He Siri instellen op de MacBook Pro.

Zo houd je de Mac-menubalk overzichtelijk

De menubalk op de Mac kan door veel programma's erg rommelig worden. Met deze tips zorg je ervoor dat je de Mac-menubalk efficiënter gebruikt.

Mac-menubalk overzichtelijk houden

De menubalk van de Mac is misschien wel belangrijker dan je denkt. Elke dag check je de tijd, datum en open je de instellingen van een programma via de menubalk.  Maar wie een groot aantal programma’s heeft geïnstalleerd, weet dat de menubalk ook erg afleidend en onoverzichtelijk kan worden.

Menubalk voor

Op bovenstaande afbeelding zie je hoe onze menubalk er op dit moment uitziet. Wij maken op dit moment geen gebruik van Time-Machine, de uitwerp-knop voor CD’s is nog nooit gebruikt, volume aanpassingen doen we via het toetsenbord en zo zijn er nog wel meer dingen die in ons geval overbodig zijn. Door de Command-toets ingedrukt te houden kun je de icoontjes een andere plaats geven of naar de prullenmand verplaatsen.

Menubalk na

Zoals je hieronder kunt zien, ziet de menubalk er dan weer een stuk overzichtelijker uit en zie je alleen de icoontjes van de dingen die je gebruikt:

Apps die de Menubalk gebruiken
Menubalk met Battery HealthEr zijn genoeg programma’s die de menubalk gebruiken om werkprocessen te laten zien of om gemakkelijk de instellingen aan te passen. Zo zie je rechts het programma Battery Health, een programma dat alleen zichtbaar is in de menubalk. Zodra je meer van dit soort programma’s gaat downloaden, kan dat erg onoverzichtelijk worden en raakt de menubalk al snel vol.

Tip: gebruik Bartender voor de menubalk

Bartender is een zeer handig programma om alle programma’s en opties in de menubalk op te bergen onder 1 icoon. Het programma geeft je meerdere opties welke icoontjes wel en niet zichtbaar zijn en voor hoe lang de icoontjes bij gebruik zichtbaar blijven.

Zo ziet Bartender er uit

Wil je alle icoontjes in de menubalk onzichtbaar maken, dan kun je het met Bartender minimaliseren tot twee icoontjes: Bartender en Spotlight. Als je vervolgens op Bartender klikt vind je de overige icoontjes terug en heb je gewoon toegang tot de programma’s, informatie en instellingen.

Toon extra opties in de menubalk
In de Systeemvoorkeuren van je Mac vind je in sommige instellingen een optie om het icoon van de instelling in de menubalk te tonen. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Volume, Beeldschermen en Bluetooth. Apple heeft nog veel meer programma’s een knop in de menubalk gegeven, maar die zijn niet in Systeemvoorkeuren terug te vinden. Als je onderstaande stappen volgt vind je ze wel:

  1. Open Finder en klik in de menubalk op Ga en klik op Ga naar map…
  2. Vul onderstaande code in en tik op Ga.

/Systeem/Library/CoreServices/Menu Extras

Menu Extras

In deze map zie je bestanden staan die allemaal aan de menubalk toegevoegd kunnen worden. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van VPN, dubbelklik dan op VPN.menu en de VPN-knop wordt toegevoegd aan de menubalk. Dit is met alle bestanden uit de map mogelijk en om ze te verwijderen gebruik je de Command-toets en sleep je ze naar de Prullenmand.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Mac
Onderwerp mac