Antivirus-apps voor iPhone

iPhone virusscanners: heb je antivirus nou nodig of niet?

Heb je een virusscanner op je iPhone nodig? Dit is een vraag die ons op de iCulture-redactie regelmatig wordt gesteld. De meeste mensen gebruiken geen antivirus of apps tegen malware op hun smartphone, omdat ze het onzin vinden. Is dat terecht? In dit artikel lees je alles over virusscanners op de iPhone en iPad.

iPhone-virusscanners: hoe nodig?

Op de Mac is een virusscanner vaak niet nodig. Maar geldt dat ook voor de iPhone en iPad? Volgens onderzoek van CBS gebruikt 20 procent van de mensen geen enkele vorm van bescherming en heeft 30 procent geen idee of ze een virusscanner hebben. Maar is dat bij een iPhone wel nodig? Wat ons betreft niet. Apple heeft iOS al zodanig beveiligd dat je nauwelijks risico’s loopt als je normaal gebruik maakt van je iPhone. Ben je erg onhandig of goedgelovig en klik je vaak ongezien op allerlei linkjes, dan kan het wel zin hebben om je iPhone beter te beschermen. Verderop lees je welke opties je daarvoor hebt.

Antivirus op de iPhone

De meeste antivirus-apps voor je iPhone zijn eigenlijk niet bedoeld om virussen te vinden. Het zijn vaak beveiligingsprogramma’s die meerdere functies bundelen om de gevraagde prijs te rechtvaardigen. Het is voor makers van beveiligingssoftware namelijk vrij moeilijk om een echt goede antivirus-app te maken, omdat Apple het systeem behoorlijk heeft dichtgetimmerd.

Antivirus iPhone

Bij traditionele antivirus-software voor Windows krijgt de fabrikant volledige toegang tot het besturingssysteem, inclusief andere geïnstalleerde apps en bestanden. Daarmee wordt het mogelijk om deze bestanden te scannen, om te kijken of er malware aanwezig is.

Bij iOS is dat een stuk moeilijker. Alle apps die je op de iPhone installeert opereren namelijk in een zogenaamde sandbox. Dit is een afgeschermde omgeving, waardoor de mogelijkheden worden beperkt. Een app krijgt alleen toegang tot de data waar je toestemming voor hebt gegeven. Een app krijgt bijvoorbeeld wel toegang tot je foto’s en je locatie, maar alleen als jij dat wilt. Het is niet mogelijk om in data van andere apps te kijken.

Sandbox-apps
Alle apps opereren in een sandbox (afbeelding via AVG)

iPhone antivirus-apps opereren eveneens in een sandbox en kunnen dus ook niet zien welke andere apps je hebt geïnstalleerd. Stuur je een bestand door van de ene app naar de andere, dan wordt dat geregeld door iOS zelf, via het deelmenu. Een antivirus-app kan niet je hele toestel op malware scannen. Is er een gevaarlijk virus op je iPhone aanwezig, dan kan een dergelijke app dat niet zien.

Wel is het zo dat er soms beveiligingslekken in iOS worden gevonden, maar die kunnen alleen door Apple zelf worden gedicht, door een beveiligingsupdate uit te brengen. Zorg dus dat je tijdig alle updates voor jouw toestel installeert. Een antivirus-app kan weinig doen om je extra te beschermen.

Apple heeft nog meer maatregelen ingesteld om je te beschermen tegen virussen en andere malware. Je kunt alleen apps installeren via de App Store en deze apps zijn vooraf al gecontroleerd op eventuele virussen en malware. En in Safari zitten steeds meer functies om je te beschermen tegen misleidende websites en phishing. Je krijgt een melding als iemand heeft geprobeerd om de website van jouw bank na te bootsen. Je vindt deze functie onder Instellingen > Safari > Privacy en beveiliging.

Antidiefstal-functies van derden: ook niet nodig

Antivirus-apps voor de iPhone bevatten soms ook een antidiefstal-functie om een gestolen of zoekgeraakte iPhone terug te vinden. Maar ook dat heb je niet nodig, want daarvoor biedt Apple zelf al Zoek mijn iPhone. Hiermee kun je via iCloud de locatie van je iPhone opzoeken en het toestel op afstand blokkeren of wissen.

Wat doen iPhone antivirus-apps dan wel?

Je vraagt je misschien af wat apps die als virusscanner voor de iPhone worden aangeboden, dan wel doen. Vaak hebben ze een algemene naam zoals McAfee Mobile Security, Norton Mobile Security en Lookout Mobile Security. De term ‘antivirus’ of ‘virusscanner’ zal nooit worden gebruikt, simpelweg omdat deze apps niet echt naar virussen kunnen scannen. Vaak bevatten ze allerlei aanvullende functies die het gebruik van je iPhone veiliger maken, zoals een klus om wachtwoorden op te slaan of een VPN-functie om te kunnen internetten op openbare hotspots. Er zit soms ook een veilige browser in, met eigen filters om te voorkomen dat je frauduleuze websites bezoekt. Dit zit echter ook al in Safari.

Apple staat deze apps toe omdat er wel enkele beveiligingsfuncties in zitten, die mogelijk voor bepaalde mensen interessant kunnen zijn. Het zijn echter geen virusscanners of antivirus-apps en ze zijn eigenlijk niet noodzakelijk om je toestel veilig te kunnen gebruiken.

Hoe je toch gevaar kan lopen

Het bovenstaande geldt voor het geval je je iPhone op de normale manier gebruikt, waarbij je beschermd bent door alle maatregelen die Apple heeft genomen. Het verandert als je je iPhone gaat jailbreaken. Daarmee kunnen apps toegang krijgen tot processen buiten de sandbox en je bent daardoor niet meer beschermd. Bovendien kun je hiermee apps installeren buiten de App Store om, waardoor ze niet gecontroleerd zijn door Apple. Ze kunnen daardoor malware bevatten. We raden daarom af om je iPhone te jailbreaken. Het brengt extra beveiligingsrisico’s met zich mee en het biedt tegenwoordig nauwelijks meer voordelen. Apple heeft steeds meer functies standaard in iOS ingebouwd waar je vroeger een jailbreak voor nodig had.

Als je het wel besluit te doen, zou je er verstandig aan doen om antivirus te installeren. Dergelijke apps bestaan eigenlijk nauwelijks, omdat de doelgroep vrij klein is. Bekende namen zoals Norton en McAfee ontwikkelen hier geen oplossingen voor. Voorzover bij ons bekend zijn er geen gerenommeerde antivirus-apps voor jailbreakers.

Antivirus-apps voor de iPhone

Ben je toch van plan om een ‘antivirus-app’ op je iPhone te installeren, dan hebben we hieronder een lijst gemaakt van enkele bekende aanbieders. In 2020 was in het nieuws dat Avast op grote schaal de browsegeschiedenis van gebruikers doorverkoopt aan derden. Avast is niet in onderstaande lijst opgenomen, maar hou er rekening mee dat je alleen in zee gaat met een softwarebedrijf dat je vertrouwt.

Avira Mobile Security

Deze Duitse ontwikkelaar heeft een goede antivirus-engine voor Windows, maar de Avira Mobile Security maakt daar geen gebruik van. Deze app kan geen malware vinden. Wel probeert de app kwaadaardige websites te herkennen en waarschuwt het voor gehackte accounts. Dat laatste kun je overigens ook gratis checken via de website Have I Been Pwnd?. Ook zit er een functie in om je adresboek te backuppen door de hele lijst naar jezelf de e-mailen. Je kunt ook een backup maken in Google Drive of Dropbox. Tenslotte analyseert de app je geheugen- en opslaggebruik, maar ook dat kun je standaard al in iOS vinden.

McAfee Mobile Security

Alle bekende namen op het gebied van antivirus hebben wel een beveiligingssuite voor iOS uitgebracht. Ook McAfee. Deze app bevat antidiefstal-functies, kan je adresboek backuppen en kan lokale mediabestanden beveiligd opslaan. Dit laatste doe je in de Media Vault, waar je al je geheime foto’s en video’s kunt opslaan. Je kunt dit meteen doen als je een foto maakt: deze gaat rechtstreeks naar de kluis en wordt daar versleuteld. Vervolgens kun je de kluis weer openen met Face ID of Touch ID. Net als met Zoek mijn iPhone kun je je iPhone terugvinden op de kaart en een alarm laten afspelen. Met CaptureCam kun je een foto laten maken als iemand probeert om toegang te krijgen tot jouw fotokluis. En je kunt vanaf de Apple Watch kijken wat de batterijstatus van je iPhone is.

Lookout: Security and Identity Theft Protection

Lookout probeert je vooral tegen identiteitsdiefstal te beschermen, zoals de naam al aangeeft. Dit is een complete app met vier beschermingslagen. Zo controleert de app of je wel de nieuwste iOS-versie geïnstalleerd hebt en kijkt of je misschien een jailbreak hebt uitgevoerd. Ook zeggen de makers dat ze actieve apps in de gaten houden om te kijken of er verdacht gedrag plaatsvindt. Je krijgt een waarschuwing als je verbinding maakt met een onbeveiligd netwerk. iOS doet dat laatste ook al zelf. Er zitten antidiefstal-functies in om je toestel terug te vinden. Je kunt op afstand een geluidje afspelen of een boodschap op het scherm laten verschijnen. Daarnaast zitten er backup-functies in voor je adresboek en foto’s.

F-Secure SAFE

F-Secure SAFE is erop gericht om veilig te kunnen internetten. Deze app blokkeert mogelijk gevaarlijke sites, maar dit werkt alleen als je via de ingebouwde browser gaat internetten. Wil je gaan internetbankieren, dan kijkt F-Secure of de URL die je hebt ingetikt wel op de lijst staat van vertrouwde websites voor bankieren en online winkelen. Je ziet in een oogopslag of het OK is. Het bevat ook een eenvoudig systeem voor ouderlijk toezicht, maar zoals bekend is dat in iOS ook al standaard aanwezig. Bovendien werkt het alleen als kinderen via de SAFE-browser gaan internetten, terwijl ze in Safari vrijuit hun gang kunnen gaan. Eventueel kun je dit voorkomen door het gebruik van Safari volledig te blokkeren via de beperkingen in iOS zelf. Daarnaast bevat F-Secure SAFE de gebruikelijke antidiefstalfuncties. Je kunt een alarm laten afgaan en kijken waar je toestel is. Op afstand blokkeren kan niet.

Trend Micro Mobile Security

Met Trend Micro Mobile Security heb je een vrij prijzige oplossing om veiliger te kunnen internetten. Er zit een webfilter in voor Safari en andere browsers, om te voorkomen dat je een boosaardige website bezoekt. De app blokkeert ook advertenties en trackers. Safe Surfing is een beveiligde browser met een privé-surfmodus, om te voorkomen dat je geschiedenis wordt vastgelegd. Uiteraard kun je met de antidiefstal-functie je iPhone terugvinden op de kaart. En met de Social Network Privacy-functie controleert de app of je instellingen bij Facebook en Twitter wel goed staan.

iVerify

Zijn er dan helemaal geen apps die wél zin hebben? Als je dan toch één app wilt installeren, dan raden wij aan om voor iVerify te kiezen. Deze app helpt je met het instellen van je privacy-voorkeuren en meer. Het is soms namelijk onduidelijk wanneer je nu wel of niet bepaalde instellingen moet gebruiken. Naast handleidingen bieden scant de app je telefoon ook eens in de zoveel tijd op abnormaliteiten, met mogelijke risicofactoren uitgelicht. Hier lees je meer.

Ben je op zoek naar antivirus voor de Mac? Lees dan eens onderstaande artikelen, waarin we ook bespreken welke Mac virusscanners er zoal zijn! Of kijk hoe de antivirussoftware in macOS werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen beveiliging, virus
Software iOS