Malware op de Mac

Dit zijn de beste virusscanners voor de Mac

Welke virusscanners op de Mac zijn goed? Wij bespreken de 4 antiviruspakketten die een aanrader zijn tegen malware, virussen en meer.

Een virusscanner biedt extra bescherming op je Mac tegen virussen, trojans en andere malware. Zoek je als Mac-gebruiker een antiviruspakket, dan heb je keuze uit een stuk of vijftien oplossingen. Welke is de beste? Dat hebben we voor je uitgezocht: in dit overzicht vind je de 4 allerbeste virusscanners voor de Mac. Aan het eind van dit artikel bespreken we ook of je dergelijke antivirus eigenlijk wel nodig hebt op een Mac.

Malware op de Mac

Virusscanners voor de Mac

Standaard bevat macOS al tools om je tegen malware te beschermen, zoals we in een aparte gids hebben uitgelegd. Tools als XProtect en GateKeeper beschermen je tegen de grootste dreigingen. Maar Apple is niet gespecialiseerd in antivirussoftware en besteedt waarschijnlijk minder tijd aan het onderzoeken en up-to-date houden van alle tools dan gespecialiseerde partijen. Het is een persoonlijke afweging of je de extra bescherming van een antiviruspakket nodig hebt, of dat het eigenlijk te weinig profijt biedt. Die afweging zal per persoon verschillend zijn.

We baseren ons daarbij op een vergelijkende test van het Duitse testlab AV-Test, een autoriteit op het gebied van grondige vergelijkingen van antivirussoftware. Zij hebben 12 virusscanners getest, waarbij gemiddeld 88,6 procent van de Mac-malware werd gedetecteerd. Vier pakketten bleken 100% detectie te halen en die bespreken we hieronder: AVG, Bitdefender, Sophos en SentinelOne. Afraders zijn F-Secure (64,5% detectie) en Webroot (22,6% detectie).

De grootste dreiging voor Mac-gebruikers heeft te maken met programma’s die mensen zelf downloaden. Vandaar dat je jezelf al behoorlijk kunt beschermen door alleen software uit de Mac App Store te downloaden. Daarnaast kan malware meeliften op bestaande software en bijvoorbeeld browserinstellingen aanpassen. Bij deze ongewenste software wisten de virusscanners gemiddeld 88,5 procent te detecteren.

Mac antivirus

De meeste virusscanners hadden zo’n 3% tot 5% impact op de performance. Intego en Avast zijn afraders, omdat zij het systeem ongewenst vertragen. Dit is te zien in de grafiek hieronder:

Vertraging door antiviruspakketten

Virusscanners zijn aanvullend

Goed om te weten: de geteste pakketten schakelen de standaard beveiligingsfuncties van macOS niet uit, maar versterken het of vullen het aan. Als een bepaalde virusdefinitie niet in de database van Apple aanwezig is, kan deze wel in de database van een antivirusmaker staan, waardoor je dubbel bent beschermd.

De test werd uitgevoerd in december 2016 met macOS Sierra. Aandachtspuntje bij het installeren van onderstaande antivirussoftware is wel, dat het vaak wat moeite kost om het weer te verwijderen. Vaak is een uninstaller beschikbaar, maar moet je na afloop nog wel met speciale tools achterhalen of er nog wat restjes van bestanden zijn achtergebleven.

Virusscanners nodig voor iPhone en iPad

Een heel ander onderwerp, dat we in dit artikel niet diepgaand zullen bespreken zijn virusscanners voor de iPhone en iPad. Er zijn de afgelopen jaren met enige regelmaat antivirus-apps voor iOS verschenen, maar geen enkele heeft het langere tijd volgehouden of voegde echt iets toe. Dat komt deels omdat er weinig malware voor iOS is en omdat hackers zich meestal richten op mensen met een jailbreak, omdat zij een eenvoudiger doelwit zijn.

AVG AntiVirus for Mac

De gratis virusscanner van het Tsjechische bedrijf AVG verscheen in 2013. “Het wordt algemeen aangenomen dat Mac-computers onkwetsbaar zijn. Maar dat is nooit zo geweest”, aldus AVG-directeur David Ferguson destijds. Dat de hoeveelheid malware beperkt is gebleven komt volgens AVG omdat Mac nooit zo populair is geweest als Windows (maar daar komt verandering in). De software belooft je Mac vrij te houden van virussen en beschikt over een ‘Resident Shield’ dat op de achtergrond draait en elk bestand scant dat je als gebruiker opent, opslaat of kopieert. Je kunt losse mappen en bestanden scannen of een complete scan van je computer uitvoeren. Dat laatste is uiteraard het meest tijdsintensief.

AVG Antivirus voor Mac

Je kunt de voorkeuren van het scannen verder aanpassen, bijvoorbeeld door aan te geven dat je wilt scannen voor Potentially Unwanted Programs (PUPs), software die je ongemerkt hebt gedownload. De Real-time Protection detecteert realtime wat je aan het doen bent, maar ook dit kun je uitschakelen. Nadeel is dat het volledig scannen van je computer erg lang kan duren, al hoef je niet niet dagelijks te doen. Voordeel is dat AVG je computer nauwelijks trager maakt: in de test van AV-Test deed een standaard Mac zonder virusscanner 241 seconden over een bepaalde taak en met AVG ingeschakeld duurde dit slechts 11 seconden langer. AVG vertraagde het systeem in dezelfde mate als Sophos (ook 11 seconden), terwijl SentinelOne op dit punt beter scoorde (1 seconde vertraging).

AVG Antivirus voor Mac is te vinden op de website van AVG.

Bitdefender Virus Scanner voor Mac

Bitdefender biedt een betaalde antivirusscanner voor de Mac, met een simpele interface en 24-uurs support. Je betaalt voor 1, 2 of 3 jaar en de prijs is daarbij afhankelijk van het aantal Macs waarop je mag installeren. De goedkoopste oplossing voor één Mac kost €39,99 per jaar. Voor drie Macs betaal je €59,99 per jaar. Ben je overtuigd, dan kun je ook voor 3 jaar de bescherming voor 3 Macs aanschaffen voor €129,99. Wat impact op de prestaties van je Mac betreft scoort Bitdefender in de middenmoot: net iets beter dan AVG en Sophos, maar minder dan SentinelOne. Bitdefender Antivirus voor Mac gebruikt net als de meeste antivirusoplossingen een combinatie van traditionele malwaredetectie op basis van signatures, aangevuld met herkenning van verdacht gedrag. De software detecteert dus ook nieuwe malware, waarvan nog geen signatures beschikbaar zijn gesteld.

Bitdefender Mac

Je kunt realtime alle nieuwe en gewijzigde bestanden laten scannen, maar je kunt geen vast schema instellen. Bitdefender heeft een browser-extensie die met verkeerslichtkleuren aangeeft of een website verdacht is. Het werkt met Safari, Chrome en Firefox. Je kunt dit extraatje ook gratis downloaden, zonder dat je het volledige antiviruspakket hoeft aan te schaffen.

Voor een betaald pakket biedt Bitdefender eigenlijk vrij weinig. Betaalde concurrenten zoals Kaspersky bieden in hun antiviruspakketten vaak nog wat extra’s aan, zoals ouderlijk toezicht. Bitdefender beperkt zich tot virussen en malware. Het werkt daarbij vrij snel, omdat het bestanden negeert die al eerder zijn gecontroleerd en die sindsdien niet zijn gewijzigd.

Bitdefender Virus Scanner is te vinden in de Mac App Store.

Sophos Home voor Mac

De derde oplossing die we bespreken is Sophos Home voor de Mac. Deze gratis oplossing voor privégebruik vond alle virus- en malwarebestanden, maar leverde wel wat extra performancebelasting voor het systeem op. Het uitvoeren van een reeks taken duurde 241 seconden op een Mac zonder antivirus en 253 seconden op een Mac met Sophos geïnstalleerd. Die 11 seconden zul je niet echt gaan merken, maar op papier presteert Sophos wel minder goed dan Bitdefender en AVG.

Sophos Home voor Mac

Sophos Home voor de Mac bestaat al sinds 2010. Voor een gratis pakket krijg je aardig wat functies, die je bereikt via een webinterface. Met het gratis pakket kun je 10 Macs beheren vanuit een enkel account, dus ook geschikt als jij de IT-zaken voor de hele familie moet regelen. Je hebt minmaal 2GB RAM en 500MB opslagruimte nodig. Er zit geen bescherming in voor e-mail en phishing, maar het scant wel de bestanden die op je computer staan en bestanden die je via Safari, Opera, Chrome of Firefox binnenkrijgt. Daarvoor maakt de software gebruik van de traditionele malware-herkenning op basis van handtekeningen, aangevuld met heuristische herkenning bij verdacht gedrag. Sophos doorzoekt daarbij ook zip-bestanden.

Net als de meeste malware-oplossingen voor de Mac kan Sophos ook Windows-malware herkennen. Je eigen computer is misschien niet gevoelig voor Windows-malware, maar je kunt met een Mac wel bijdragen aan de verdere verspreiding ervan. Als extraatje krijg je er ouderlijk toezicht-functies bij. De software blokkeert niet alleen toegang tot een bepaalde categorie websites (bijvoorbeeld porno of gokken), maar registreert ook als iemand heeft geprobeerd om een geblokkeerde pagina te bezoeken. Het scannen van een complete Mac kan wel meer dan twee uur duren. Sophos Home biedt helaas geen snelle scan. Je kunt de scan dus het beste inschakelen en daarna even iets anders gaan doen.

Sophos Home is te downloaden via de website van de ontwikkelaar en is gratis.

SentinelOne

SentinelOne is misschien een minder bekende naam, maar dat komt vooral omdat ze minder lang bestaan dan gevestigde partijen zoals Kaspersky en Bitdefender. Het Amerikaanse bedrijf is opgericht door voormalig medewerkers van Intel, McAfee, IBM en enkele andere bedrijven en is regelmatig in het nieuws omdat ze nieuwe kwetsbaarheden hebben ontdekt. Het gebrek aan bekendheid komt misschien ook omdat de software van SentinelOne niet zomaar in de winkels te vinden is. Het bedrijf richt zich vooral op bedrijfstakken zoals de gezondheidszorg, financiële wereld en onderwijs en is dus vooral interessant als je een wat grotere organisatie hebt en voor meerdere Macs bescherming zoekt.

Het antiviruspakket van SentinelOne valt vooral op omdat het nauwelijks je systeem belast. Je Mac wordt er dus niet trager van.

Heb je een virusscanner nodig?

We hebben het eerder aan de orde gesteld: heb je nou eigenlijk antivirus nodig op de Mac? Dat ligt helemaal aan je eigen gedrag. Er wordt vaak gezegd dat de Mac ongevoelig is voor malware, maar dat kan ook een schijnzekerheid opleveren. Ook al is er veel minder malware voor macOS Sierra dan voor Windows, dat betekent niet dat je helemaal veilig bent en overal maar op kunt gaan klikken. Het gevaar bij malware ligt vaak bij nonchalant gedrag of nieuwsgierigheid: je krijgt een e-mailtje dat je gouden bergen belooft of ziet op internet een tool dat je Mac écht véél sneller gaat maken. Ben je iemand die snel in dit soort scams trapt (of heb je huisgenoten die dat doen), dan is wat extra bescherming wel op z’n plaats.

Gaat het om performance en goede detectie, dan kun je dus het beste de pakketten van AVG, Bitdefender, Sophos of Sentinel nemen. Je levert daarmee wel 3% tot 5% van je systeemperformance in, maar voor veel mensen is dat acceptabel. Mooie bijkomstigheid is dat de pakketten van AVG en Sophos helemaal gratis zijn en dat ze een goede aanvulling zijn op de basisbescherming die macOS al biedt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2017
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen malware, virus