InvisibleShield Screenprotectore iPhone XR

Screenprotector plakken: zo kun je je iPhone en iPad beschermen

Gebruik een screenprotector om je iPhone en iPad te beschermen tegen krassen. Een screenprotector heeft allerlei voordelen: lees hier wat de functies zijn, hoe je het beste plakt en wie je kan helpen.

Als je je iPhone of iPad met een screenprotector beschermt, houdt deze langer z’n waarde. In dit artikel lees je welke varianten schermfolies er zijn en hoe je deze het beste zelf kunt aanbrengen. Je hoeft niet zelf te gaan plakken, want je kunt het ook laten doen in de Apple Store of bij een winkelier.

Wat is een screenprotector?

Een screenprotector is in feite een laagje glas of plasticfolie, om op het scherm te plakken. Ze zijn altijd op maat gemaakt voor jouw type smartphone. Let bij goedkope beschermfolie op of de openingen voor de microfoon, flitser en camera wel op de juiste plaats zitten. Er zijn heldere screenprotectors die vooral bedoeld zijn om je scherm te beschermen tegen krassen. Daarnaast zijn er privacy-screenprotectors die er vooral voor moeten zorgen dat anderen niet kunnen meekijken op jouw scherm. Deze zijn donker gekleurd.

iPhone screenprotector

Screenprotectors zijn er van verschillende merken. Ze zijn te koop bij diverse winkels:

 • Apple Store: OtterBox en Belkin (kijk bij het onderdeel ‘Folies’)
 • Amazon: ESR, Spigen, OtterBox en diverse onbekende merken
 • Appelhoes: ruim 10 merken, waaronder Glaasie, ESR, Belkin en ZAGG
 • Bol.com: Spigen, PanzerGlass en diverse onbekende merken
 • Coolblue: Bluebuilt (eigen merk), PanzerGlass en InvisibleShield
 • GSMpunt: Rosso, Spigen en PanzerGlass
 • MediaMarkt: ISY en PanzerGlass
 • SBSupply: Casecensitive
 • Smartphonehoesjes: PanzerGlass, Spigen, iMoshion, Selencia en andere merken

Eén merk zie je bij vaak terug: PanzerGlass. Dit is een speciaal soort versterkt glas dat er zo onopvallend mogelijk uit ziet. Daardoor zie je de screenprotector nauwelijks zitten. Ook Belkin en OtterBox zijn bekende namen; vandaar dat je ze bij de Apple Store vindt.

Waarom een screenprotector?

De beschermfolie heeft meerdere functies:

 • Het voorkomt krassen op je iPhone- of iPad-scherm
 • Het kan glasbreuk voorkomen als je device op de grond valt
 • Matte screenprotectors zorgen dat het scherm minder spiegelt
 • Privacy-screenprotectors zorgen dat anderen niet kunnen meekijken op jouw scherm
iPhone screenprotector Spigen

Van welk materiaal zijn screenprotectors gemaakt?

Grofweg zijn er twee varianten:

 • Glas: dit zijn vrijwel onzichtbare screenprotectors, die een extra laagje glas op je scherm leggen om te beschermen tegen krassen
 • Plasticfolie: goedkopere beschermfolie, soms met speciale eigenschappen zoals anti-reflectie of privacy-functie

Welke van de twee je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Zit je vaak in felle zon, dan is een niet-reflecterende beschermfolie prettiger voor je ogen en die zijn vaak gemaakt van plasticfolie. Maar zo’n folie kan het scherm ook minder helder maken. Onzichtbare screenprotectors zijn vaak te herkennen aan termen als ‘invisible’ of ‘clear’.

Screenprotector plakken: zo werkt het

Fabrikanten leveren tegenwoordig vaak een frame mee, zodat je bij het plakken de screenprotector goed kunt uitlijnen op het scherm. Een grotere uitdaging zijn luchtbelletjes en stofjes. Luchtbellen verdwijnen vaak wel na een paar dagen, maar als er stofjes achter de folie zijn gekomen blijf je dat zien. Neem daarom even de tijd om de screenprotector rustig op te plakken.

Je plakt de sticker als volgt op je iPhone of iPad:

 1. Zorg ervoor dat je in een stofvrije ruimte zit. Zo voorkom je dat er stof en vuil onder de sticker komt. Een vochtige badkamer is het meest ideaal; het is niet erg als de screenprotector nat wordt.
 2. Reinig het scherm van de iPhone of iPad met een mild schoonmaakmiddel, zodat vingervlekken en andere vettigheid van het scherm is verdwenen.
 3. Maak het scherm droog met een zachte, niet pluizende doek. Microvezeldoekjes zijn hiervoor erg geschikt. Soms krijg je een poetsdoekje meegeleverd bij de screenprotector.
 4. Als er vloeistof bij de screenprotector wordt geleverd, dan spuit je dit eerst in een dun laagje op het scherm. Zo niet, dan kun je meteen verder met de volgende stap.
 5. Plak de sticker voorzichtig op de iPhone of iPad. Probeer bijvoorbeeld aan de onderkant te beginnen en langzaam omhoog te plakken. Zorg ervoor dat de sticker precies in het midden zit en dat de uitsnedes voor knoppen goed uitgelijnd zijn.
 6. Veeg eventuele luchtbelletjes weg met je vinger of een bankpas. Je kunt dit ook al doen terwijl je de sticker opplakt.
Laut screenprotector plakken

Screenprotector laten plakken door Apple Store en APR’s

Heb je moeite met het opplakken van de beschermfolie, dan kun je sinds 2016 ook terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Brussel. Bij aanschaf van een Belkin-beschermfolie wordt deze gratis opgeplakt. Mislukt het opplakken, dan zal de medewerker net zo lang doorgaan met plakken totdat het gelukt is. Je hoeft hiervoor maar één keer te betalen. De Apple Store-medewerkers maken gebruik van een speciale machine, ontwikkeld door Belkin. Deze brengt de beschermfolie zonder bubbels en vuil aan. Bij de meeste Apple Premium Resellers (APR’s) wordt ook gebruik gemaakt van de machines van Belkin.

True-Clear-Pro-Installatie-Kit

Screenprotector verwijderen, kan dat?

Wil je de screenprotector verwijderen, dan lukt dat vrijwel altijd zonder lijmresten achter te laten. De meeste screenprotectors komen schoon van het scherm. Sommige exemplaren kun je afspoelen onder de kraan en daarna nogmaals gebruiken. Het resultaat wordt daardoor wel ietsje minder.

Alternatieven voor een screenprotector

Wil je je iPhone of iPad goed beschermen, maar heb je geen zin in een screenprotector, dan zijn er eigenlijk twee alternatieven:

 • Een iPhone-hoesje die het toestel volledig omsluit, vooral de varianten die eruit zien als een boekje. Deze worden ook wel walletcase of foliocase genoemd.
 • Speciale sprays die een beschermlaag op je scherm aanbrengen. Sommige spuit je erop met een spuitbus, andere door een vochtig doekje over het scherm te wrijven. Deze bieden minder goede bescherming dan een schermfolie. Wel hebben ze soms extra eigenschappen, zoals afstoten van bacteriën.
Azuri screenprotector voor iPhone XR

Wil je weten welke screenprotectors wij aanraden? Bekijk dan deze round-ups:

Bekijk ook

De beste iPhone-screenprotectors: voorkom krasjes!

Wil je geen krasjes op het scherm van je gloednieuwe iPhone? Een screenprotector zorgt ervoor dat je scherm er ook na een jaar gebruik nog als nieuw uit ziet. In deze gids vind je enkele goede iPhone screenprotectors, met en zonder privacyfilter en andere extra's.