iPhone-screenprotector

Screenprotector plakken: zo kun je je iPhone en iPad beschermen

Gebruik een screenprotector om je iPhone en iPad te beschermen tegen krassen. Een screenprotector heeft allerlei voordelen: lees hier wat de functies zijn, hoe je het beste plakt en wie je kan helpen.

Bescherm je iPhone of iPad met een screenprotector, zodat deze langer z’n waarde houdt. In dit artikel lees je waar een screenprotector voor bedoeld is en hoe je deze het beste zelf kunt aanbrengen. Ook lees je welke screenprotectors er zijn en welke partijen je kunnen helpen met het opplakken van een screenprotector.

iPhone-screenprotector

Wat is een screenprotector?

Een screenprotector is in feite een laagje plasticfolie, die je op het scherm plakt. Ze zijn altijd op maat gemaakt voor jouw type smartphone. Let bij goedkope beschermfolie op of de openingen voor de microfoon, flitser en camera wel op de juiste plaats zitten.

Screenprotectors zijn te koop bij de iCulture Shop, in de Apple Store en bij diverse andere winkels. Bekende merken zijn Belkin, Tech21, 3M, Muvit, Zagg en invisibleShield.

Waarom een screenprotector?

De beschermfolie heeft meerdere functies:

 • Het voorkomt dat er krassen op je iPhone- of iPad-scherm komen.
 • Het kan glasbreuk voorkomen als je iDevice op de grond valt.
 • Matte screenprotectors zorgen dat het scherm minder spiegelt.
 • Privacy-screenprotectors zorgen dat anderen niet kunnen meekijken op jouw scherm.

Welke screenprotectors zijn er?

In het algemeen zijn beschermfolies bedoeld om krassen op het scherm te voorkomen. Maar er zijn ook producten met een speciale functie. Grofweg zijn er twee varianten: vrijwel onzichtbare screenprotectors met glimmend oppervlak en matte screenprotectors die bedoeld zijn om spiegeling zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij zie je vaak de termen ‘anti-glare’ en ‘anti-reflectie’, terwijl je bij onzichtbare schermfolie de termen ‘invisible’ en ‘clear’ ziet.

Welke van de twee je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Zit je vaak in felle zon, dan is een niet-reflecterende beschermfolie prettiger voor je ogen. Maar onder normale lichtomstandigheden is het scherm minder helder omdat de schermverlichting wordt gefilterd door de folie.

Daarnaast zijn er screenprotectors van glas. Deze zijn gemaakt van gehard glas en zorgen voor extra val- en stootbescherming. Omdat deze screenprotectors vrij stug zijn is de kans op luchtbellen minimaal.

Voordelen van een screenprotector op iPhone en iPad

Een screenprotector heeft allerlei voordelen. Dit zijn de twee belangrijkste:

 • Minder krassen, waardoor je toestel z’n waarde beter houdt. Dit kan van belang zijn als je je toestel na verloop van tijd weer wilt doorverkopen.
 • Beter afleesbaar scherm, door verminderde spiegeling. Je moet hiervoor wel een mat exemplaar hebben.

Alternatieven voor een screenprotector

Wil je je iPhone of iPad goed beschermen, maar heb je geen zin in een screenprotector, dan zijn er eigenlijk twee alternatieven:

 • Een hoesje die de iPhone of iPad volledig omsluit, vooral de hoesjes die als een boekje om je iPhone sluiten. Nadeel hiervan is dat je scherm onbeschermd is als het boekje geopend is.
 • Speciale sprays die een beschermlaag op je scherm aanbrengen. Sommige breng je aan met een spuitbus, andere door een vochtig doekje over het scherm te vegen. Deze bieden minder goede bescherming dan een schermfolie. Wel hebben ze soms extra eigenschappen, zoals afstoten van bacteriën.

Belkin screenprotector

Screenprotector plakken: zo werkt het

Je plakt de sticker als volgt op je iPhone of iPad:

 1. Zorg ervoor dat je in een stofvrije ruimte zit. Zo voorkom je dat er stof en vuil onder de sticker komt. Een vochtige badkamer is het meest ideaal; het is niet erg als de screenprotector nat wordt.
 2. Reinig het scherm van de iPhone of iPad met een mild schoonmaakmiddel, zodat vingervlekken en andere vettigheid van het scherm is verdwenen.
 3. Maak het scherm droog met een zachte, niet pluizende doek. Microvezeldoekjes zijn hiervoor erg geschikt. Soms krijg je een poetsdoekje meegeleverd bij de screenprotector.
 4. Als er vloeistof bij de screenprotector wordt geleverd, dan spuit je dit eerst in een dun laagje op het scherm. Zo niet, dan kun je meteen verder met de volgende stap.
 5. Plak de sticker voorzichtig op de iPhone of iPad. Probeer bijvoorbeeld aan de onderkant te beginnen en langzaam omhoog te plakken. Zorg ervoor dat de sticker precies in het midden zit en dat de uitsnedes voor knoppen goed uitgelijnd zijn.
 6. Veeg eventuele luchtbelletjes weg met je vinger of een bankpas. Je kunt dit ook al doen terwijl je de sticker opplakt.

Onze shoppartner Coolblue legt in onderstaande video uit hoe je een beschermfolie op de iPhone plakt:

Ze hebben ook een plakinstructie voor de iPad:

Screenprotector verwijderen, kan dat?

Wil je de screenprotector verwijderen, dan lukt dat vrijwel altijd zonder lijmresten achter te laten. De meeste screenprotectors komen schoon van het scherm. Sommige exemplaren kun je afspoelen onder de kraan en daarna nogmaals gebruiken. Het resultaat wordt daardoor wel ietsje minder.

Apple Store screenprotector plakken

Screenprotector laten plakken door Apple Store en APR’s

Heb je moeite met het opplakken van de beschermfolie, dan kun je sinds februari 2016 ook terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Brussel. Bij aanschaf van een Belkin TrueClear InvisiGlass-beschermfolie (€24,95 via Apple Store) wordt deze gratis opgeplakt. Mislukt het opplakken, dan zal de medewerker net zo lang doorgaan met plakken totdat het gelukt is. Je hoeft hiervoor maar één keer te betalen. De Apple Store-medewerkers maken gebruik van een speciale machine, ontwikkeld door Belkin. Deze brengt de beschermfolie zonder bubbels en vuil aan.

Bij de APR”s was het al langer mogelijk om een screenprotector te laten oppakken. Ook hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van de machines van Belkin. Het geldt bijvoorbeeld voor AMac en Xando in Nederland en voor Lab9 in België.

True-Clear-Pro-Installatie-Kit

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2016
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen scherm, screenprotector