GameCenter bug iOS 9

Vaarwel Game Center: app niet langer beschikbaar in iOS 10 beta

In de eerste bètaversie van iOS 10 is Game Center niet langer beschikbaar, al kun je er nog wel via instellingen bij. De app had al sinds vorig jaar een aantal vervelende bugs.

In 2010 kondigde Apple het Game Center aan als een multiplayer game-netwerk, waarin je verbinding kon maken met vrienden, statistieken kon vergelijken en vrienden kon uitdagen voor online spelletjes. Nu verdwijnt het Game Center vrijwel geruisloos.

GameCenter bug iOS 9

Game Center verdwijnt geruisloos in iOS 10

Tijdens de keynote van WWDC hoorden we er niets over, maar als we naar de pagina voor ontwikkelaars kijken zien we dat het Game Center inderdaad verdwenen is in iOS 10. En nee, de app is ook niet langer te downloaden in de App Store.

Opvallend genoeg bestaat het Game Center nog wel in de instellingen van de eerste bètaversie van iOS 10. Maar hoe je dan vrienden kunt toevoegen of verwijderen zonder een speciale app, is niet helemaal duidelijk. Hetzelfde geldt voor je de leaderboards, waar ontwikkelaars nog al eens gebruik van maakten.

Problemen met Game Center

Sinds de aankondiging van het Game Center in 2010 heeft de app geen leven zonder problemen gehad. Meest recent waren de bugs die ontstonden na de release van iOS 9. Sommige spelers zagen het Game Center-icoon niet meer op de iPhone, anderen kregen een wit scherm als ze de app wilden openen. En dan waren er ook nog mensen die bepaalde spellen helemaal niet meer konden spelen, omdat er een verwijzing naar het Game Center in zat.

Apple gaf gebruikers het advies om iOS 9 opnieuw te installeren, zonder een backup terug te zetten. Dit betekent dat je alle instellingen en apps opnieuw moet toevoegen. Maar ook dit bleek niet altijd te werken. Apple kwam vervolgens met een bugfix-update van iOS 9.0.1, maar het probleem bleef zich voordoen. En ook bij iOS 9.0.2 kwamen er meldingen van lezers dat Game Center nog steeds niet werkt. Pas in iOS 9.3.2 leek de bug te zijn opgelost.

Standaardapps verwijderen in iOS 10
Het verwijderen van het Game Center valt samen met een geheel nieuwe functie voor iPhones: unbundling. Het is nu eindelijk mogelijk om de vooraf geïnstalleerde applicaties die je vrijwel niet gebruikt te verwijderen. Hierbij gaat het niet alleen om je kompas, maar ook om apps als Contacten, Maps en FaceTime. Wil je de apps later toch weer gebruiken, dan kun je ze downloaden in de App Store. Maar het Game Center zit daar dus niet bij.

Overigens blijft iOS 10 nu nog een bètaversie, wat betekent dat het nog lang niet klaar is. Apple kan dus ook nog steeds besluiten om het Game Center toch weer toe te voegen in de uiteindelijke versie die deze herfst verschijnt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.