iPad kinderen

iPad updaten naar nieuwste iOS-versie lukt niet – wat nu?

Je wilt de iPad updaten naar de nieuwste iOS-versie, maar dat lukt niet? Waarom kan dat eigenlijk niet? Er zijn twee redenen voor, waarvan eentje gemakkelijk is op te lossen.

kind-met-ipadWaarom kun je niet je iPad updaten naar de nieuwste iOS-versie? Daar zijn twee oorzaken voor, die we hieronder bespreken.


Je wilt je iPad updaten naar de nieuwste iOS-versie, bijvoorbeeld iOS 8. Dat lukt echter niet, omdat je geen download- of updateknop te zien krijgt. Dit kan er aan de hand zijn.

1. Te weinig opslagruimte

Je hebt te weinig opslagruimte vrij. Het updateproces heeft 2GB tot soms wel 6GB vrije opslagruimte nodig om alle bestanden uit te pakken en de installatie af te ronden. Die ruimte blijft niet permanent bezet, maar wordt na de update weer vrijgegeven. Zeker bij een iPad met maar 16GB opslagcapaciteit, kan het voorkomen dat er domweg te weinig opslagruimte vrij is. Zolang je opslagruimte tekort komt, zal de optie om te updaten niet zichtbaar worden.

Er zijn twee manieren om dit op te lossen:

  • Sluit de iPad op iTunes aan en probeer de update via de desktop uit te voeren. Bij installeren van de update via iTunes is er minder tijdelijke opslagruimte nodig dan bij over the air installeren via het draadloze netwerk.
  • Ruim de iPad op. Kijk of er apps, muziek, films en foto’s zijn die je niet meer nodig hebt. Er zijn vast games die je een paar jaar geleden erg leuk vond, maar die je niet meer gebruikt. Je kunt ook foto’s naar je pc verplaatsen, op Dropbox of op een externe harddisk zetten, zodat er opslagruimte vrij komt.

2. Te oude iPad

De eerste generatie iPad kan niet langer een update krijgen en blijft steken bij iOS 6. Alle latere iPads kunnen wel geüpdatet worden, inclusief de iPad 2. Gaandeweg heeft Apple steeds meer functies toegevoegd, die alleen op de iPad 2 en nieuwere apparaten te gebruiken zijn. Op de eerste generatie iPad heb je niet de optie om te updaten. Dat betekent ook dat je sommige apps niet meer kunt installeren omdat die minimaal iOS 7 of iOS 8 vereisen. Je kunt nog wel oude versies van apps installeren, uit de periode dat ze nog geschikt waren voor iOS 6 maar daarmee mis je misschien wel een aantal leuke functies.

Waarom Apple de update naar iOS 7 en iOS 8 niet beschikbaar heeft gesteld voor de eerste generatie iPad is niet officieel bekendgemaakt. Maar we vermoeden dat het te maken heeft met technische veroudering: de nieuwste iOS-versies zouden de iPad heel traag maken, waardoor er niet meer mee te werken valt. Je kunt die oude iPads trouwens nog prima gebruiken om te internetten en video’s op te kijken. Ook veel kinderapps zijn zodanig aangepast dat ze nog op de oudere iPads draaien. Maar verwacht niet dat je nog allerlei leuke nieuwe apps kunt installeren.

Dat de originele iPad geen updates meer krijgt kan ook te maken hebben met de hoeveelheid werkgeheugen (RAM). In die eerste iPad zat maar 256MB RAM en dat is niet uitbreidbaar. In de iPad 2 zat 512MB RAM en in de latere iPads zelfs 1GB RAM. Bij elke nieuwe iOS-update stelt het besturingssysteem weer hogere eisen aan de iPad. Het is dus misschien maar beter dat je niet kunt updaten, want het zou de iPad enorm traag maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ipad, upgrade