment al beluisterd hebt. Je kunt tot op de seconde nauwkeurig aangeven bij welk punt de aflevering moet beginnen. Het kan handig zijn bij podcasts die altijd een vaste rubriek of een reclameblok aan het begin hebben, waardoor je weet dat je de eerste 10 minuten kunt overslaan.

WatchPlayer: podcasts afspelen via Apple Watch-speaker

Zodra de eerste podcasts op je Apple Watch staan kan het luisteren beginnen. Je ziet een lijstje met afleveringen waarop je kunt tappen om ze af te spelen. Met knoppen in het scherm kun je het geluidsvolume van de speaker aanpassen of 5 seconden vooruit/achteruit springen. Grotere stukken vooruit springen of op een tijdlijn naar het juiste moment bladeren is nog niet mogelijk. Het beluisteren van de podcasts via de speaker klonk opvallend goed, beter dan we hadden verwacht. De meeste mensen zullen echter met gekoppelde Bluetooth-oordopjes luisteren. Met Force Touch kun je reeds beluisterde podcasts weer wissen, zodat ze geen opslagruimte meer innemen.

Conclusie WatchPlayer review

WatchPlayer biedt iets wat Apple tot nu toe heeft genegeerd: een goede manier om podcasts te luisteren op de Apple Watch. Je kunt je afvragen of daar veel vraag naar is en of WatchPlayer dan de beste oplossing is, maar voorlopig heb je niet veel keuze en zul je met de kleine onhebbelijkheden van WatchPlayer genoegen moeten nemen. De interface van de app is makkelijk te begrijpen, maar ook wat omslachtig. Het overzetten van podcast-afleveringen is ronduit traag, maar het is de vraag of de ontwikkelaar daar iets aan kan doen. Je krijgt bovendien geen feedback of er iets mis is gegaan.

Toch is dit een van de weinige apps (zo niet de enige) waarmee je via de speaker van de Apple Watch naar podcasts kunt luisteren. Overcast heeft wel een Apple Watch-app, maar die is alleen bedoeld als afstandsbediening voor het afspelen op de iPhone. Lokaal opslaan en ook nog via de ingebouwde speaker afspelen is zeldzamer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2017, 17:41
Categorie Amusement
Onderwerpen apple watch, Podcast, podcasts
Software iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.