Beste virusscanners voor de Mac

Heb je eigenlijk wel antivirus nodig op de Mac?

Is het nodig om antivirussoftware te installeren op je Mac, of bieden de standaardtools voldoende bescherming? In deze gids gaan we dieper in op het nut van antiviruspakketten.

Naarmate de Mac populairder wordt, zijn er ook steeds meer mensen die zich afvragen of je wel speciale antivirussoftware nodig hebt. De Mac wordt immers een interessanter doelwit voor hackers en de ingebouwde antivirus van Apple bieden maar eenvoudige bescherming. In deze gids bespreken we de vraag of je echt antivirus nodig hebt, of dat het grote onzin is.

In een aparte gids hebben we de ingebouwde antivirus van de Mac besproken. Dit beschermt je tegen de grootste gevaren, maar het kan de moeite zijn om daarnaast een antiviruspakket van een gespecialiseerde partij te installeren. Wat de beste virusscanners van de Mac zijn lees je hieronder.

Bekijk ook

Heb je eigenlijk wel antivirus nodig op de Mac?

Is het nodig om antivirussoftware te installeren op je Mac, of bieden de standaardtools voldoende bescherming? In deze gids gaan we dieper in op het nut van antiviruspakketten.

Traditioneel heeft macOS weinig last van malware. Nieuwe malware duikt af en toe op, maar krijgt dan zoveel publiciteit dat je jezelf ertegen kunt wapenen. Lees dus regelmatig de nieuwtjes over nieuwe malware, installeer geen software van malafide uitziende partijen en klik niet zomaar beveiligingswaarschuwingen weg. Dat is gemakkelijk om te zeggen, maar misschien gebruik je je Mac samen met andere personen in hetzelfde huishouden. Heb je te maken met gebruikers die onhandig of goedgelovig zijn, dan kan het toch verstandig zijn om een extra antiviruspakket te installeren en het ongemak daarvan (een trager systeem, onnodige scans) maar op de koop toe te nemen.

Een andere oplossing is om huisgenoten een account zonder admin-rechten te geven. Besmetting door malware wordt zo een stuk moeilijker. Gebruikers die een admin-account hebben moeten dan wel regelmatig de software updaten en ander beheer- en onderhoudswerk doen.

Tip 1: Gebruik de Mac App Store
macOS bevat standaard antivirusfuncties die ervoor zorgen dat je niet zomaar apps van onbekende ontwikkelaars kunt installeren. Beperk je je tot software van de Mac App Store, dan ben je relatief veilig: je weet dat er niet met de software is geknoeid en dat Apple de software vooraf heeft gecontroleerd op eventuele malware. Er kan wel eens iets doorheen glippen, maar dat gebeurt zelden. Er zijn de afgelopen jaren niet tot nauwelijks gevallen geweest waarbij gebruikers geïnfecteerd zijn met malware.

Bekijk ook

Zo werkt de standaard antivirussoftware in macOS

Hoe werkt de anti-malwaresoftware op je Mac? Tegen welke gevaren ben je wel en niet beschermd? In deze gids bekijken we de ingebouwde antivirussoftware in macOS.

Tip 2: Download software bij de ontwikkelaar
Een andere maatregel om jezelf te beschermen is om software alleen te downloaden via de website van de oorspronkelijke ontwikkelaars. Is bepaalde software niet verkrijgbaar via de Mac App Store, dan is de website van de ontwikkelaar zelf de aangewezen plek. Er zijn talloze downloadportals op internet te vinden, die goed scoren in Google maar waarbij je niet weet of ermee gerommeld is. Misschien niet door de beheerders van het softwareportaal zelf, maar op een onoplettend moment door hackers.

Het komt maar heel zelden voor dat software via de website van de ontwikkelaar zelf is besmet met malware. Meestal krijgen deze gevallen erg veel publiciteit en gaat het om maar een korte periode. Zo werd de app Transmission getroffen door malware (namelijk Keydnap en KeRanger), maar je liep alleen gevaar als je de software op 28 of 29 augustus 2016 had geïnstalleerd. De kans dat je precies op dat moment aan het downloaden bent is niet zo groot. Hackers hadden ingebroken op de systemen van de ontwikkelaar en het originele installatiebestand van Transmission vervangen door een geïnfecteerde.

Toch antivirus nodig?

Gebruik je je Mac met meerdere personen die onhandig en/of naïef zijn, dan kan het toch de moeite zijn om een virusscanner te installeren. Dat is ook het geval als je regelmatig gok-, download- en pornowebsites bezoekt, die vervelende pop-ups geven en je proberen te verleiden tot het installeren van allerlei software. Of misschien weet je wel dat software zoals MacKeeper een slechte reputatie heeft, maar laat je je makkelijk verleiden om het toch even te proberen. In dit soort gevallen kan het verstandig zijn om een virusscanner te installeren, om jezelf of je huisgenoten te beschermen tegen onverstandig impulsgedrag.

In een aparte gids hebben we de beste virusscanners voor de Mac op een rijtje zetten. Zoek je snel een oplossing, dan kunnen we alvast verklappen dat je AVG, Bitdefender of Sophos moet hebben. Voor zakelijke gebruikers is SentinelOne een optie.

Bekijk ook

Dit zijn de beste virusscanners voor de Mac

Welke virusscanners op de Mac zijn goed? De antiviruspakketten in deze lijst zijn het meest effectief tegen malware, virussen en meer. Daarbij is ook rekening gehouden met de systeembelasting.

Hoe weet je of je besmet bent?

Als je account is gehackt en er vreemde berichtjes op je Facebook-pagina of Twitter-tijdlijn verschijnen, dan zie je meteen dat er iets mis is. Bij een besmetting door malware kan het lastiger zijn om te achterhalen of je geïnfecteerd bent. Het kan zelfs voorkomen dat je langere tijd er niet bewust van bent dat jouw Mac onderdeel is van een botnet, of dat je privégegevens zijn geplunderd, totdat je opeens een vreemde creditcardafrekening krijgt of blijkt dat je geen lening kunt krijgen.

Krijg je vreemde advertenties op websites, die er normaal niet worden vertoond, dan kan er iets mis zijn. Vooral als het advertenties zijn voor dubieuze praktijken, zoals piramideschema’s om heel snel rijk te worden. Het kan ook voorkomen dat bepaalde programma’s niet meer willen laden of vastlopen, omdat het bestand is geïnfecteerd met malware. Als de performance van je Mac op onverklaarbare wijze achteruit gaat, kan er malware op de achtergrond draaien.

Trap in dat geval niet in dubieuze advertenties voor tools die beloven je Mac sneller te maken (zoals MacKeeper). Zoek in dat geval liever hulp of gebruik een virusscanner met een goede reputatie om te checken of er misschien bekende malware aanwezig is. Het helpt ook als je het nieuws volgt en geen besmette tools installeert die in het nieuws zijn vanwege besmetting. Dat klinkt als een open deur, maar toch zijn er mensen die in dergelijke gevallen toch zelf even met eigen ogen willen zien of het echt zo erg is. Niet doen!