Foto's afdrukken via de HEMA

iPhone-foto’s afdrukken in normaal formaat, vierkant en panorama

Foto's van de iPhone kun je in allerlei formaten laten afdrukken: vierkant, panorama, Instagram of normaal formaat. Hoe kies je het juiste afdrukformaat? En waar moet je op letten als je normale, vierkante en panoramafoto's wilt laten afdrukken?

Foto’s afdrukken doen we tegenwoordig niet zo vaak meer. Toch kan het leuk zijn om regelmatig een paar prints van foto’s te maken om in te lijsten, aan familie te geven of in een album te plakken. Wel moet je bij het afdrukken van foto’s rekening houden met afwijkende formaten. Niet alleen voor rechthoekige foto’s in normaal formaat, maar ook voor vierkante foto’s en panoramafoto’s.

Foto's afdrukken via de HEMA

Foto’s afdrukken in het juiste formaat

Als je met de nieuwste iPhones een foto in normaal formaat maakt dan zal deze 4032×3024 pixels groot zijn, dus een beeldverhouding van 4:3. Dit geldt voor de meeste smartphone-camera’s Bij oudere iPhones is de resolutie 2048×1536 pixels, dus ook een beeldverhouding 4:3. Afdrukdiensten voor foto’s zijn echter het formaat 10×15 cm gewend, dus een beeldverhouding van 3:2. Hoe kun je toch goed foto’s laten afdrukken via HEMA, Kruidvat en allerlei andere fotodiensten?

Mobiel fotoformaat bij afdrukdiensten

Gelukkig houden de meeste afdrukdiensten tegenwoordig wel rekening met foto’s die met smartphones zijn gemaakt. Bij de HEMA kun je bijvoorbeeld het Instax-formaat bestellen van 6x9cm of het Polaroid-formaat van 9×10 cm. Ook kun je mobiele foto’s printen in ene formaat van 8,35×5,75cm of een vierkant formaat van 5,75×5,75cm. Vierkante foto’s zijn het gemakkelijks, bij langwerpige foto’s moet je misschien toch nog wat bijsnijden. Daarbij verlies je wel een gedeelte van een foto.

Foto's afdrukken bij de HEMA

Bij het samenstellen van een digitaal fotoalbum heb je vaak de mogelijkheid om foto’s bij te snijden, zodat ze mooi in het frame passen. Eventuele verschillen in beeldformaat vallen dan niet meer op. Wat je ook kunt overwegen is om de foto’s in een fotocollage te verwerken, zodat het formaat niet zoveel meer uitmaakt.

Zelf foto’s afdrukken

Je kunt de foto’s natuurlijk ook zelf thuis afdrukken op een fotoprinter. Er zijn hiervoor verschillende opties, zoals een printer die AirPrint ondersteunt of een draagbaar fotoprintertje. Alle mogelijkheden leggen we uit in onderstaand artikel.

Vierkante foto’s afdrukken

Apple geeft je steeds meer keuze uit fotoformaten. Zo is het sinds iOS 7 mogelijk om vierkante foto’s te maken met de iPhone-camera. Je stelt dit in bij het maken van een foto: bij de sluiterknop zie je een rijtje opties, waarmee je een ander fotoformaat kunt instellen.

Fotoformaten instellen: Normaal, Portret of Vierkant

Het maken van vierkante foto’s werd populair door apps als Instagram, maar de iPhone ondersteunt het nu ook standaard. Je kunt vierkante foto’s gewoon laten afdrukken bij de bekende fotoafdrukdiensten zoals HEMA, Kruidvat en Albert Heijn. Je kunt de foto’s natuurlijk ook verwerken in een fotocollage.

Fotoformaten op de iPhone: Vierkant, Panorama en Portret.

Panoramafoto’s van iPhone afdrukken

Nog een andere optie is het maken van panoramafoto’s op de iPhone. Ook dit stel je in via de camera-interface: blader naar de optie Panorama en maak de foto. Bij het maken van een panoramafoto moet je je camera zijwaarts bewegen, zodat het complete onderwerp op een extra lange foto wordt vastgelegd.

Panorama-formaat iPhone

Het maken van afdrukken van panoramafoto’s is een grotere uitdaging. Juist bij panorama wil je elk detail goed kunnen zien en zelfs als je op 20cm of 30cm breed laat afdrukken krijg je een foto die erg smal is. Het eindresultaat is daardoor vrij klein. Laat een panoramafoto daarom minstens afdrukken op A3-formaat, waarbij je later zelf de randen wegsnijdt. Of maak gebruik van een fotocentrale die de panoramafoto op rol kan afdrukken. Om een indruk te krijgen hoe de foto eruit komt te zien kun je thuis de foto in meerdere delen afdrukken op A4-formaat en aan elkaar plakken. Dat geeft een goede indruk hoe groot de uiteindelijke foto moet zijn om genoeg detail te zien.

Bij het afdrukken van een panoramafoto kun je ook eens kijken of je het volledige panorama wilt hebben of een smaller formaat. Gangbare formaten zijn 60x20cm, 90x30cm of 120x30cm. Een afdruk kost nog geen €5 per stuk. Er zijn speciale afdrukdiensten voor panoramafoto’s, waar je de foto’s in verschillende formaten en op verschillend materiaal kunt laten afdrukken, zoals mat posterpapier of fotovinyl. Dat laatste materiaal geeft geen glans, zodat je de foto goed kunt uitlichten met spotjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Foto
Onderwerpen camera, fotografie, printer