Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Smart Keyboard met handen

Review: Smart Keyboard voor iPad Pro (2015)

Apple's Smart Keyboard voor de IPad Pro, getest door iCulture. Hoe goed bevalt het typen op dit Smart Keyboard en is het een betere oplossing dan het iPad Pro-toetsenbord van de concurrentie? Lees het in onze review.

Smart Keyboard review Prijs (vanaf €179,-)

Update: we hebben een recentere Apple Smart Keyboard Folio review voor je, waarin je leest over de nieuwere uitvoering van deze opvouwbare toetsenbordhoes.

Smart Keyboard review voor iPad Pro 2015

Apple maakt tegenwoodig van alles: batterijhoezen, tekenpennen en straks misschien zelfs een 3D-printer. Het is daarom niet zo gek dat Apple ook een eigen toetsenbordhoes voor de iPad Pro heeft uitgebracht, die wel wat doet denken aan de toetsenbordhoes van de Microsoft Surface. In deze review bekijken we het Smart Keyboard voor de iPad Pro (€179 via de Apple Store), om te bepalen in hoeverre Apple’s eigen toetsenbordhoes beter is dan de Logitech Create, die we eerder hebben besproken. Onze review van de iPad Pro 2015 vind je hier:

Bekijk ook

Review iPad Pro 12,9" (2015)

De iPad Pro is Apple's grootste tablet. Nieuwe functies maken de iPad Pro interessant voor een nieuw publiek. Is het iets voor jou? Dat lees je in onze uitgebreide review van de iPad Pro.

Smart Keyboard van de zijkant gezien

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/smart-keyboard-ipad/

iPad 2 Keyboard DockJe zou het misschien niet denken, maar het Smart Keyboard is niet het eerste iPad-toetsenbord van Apple. In 2010 maakten ze voor de eerste generatie iPad al eens het iPad KeyBoard Dock (zie foto), dat eruit zag als een Wireless Keyboard van aluminium, maar met een ingebouwde dock voor de iPad. Sindsdien was je aangewezen op draadloze toetsenbordjes van derden, die via Bluetooth verbinding maakten. Het werkte goed, maar het koppelen via Bluetooth leverde nog wel eens problemen op en je moest steeds in de gaten houden of de batterij niet leeg raakte. Beide problemen denkt Apple te hebben opgelost met het Smart Keyboard.

Smart Keyboard: levertijd lange tijd onzeker

Blijkbaar denkt Apple dat veel mensen de iPad als vervanger van de laptop willen gebruiken en willen ze daarvan meeprofiteren, door een eigen toetsenbordhoes uit te brengen. Je moest er wel vrij lang op wachten: bij het verschijnen van de iPad Pro was het Smart Keyboard nog helemaal niet in Nederland verkrijgbaar en was onduidelijk wat er gaande was. Wilde Apple het Smart Keyboard nog niet in Nederland beschikbaar stellen, omdat alleen een model met Amerikaanse toetsenindeling leverbaar was? Of hadden ze gewoon te weinig geproduceerd en stond Nederland laag op de distributielijst? Hoe dan ook: opeens kondigde Apple aan dat het toetsenbord ook in de Nederlandse en Belgische Apple Stores zou liggen, al geldt er nog steeds een levertijd van enkele weken.

Eigenlijk is het jammer, want mensen halen een iPad Pro in huis en zijn best bereid om geld uit te geven aan extra accessoires, die in de keynote zijn gedemonstreerd en dan… blijken ze niet voorradig. Gelukkig konden wij al wel eentje op de kop tikken en uitproberen.

Smart Keyboard tijdens het typen

Smart Keyboard: design

Wil je veel typen op de iPad Pro, dan is een volledig toetsenbord wel zo prettig. Daarbij heb je momenteel twee keuzes: het Smart Keyboard van Apple en de Logi Create van Logitech. Beide zullen we in deze review vaak met elkaar vergelijken, omdat ze zo verschillend zijn, maar tegelijk hetzelfde probleem oplossen: makkelijker lange teksten typen op de iPad Pro.

Het Smart Keyboard is een QWERTY-toetsenbord, dat alleen geschikt is voor de iPad Pro. De hoes is dun, waterbestendig en vrij prijzig: je betaalt €179 in de Apple Store. Koop je het toetsenbord in de VS, dan ben je iets goedkoper uit: $169.

De toetsenbordhoes van Apple is aan de buitenkant gemaakt van nylon-achtige stof en aan de binnenkant bekleed met microfiber, dat eruit ziet als imitatie-suède. Dezelfde microfiber bekleding vind je ook aan de binnenkant van de batterijcase en andere recente accessoires van Apple. In plaats van drie vouwbare panelen, zoals bij een normale iPad Smart Cover, heeft het Smart Keyboard nog een vierde paneel: het toetsenbordgedeelte dat ook van textiel is gemaakt. Het grote verschil tussen de toetsenborden van Apple en Logitech is dat die van Apple eruit ziet als een stoffen hoes waarin toevallig ook een toetsenbord is verwerkt, terwijl die van Logitech in eerste instantie een toetsenbord is, waarmee je ook nog je iPad beschermt.

Smart Keyboard van de achterkant gezien.

Beide toetsenborden sluit je aan op de nieuwe Smart Connector, de drie contactpuntjes aan de zijkant van de iPad Pro. Deze Smart Connector is geschikt voor stroom en data. Er is daardoor geen Bluetooth-koppeling nodig en je hoeft het toetsenbord ook niet op te laden. Op dit punt is er dus geen verschil tussen de toetsenborden van Apple en Logitech.

Door het kleinere formaat van Apple’s Smart Keyboard is er helaas geen extra rijtje functietoetsen, zoals op het toetsenbord van Logitech. Je kunt dus niet de homeknop en de volumeknoppen vanaf je toetsenbord bedienen. Voor mij is geen probleem, want je kunt net zo makkelijk even de volumeknoppen op de iPad Pro indrukken. Houd je de Cmd-toets even ingedrukt, dan krijg je een overzicht van beschikbare sneltoetsen.

De hoes is dun en licht, dus je kunt de hoes ook gebruiken als dagelijkse beschermhoes. Voor bescherming van de achterkant zul je nog wel de apart verkrijgbare siliconenhoes voor de iPad Pro (€89) moeten kopen. Daarmee komt het prijskaartje aan extra accessoires wel op €268.

Gooi je een glas wijn of beker melk over het Smart Keyboard dan is er niets aan de hand: je kunt het toetsenbord afspoelen onder de kraan, nadat je eerst de iPad eruit hebt gehaald.

Smart Keyboard in gebruik

Wil je het Smart Keyboard gaan gebruiken, dan kost dat een paar seconden. Door de magnetische contactpuntjes ‘plakt’ de iPad meteen op de juiste manier vast aan de case. Daarna vouw je de panelen op een zodanige manier dat je comfortabel kunt typen. Het schermtoetsenbordje verdwijnt uit beeld zodra je het fysieke toetsenbord hebt aangesloten. In minder dan 10 seconden kun je gaan typen, zelfs als je dit toetsenbord voor de eerste keer in gebruik neemt. Koppelen is namelijk niet nodig: de iPad herkent het toetsenbord meteen.

Plaatsing is aanvankelijk even een puzzel, maar in de verpakking van het Smart Keyboard staan 3 gebruiksmogelijkheden, met schema’s hoe je de oprolbare toetsenbordcase moet opvouwen. Zo is er een stand om te typen, een stand om video te kijken (het meest lastig om te vouwen) en een dichtgevouwen stand om het scherm van je iPad Pro te beschermen tijdens transport. In dichtgevouwen toestand is de hoes iets dikker aan één kant, vanwege het toetsenbord.

Het toetsenbord is redelijk stabiel tijdens het gebruik, vooral op tafel. Typen op schoot is net zo comfortabel als met een laptop. Bijkomend voordeel is dat dit toetsenbord op je schoot niet warm wordt tijdens het typen. Bovendien geeft het textiel extra grip. Het enige nadeel is dat je de hoek waaronder het scherm staat niet kunt veranderen (bij Logitech trouwens ook niet).

Typen op het Smart Keyboard

Wat het typen betreft: daar moest ik wel even aan wennen. Het toetsenbord zelf is gelukkig lekker breed, dus je hebt geen last van het verkrampte gevoel dat je bij kleinere iPad-toetsenbordjes hebt. Wel voelt het typen op een met textiel bekleed toetsenbord heel anders. Het is toch alsof je op een laptje stof tikt en je kunt de toetsen niet zo diep indrukken als bij Apple’s standaard aluminium-toetsenborden voor de Mac. Je kunt het nog het beste vergelijken met Apple’s nieuwe Magic Keyboard of het toetsenbord van de 12-inch MacBook, maar met een belangrijk verschil: de textielbekleding . Desondanks maakt het toetsenbord nog wel wat herrie. In vergelijking met de MacBook zijn de toetsen kleiner en meer afgerond.

Momenteel is alleen een Amerikaanse toetsenbordindeling beschikbaar, maar Apple werkt wel aan internationale indelingen. Op zich is dat voor ons als Nederlanders geen probleem. Als je op Option-2 drukt krijg je gewoon een euroteken in beeld, ook al staat het niet op de toets gedrukt. Belgen die AZERTY gewend zijn, kunnen beter toch even wachten tot Apple meer regionale versies van het toetsenbord uitbrengt.

Smart Keyboard uitgeklapt

Conclusie Smart Keyboard review

Wil je sneller en comfortabeler typen met de iPad Pro en wil je het liefst een onopvallend toetsenbordje, dan zit je goed met het Smart Keyboard. Dit toetsenbord maakt je iPad Pro nauwelijks dikker. Maar toch had ik het idee dat je minder waar voor je geld krijgt dan bij Logitech. De Logi Create beschermt ook de achterkant, heeft ‘echte’ toetsen en is ook nog goedkoper. Bovendien vind ik dat de Create prettiger typt, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De toetsen van het Smart Keyboard zijn niet verlicht, wat technisch ook vrij lastig is, gezien de constructie met textiel. Maar bij dit prijsniveau verwacht je eigenlijk wel dat alle toeters en bellen erop zitten. Over de kwaliteit heb ik verder niet zoveel te klagen. De grootste bezwaren liggen vooral op het punt van de prijs: het toetsenbord zelf is al vrij duur en voor bescherming van de achterkant van de iPad Pro moet je nog eens 90 euro betalen. Apple lijkt qua prijs het maximaal haalbare te willen opzoeken.

Voor wie is deze toetsenbordhoes nu eigenlijk bedoeld? Mensen die veel en intensief willen typen en zich niet druk maken om het gewicht en het formaat zou ik eerder de Logitech-hoes aanbevelen. Wil je een zo compact mogelijke oplossing die ook zo licht mogelijk is, dan is Apple’s Smart Keyboard een uitstekende optie.

Pluspunten

  • Gebruiksgemak: aansluiten en meteen klaar om te typen
  • Minimalistische hoes, maakt je iPad Pro nauwelijks dikker
  • Prima kwaliteit, knap gemaakte constructie
  • Groot formaat met voldoende ruimte tussen de toetsen
  • Fraaie uitstraling, ziet er niet technisch of ‘goedkoop’ uit
  • Geen zorgen over de batterij, die zit er namelijk niet in

Minpunten

  • Geen functietoetsen (Logitech heeft die wel)
  • Prijzige oplossing (Logitech is goedkoper)
  • Geen toetsenverlichting
  • Geen bescherming voor de achterkant van de iPad Pro

Smart Keyboard kopen

Het Smart Keyboard is verkrijgbaar in de online Apple Store:

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2020