VPN Spotlight

Waarom je onderweg geen Wi-Fi zou moeten gebruiken

Als je onderweg bent en de Wi-Fi-functie op je iPhone ingeschakeld hebt laten staan, zul je bekend zijn met een pop-up, die om verbinding vraagt met beschikbare netwerken. Vooral in gebieden met slechte mobiele dekking is het verleidelijk om onderweg toch even van een hotspot te profiteren. Je vindt ze op steeds meer plaatsen: in […]

Als je onderweg bent en de Wi-Fi-functie op je iPhone ingeschakeld hebt laten staan, zul je bekend zijn met een pop-up, die om verbinding vraagt met beschikbare netwerken. Vooral in gebieden met slechte mobiele dekking is het verleidelijk om onderweg toch even van een hotspot te profiteren. Je vindt ze op steeds meer plaatsen: in het openbaar vervoer, in cafés, op het vliegveld of op het station. Toch kun je ze beter niet zomaar gebruiken. Waarom lees je in dit artikel.

VPN SpotlightOpenstaande netwerken zijn verleidelijk: binnen een minuutje ben je verbonden, waarna je kunt internetten op volle snelheid. Nog even afgezien van de juridische vraag of je wel zomaar op iemands Wi-Fi-netwerk mag mee surfen, zijn er ook praktische bezwaren. De Nederlandse website De Correspondent nam de proef op de som en onderzocht met een hacker hoe allerlei gegevens eenvoudig te achterhalen zijn. In een eigen reportage deed Brandpunt het nog eens dunnetjes over en de resultaten zijn nogal schokkend. Bij het internetten kan iemand precies zien welke websites jij bezoekt, welke berichten je via chatapplicaties uitwisselt en welke POP-mail je leest. Hetzelfde geldt voor websites als Facebook. Het blijkt zelfs mogelijk om bankgegevens te achterhalen.

Diensten die encryptie gebruiken lijken misschien veilig, maar zijn het niet altijd. Apple gebruikt voor iCloud-mail weliswaar encryptie, maar dat is alleen voor rechtstreekse communicatie tussen jou en de server. Verstuur je een mailtje naar een andere aanbieders dan is dat nog niet altijd het geval. Apple gaat dat overigens wel aanpassen. Je woonadres is uit e-mailberichten af te lezen, dus het plannen van het juiste moment om een inbraak te plegen is gemakkelijk te doen. De versleutelde gegevens zelf zijn niet zomaar uit te lezen; daarvoor zal de afluisteraar een Man-in-the-middle aanval moeten doen (dit is met de juiste software gemakkelijk te regelen). Als gebruiker merk je hier weinig van. Je ziet meestal wel een pop-up, maar veel gebruikers klikken zo’n melding gedachteloos weg.

Tips om te voorkomen dat je wachtwoorden en andere vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen:

  • Ga niet zomaar internetten via een openbaar draadloos netwerk.
  • Gebruik indien mogelijk een van de vele VPN-apps.
  • Klik niet gedachteloos op foutmeldingen.
  • Beperk het uitwisselen van gevoelige informatie. Stel bankzaken als het kan even uit bijvoorbeeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2014
Categorie
Internet