Google Motion Stills maakt een gifje van je Live Photo’s

· Gonny van der Zwaag

Google heeft een nieuwe iPhone-app uitgebracht en daarmee richten ze zich rechtstreeks op bezitters van de iPhone 6s (Plus) en iPhone SE. Met Motion Stills (link) zet je je Live Photos om maar gifjes en filmpjes. De app is afkomstig uit het researchlab van Google en maakt gebruik van beeldstabilisatie.

Google noemt de app een virtuele cameraman voor je Apple Live Photos. Dankzij de videostabilisatie-technologie uit de labs van Google is het mogelijk om de achtergrond stil te zetten. Vervolgens wordt er een herhalende gif van gemaakt, die je kunt delen via sociale media. Volgens Google levert het filmpjes op die leuk zijn om te kijken en te delen. Ook kun je verhalen maken door meerdere clips te combineren. Een internetverbinding is niet nodig, behalve voor het delen.

BEKIJK OOK
De iPhone 6s en iPhone 6s Plus bieden een nieuwe manier om je foto's tot leven te laten komen. Met Live Photos veranderen stilstaande plaatjes in korte animaties van drie seconden. Zo werkt het.
47

Deze animatie maakt goed duidelijk wat de bedoeling is. Eerst zie je het originele filmpje, daarna de geoptimaliseerde van Google:

Om de technologie te ontwikkelen heeft Google honderden miljoenen video’s omgezet naar gif-animaties. Dat leverde een algoritme op, waarmee het lijkt alsof je met stabiliserende hulpmiddelen hebt gewerkt. De achtergrond staat stil en het beeld op de voorgrond trilt niet. Dat werkt goed in een datacenter, maar de technologie moest ook te gebruiken zijn op je telefoon. Dat lukte.

Omdat ze toch bezig waren, maakten ze ook nog algoritmes die de optimale start- en stoptijd voor een gif berekenen. Onscherpe beelden worden eruit gefilterd. Het lijkt erop dat Google de app vooral heeft gemaakt om indruk te maken op iOS-gebruikers. Zieltjes zullen ze er niet direct mee winnen, omdat de app niet beschikbaar is op Android.

BEKIJK OOK
Live Photos bekijken is mogelijk op een Apple Watch, Mac, iPad of iPod touch met iOS 9. In deze tip lees je hoe je de animaties van Live Photos zichtbaar krijgt op iDevices die geen 3D Touch hebben.
18

Apple heeft gek genoeg geen soortgelijke tools beschikbaar gesteld. Je kunt de Live Photos bekijken op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch, als je een recente versie van het besturingssysteem hebt geïnstalleerd. Maar tools voor het omzetten van je Live Photos naar gifjes hebben ze niet beschikbaar gesteld. Ook kun je je Live Foto’s niet bewerken. Google’s app is zoals gebruikelijk gratis.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.