Fotocast helpt bij fotograferen

Fotoformaat op de iPhone aanpassen van HEIF naar JPEG

Standaard schiet je iPhone foto's in het efficiënte HEIF-formaat. Wil je toch liever het meer compatibele JPEG-formaat gebruiken, dan kan dat. Lees hier hoe je dat doet.

JPEG-formaat op iPhone in plaats van HEIF

Al sinds de iPhone 7 staat iedere iPhone standaard ingesteld op het HEIF-formaat. Dit verbruikt minder opslagruimte, maar is helaas ook minder compatibel met andere software. Met een eenvoudige handeling kun je zorgen dat je in JPEG kunt fotograferen. Dat is handig voor als je je foto vaak deelt met (professionele) software die geen HEIF ondersteunt.

Fotograferen in JPEG-formaat op de iPhone

High Efficiency Image File Format (HEIF) heeft allerlei voordelen. De foto’s zijn van dezelfde kwaliteit, maar ze nemen maar de helft van de opslag in. Daardoor is je iCloud-opslag minder snel vol, kost het minder data om ze te versturen en gaat synchroniseren met je Mac sneller. Maar soms zou je toch JPEG willen gebruiken. Bijvoorbeeld als je vaak foto’s uitwisselt met anderen, die niet beschikken over een toestel dat HEIF kan inlezen.

Tip voor oudere toestellen: toestellen die ouder zijn dan de iPhone 7 schieten altijd foto’s in JPEG-formaat, dus op deze toestellen hoef je niets aan te passen.

In iOS kun je instellen dat je JPEG-fotos wilt maken. In plaats van het op H.265 gebaseerde HEIF, dat bestanden oplevert met de extensie .HEIF zullen de foto’s dan worden bewaard in het H.264 gebaseerde JPEG-formaat met extensie .JPG. Klinkt misschien moeilijk, maar het instellen is simpel. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Tik op Camera > Structuren.
  3. Kies de optie Meest compatibel.

Foto formaat aanpassen naar JPEG iPhone

De Camera-app zal nu geen foto’s in HEIF-formaat en geen video’s in HEVC-formaat opslaan, maar kiezen voor het meer gangbare formaat. Wil je gebruikmaken van speciale camerafuncties, dan kan het soms nodig zijn om weer naar HEIF over te schakelen. Soms schakelt iOS automatisch het formaat van JPEG naar HEIF, bijvoorbeeld als je slow-motion video’s in 1080p op 240fps wilt filmen of als je 4K-video op 60fps wilt schieten.

Verschil JPEG en HEIF op de iPhone

Vanwege de enorme ruimtebesparing van HEIF is het aan te raden om toch voor dit formaat te kiezen. Je hoeft niet bang te zijn voor compatibiliteitsproblemen als je met anderen samenwerkt, want zodra je foto’s verstuurt via het deelmenu (bijv. via mail) zal het toestel automatisch HEIF naar JPEG omzetten. AirDrop is hierop de uitzondering. HEIF-bestanden worden ook automatisch omgezet naar JPEG als je ze opent in een app die nog niet voor het nieuwe formaat is aangepast. Apple regelt alles dus al voor je.

Bestaande foto’s omzetten naar JPEG

Heb je al foto’s gemaakt met de camera die in HEIF-formaat zijn gemaakt, dan kun je zorgen dat ze bij het overzetten naar een computer altijd naar JPEG worden omgezet. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar het Foto’s-menu en zorg dat de optie Automatisch onder het kopje Zet over naar Mac of PC is aangevinkt.

JPEG overzetten naar Mac of PC

Dit laatste zorgt ervoor dat foto’s in HEIF-formaat worden omgezet naar JPEG, wanneer je ze via usb binnenhaalt op je Mac of PC. Zoals hierboven aangegeven worden je foto’s ook al automatisch omgezet als je ze via AirDrop of het deelmenu met anderen verstuurt.

Tegenwoordig biedt Apple ook een RAW formaat aan direct vanuit de Camera-app. Dit heet Apple ProRAW en is beschikbaar op de iPhone 12 Pro (Max). Meer informatie hierover vind je in ons aparte artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!