whatsapp-logo-groen

Verzendlijsten gebruiken in WhatsApp

Met WhatsApp verzendlijsten kun je meerdere mensen een bericht sturen, zonder dat ze het van elkaar weten. Het is een alternatief voor groepschaos.

Met de WhatsApp verzendlijsten kun je één bericht naar meerdere contactpersonen tegelijk sturen. Zo nodig je verschillende mensen uit voor je verjaardag of een ander evenenement, zonder dat ze dat van elkaar kunnen zien. In deze tip leggen we uit hoe de verzendlijst werkt.

whatsapp-iphones

WhatsApp verzendlijsten: zo werkt het

Er zijn verschillen tussen een verzendlijst en een groepsgesprek in WhatsApp. Bij een groepsgesprek gaat het bericht naar meerdere personen tegelijk en kan iedereen deelnemen aan het gesprek. Het is dus een gesprek met meerdere deelnemers. Bij de verzendlijst gaat hetzelfde bericht naar meerdere contactpersonen, zodat er afzonderlijke 1-op-1 gesprekken ontstaan.

Let op dat je bij verzendlijsten in de contactenlijst van de ontvanger moet staan, anders komt het bericht niet aan. Dit is vermoedelijk gedaan om spam te voorkomen.

WhatsApp verzendlijst maken

Het maken van een WhatsApp verzendlijst gaat als volgt:

 1. Open WhatsApp Messenger en ga naar het tabblad Chats.
 2. Tik in de navigatiebalk op Verzendlijsten (deze optie heette in een eerdere versie van de app Zendlijsten.
 3. Tik onderin het scherm op Nieuwe lijst.
 4. Voeg alle contactpersonen toe die het bericht moeten ontvangen. Dit moeten wel bestaande gebruikers van WhatsApp zijn.
 5. Tik hierna op de knop Maak. De verzendlijst is nu aangemaakt en je kunt verder gaan met het versturen van je eerste bericht.

WhatsApp verzendlijst maken

Bericht sturen naar WhatsApp verzendlijst

Heb je een verzendlijst aangemaakt, dan kun je als volgt een bericht sturen naar iedereen in de groep:

 1. Ga naar het scherm Verzendlijsten.
 2. Selecteer de gewenste verzendlijst in WhatsApp.
 3. Schrijf een bericht, waarbij je in je achterhoofd moet houden dat het steeds naar losse personen gaat (dus schrijf niet “Hallo allemaal” maar gebruik een neutrale begroeting).
 4. Druk op de Stuur-knop.
 5. De ontvangers krijgen het bericht binnen en kunnen erop antwoorden, zonder dat de andere personen dat zien.

WhatsApp verzendlijst gebruiken

Toepassingen van WhatsApp verzendlijsten

Je kunt de verzendlijsten in WhatsApp op verschillende manieren gebruiken:

 • Je wilt een feest organiseren en wilt iedereen daarvoor ‘persoonlijk’ uitnodigen. Maar je hebt geen zin om twintig verschillende berichtjes te tikken. Met een verzendlijst stuur je een persoonlijk uitziende uitnodiging naar alle mensen in de lijst. Ze weten niet van elkaar dat ze zijn uitgenodigd.
 • Je bent voetbaltrainer en moet regelmatig informatie over wedstrijden, locatie en trainingstijden doorgeven aan je team. Door een verzendlijst te maken kun je ze snel op de hoogte brengen van wijzigingen, zonder dat er een groepsgesprek ontstaat.
 • Je wilt vrienden en familie fijne kerstdagen of gelukkig nieuwjaar wensen. Met een verzendlijst kan dat.
 • Je gaat op vakantie en wilt directe familie op de hoogte brengen wanneer je bent aangekomen. Om te voorkomen dat je je moeder, broer, zus en beste vriendin allemaal apart een snelle status-update moet sturen dat je veilig bent gearriveerd, stuur je één bericht naar meerdere personen via de verzendlijstfunctie. Je kunt het ook gebruiken om iedereen een dagelijks reisverslag te sturen.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp