Clips effecten

Zo kun je Clips bewerken met filters, effecten en meer

Lees hoe je Clips kunt bewerken, filters en effecten gebruikt en clips achteraf bijsnijdt. Kortom: allerlei manieren om te bewerken in de Clips-app van Apple.

Je kunt met Apple’s Clips-app heel veel leuke dingen doen. Zo kun je jezelf een grappig filter geven en effecten toevoegen. Ook kun je clips bijsnijden en de audio verwijderen. In deze tip leggen we uit hoe het bewerken van video’s werkt in Apple’s Clips-app.

Clips effecten

Clips bewerken in de Clips-app

Voordat je met Clips aan de slag kunt gaan moet je eerst Clips downloaden en een paar clips maken, zodat je alvast wat materiaal hebt om mee aan de slag te gaan. Filters en effecten zijn non-destructief, dus je kunt ze altijd vervangen door een andere.

In deze tip leggen we het volgende uit:

Filters gebruiken in de Clips-app

Clips gebruikt filters die je kent uit de Camera-app, maar er zitten ook wat andere filters in. Kies bijvoorbeeld uit de wat extremere filters zoals Stripboek en Inkt of voor een subtieler kleurenfilter met Instant of Transfer. Rimpels weg? Dat doe je met Vervagen.

Zo werkt het:

 1. Maak een nieuw project in de Clips-app.
 2. Tik op de filterknop bovenin het scherm. Dit ziet eruit als drie overlappende cirkeltjes. De knop kleurt geel als er een filter actief is.
 3. Je krijgt een overzicht van alle filters. Kies er eentje.
 4. Maak een foto of video zoals je gewend bent.

Clips: filters en effecten toevoegen

Hoe je de live ondertitels maakt die je in bovenstaande afbeelding ziet, lees je in deze tip:

Effecten gebruiken in clips

Het is ook leuk om een van de effecten toe te passen in een clip. Het lijken op het eerste gezicht slechts weinig, maar je kunt de tekst heel gemakkelijk aanpassen.

Zo pas je een effect toe:

 1. Tik op de gewenste clip en daarna op de effectenknop bovenin het scherm. Deze ziet eruit als een sterretje.
 2. Blader door de effecten en kies er eentje. Let vooral op de stijl en niet zozeer op de tekst.
 3. Met pinch & zoom vergroot je het woord. Tik erop om de tekst te wijzigen; in plaats van ‘Ondertussen’ zou je ook een andere tekst kunnen gebruiken.
 4. Je kunt meerdere effecten combineren.
 5. …en je bent alweer klaar.

Clips-app met effecten

Emoji in je clips plakken

Je kunt ook emoji in je Clips plakken, al zit de functie wel een beetje verstopt. Je vindt de emoji als je een effect toepast. Als je goed kijkt bestaat de effectenfunctie (zoals hierboven omschreven) uit twee tabbladen. Op de tweede tab vind je een aantal emoji. Ook die kun je op de foto plakken, groter maken, roteren en dergelijke.

Onhandig is dat alleen de laatst gebruikte emoji in het overzicht staan. Wil je een andere emoji gebruiken, dan zul je deze meermaals in een andere app moeten gebruiken voordat ze in Clips te zien zijn.

Clips emoji

Zo kun je Clips achteraf aanpassen

Je kunt ook achteraf een filter of effect toevoegen aan een clip. Bovendien kun je altijd wisselen naar een ander effect, als het toch niet bevalt. Ook nadat je de foto of video al hebt gemaakt.

Dit doe je als volgt:

 1. Open het project en tik op de clip die je wilt aanpassen.
 2. Tik op de filter- of effectenknop bovenin het scherm.
 3. Kies een ander filter of effect. Verwijderen kan ook: tik op het effect en vervolgens op het kruisje. Bij de filters blader je naar het Geen-filter rechtsonder.

Clips bewerken

Nog meer bewerkingen voor Clips

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om je clip achteraf aan te passen. Misschien is de clip wel goed, maar is hij gewoon iets te lang. In dat geval kun je de clip bijsnijden:

 1. Tik op de clip en vervolgens op de schaar.
 2. Tik op de tijdlijn en verschuif het balkje totdat je de gewenste lengte hebt. Dit is vergelijkbaar met de Foto’s-app.

Een andere optie is het verwijderen van geluid. Soms heb je iets uitgekraamd, terwijl je niet doorhad dat je met een filmpje bezig was.

 1. Tik op de clip die je wilt bewerken.
 2. Tik op het audio-icoon (linksonder de clip). Als er een streep door de microfoon staat, is het geluid uitgeschakeld. Eventuele muziek blijft wel gewoon aanwezig.

Ga zelf aan de slag met deze tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorieën Foto, Video
Onderwerp clips