Vrouw in bed: muziek als wekker gebruiken

Zet de wekker van je gezinslid uit met Siri op je eigen iPhone

Blijf maar lekker liggen
In deze tip lees je hoe je de wekker op de iPhone of iPad van een gezinslid uitschakelt met Siri op je eigen apparaat. Zo hoef je niet naar de wekker toe te lopen om hem uit te schakelen.

Lig jij nog lekker te luieren in je bed, word je opeens gestoord door de wekker van een gezinslid in een andere kamer. Soms laten mensen per ongeluk hun wekker aan staan, ook al zijn ze al uit de veren. Als ze nét onder de douche staan, kun jij met deze tip in ieder geval de wekker zelf uitschakelen zonder op te hoeven staan. Je gebruikt gewoon je eigen iPhone om de wekker op een andere iPhone uit te zetten. Een wekker van een gezinslid uitzetten met Siri doe je zo.

Dit heb je nodig om andermans wekker uit te schakelen

Apple heeft deze functie zo ontworpen dat niet Jan en alleman jouw wekker kan uitschakelen. Je kon het misschien al raden, maar het is vereist dat de ingebouwde wekker op een iPhone of een Apple apparaat afgaat. Dit werkt dan via de Klok-app. Om Siri te gebruiken, dien je zelf ook een Apple apparaat te hebben.

De tweede voorwaarde is dat jij samen met de persoon wiens wekker afgaat aan iCloud gezinsdeling doen. Jullie moeten in hetzelfde gezin zitten. Deze functie laat je dus geen grappen uithalen met je vrienden, behalve als ze in je iCloud gezin zitten.

Zit je niet in iemands gezin? Dan kun je ook iemand bellen om de wekker te stoppen. Dit is wat minder elegant, maar het werkt wel. Je kunt natuurlijk ook gewoon opstaan en naar de iPhone van de vriend of vriendin lopen, maar dankzij Siri kun je via je eigen iPhone de wekker van een gezinslid uitschakelen.

Bekijk ook

Delen met gezin: aankopen en informatie delen met familieleden

Delen met gezin (Family Sharing) biedt je de mogelijkheid om apps, muziek en locaties te delen binnen een gezin. Hoe stel je Delen met gezin in en wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? In deze uitleg lees je alles over Family Sharing voor iPhone, iPad en Mac.

Wekker van een gezinslid uitschakelen met Siri

Voldoe je aan de ‘voorwaarden’? Dan kun je de wekker van je gezinslid uitschakelen met Siri. Zo werkt het:

  1. Gaat de wekker van je gezinslid af? Activeer dan Siri op jouw apparaat. Dit doe je bijvoorbeeld met de sluimerknop of ronde thuisknop. Deze functie werkt niet vanaf een Apple Watch.
  2. Zeg “Hé Siri, zet de wekker van [naam] uit”.
  3. Indien gevraagd, bevestig je je keuze.
Wekker van een gezinslid uitschakelen met Siri

Deze tip werkt alleen als de andere persoon gebruikmaakt van Apple’s ingebouwde wekker. Andere wekker-apps zoals Sleep Cycle hebben geen ondersteuning voor deze specifieke functie. Helaas kun je geen wekker van een iPhone uitschakelen via een HomePod. Het werkt dus alleen tussen een iPhones en iPads.

Wil je voorkomen dat een huisgenoot of zelfs je bedpartner wakker wordt van jouw wekker? Dan kun je de Apple Watch wekker gebruiken. Deze trilt je wakker om te voorkomen dat anderen worden gewekt. Bekijk onze tip om te zien hoe dat werkt.

Bekijk ook

Zo gebruik je je Apple Watch als wekker

Wist je dat je een Apple Watch als wekker kan gebruiken? Er zijn meerdere manieren om dat in te stellen. Lees hier hoe het werkt!

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri