Logi CREATE toetsenbordcase

Review: Logitech Create, een iPad Pro-toetsenbordhoes met Smart Connector

De Logi Create van Logitech is de eerste full-size toetsenbordhoes die je nu al kunt aanschaffen. Hoe bevalt de Logi Create, die een stuk goedkoper is dan het toetsenbord van Apple?

Logitech heeft met de Logitech Create (of kortweg Logi Create) een slimme zet gedaan, door nu al een toetsenbord voor de iPad Pro uit te brengen. Op het moment van schrijven (november 2015) kan het nog wel even duren voordat het Smart Keyboard van Apple zelf verschijnt, dus zullen veel mensen geneigd zijn om deze van Logitech aan te schaffen. Hoe bevalt het, na een paar dagen typen? Wij zochten het uit in deze review.


Logi Create toetsenbord op z'n kant.

Score

8

Logitech CREATE

Logitech CREATE

Voordelen +

 • Robuust en kwalitatief goed uitgevoerd
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren, passend bij jouw kleur iPad Pro
 • Ook verkrijgbaar in goedkopere uitvoering zonder toetsenbord
 • Smart Connector lost zorgen op over verbinding en batterijstatus
 • Achtergrondverlichting van toetsen, daardoor ook in het donker te gebruiken
 • Toetsen van normaal formaat, tikt net zo comfortabel als een MacBook

Nadelen -

 • Magneetverbinding is minder sterk dan een vaste scharnier
 • Prijzig voor een toetsenbord (maar die van Apple is nog duurder)
 • Combinatie van IPad Pro en toetsenbord maakt het wat zwaar van gewicht

Deze review schrijf ik (heel toepasselijk) op de Logi Create. In de Apple Store Amsterdam hadden ze twee rode exemplaren van de Logi Create staan, maar bij navraag bleek er ook nog een zwarte in het magazijn te liggen. Ik kwam er pas later achter dat er voor elke kleurvariant van de iPad Pro een eigen hoes is: goud/rood, zilver/blauw en spacegrijs/zwart.

Eigenlijk heb ik nu niet de goede combinatie gekocht (een zilveren iPad Pro met spacegrijze/zwarte hoes) maar het ziet er prima uit, omdat je tijdens het gebruik van de Logi Create toch de gekleurde achterkant van de iPad niet meer ziet. Let wel op als je naar de Apple Store gaat, want in Amsterdam zag ik dat er een duurder prijsstickertje (€159,99) op de rode variant van de Logi Create was geplakt. Toen ik een medewerker daarop attendeerde kreeg ik een ‘Lekker boeiend, wat zeur je nou?’-blik toegeworpen, dus let op dat je niet te veel betaalt. In de online Apple Store kosten alle Logi Create-varianten €149,99 en dat is ook de prijs die de meeste webwinkels rekenen. Daarnaast is de hoes ook iets goedkoper te krijgen, zonder ingebouwd toetsenbord.

De Logi Create is natuurlijk ook gewoon een beschermhoes.

Waarom deze?
Apple’s eigen Smart Keyboard is vrijwel onmogelijk te vinden: je zult ervoor naar de VS moeten gaan en zelfs dan moet je geluk hebben om er eentje in de Apple Store aan te treffen. Logitech is een stuk sneller en brengt nu al een bruikbare en goed verkrijgbare toetsenbordhoes op de markt. De Logi Create is bovendien het eerste (en voorlopig het enige) toetsenbordje dat met de Smart Connector van de iPad Pro werkt. Dat betekent: geen gedoe met koppelen en opladen. Zodra je de iPad in de hoes steekt is de verbinding gelegd. Opladen hoeft ook niet, want het toetsenbord krijgt stroom via de iPad. Qua stroomverbruik heeft dat nauwelijks impact, heb ik gemerkt. Misschien dat je er een 5% hoger stroomverbruik door hebt, maar je laadt de iPad Pro toch al regelmatig op.

De Logi Create zal waarschijnlijk iets meer stroom verbruiken dan het toetsenbordje van Apple zelf, vanwege de achtergrondverlichting. Dit zorgt ervoor dat je ook in het schemerdonker kunt zien wat je typt. De Create verschilt nog op een ander belangrijk punt van het Smart Keyboard: de Create is een laptoptoetsenbord met echte toetsen, vergelijkbaar met die van een MacBook, terwijl Apple’s toetsenbord bestaat uit uit toetsen die bekleed zijn met textiel, waardoor ze wat minder diep in te drukken zijn. Daardoor heb je het gevoel dat je op een ‘dood matje’ zit te tikken. Omdat ik met 10 vingers blind typ vind ik deze echte toetsen wat prettiger in gebruik, omdat je echt iets indrukt.

Logi CREATE toetsenbordcase

Uiterlijk Logi Create

De buitenkant van de Logi Create is gemaakt van stevig, vuil- en waterafstotend textiel. Omdat ik voor de zwarte variant heb gekozen hoef ik ook niet bang te zijn voor vlekken. Na een week is nog moeilijk in te schatten of het materiaal gaat slijten, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het lange tijd mooi blijft. Sleuven aan de zijkant zorgen ervoor dat de speakers nog steeds goed klinken. Doordat de hoes een klankkast vormt, klinkt het geluid misschien nog wel iets beter dan zonder hoes. Er zijn in de hoes ook openingen gemaakt voor de camera en microfoon.

Je kunt de iPad op twee manieren in de hoes gebruiken: rechtop staand om te typen en bijna vlak liggend, voor als je op het schermtoetsenbord wilt typen. In beide gevallen is het prima te gebruiken op je schoot, of op de armleuning van de zitbank (waar ik deze review schrijf). Het gewicht is op je schoot geen issue meer. Typen is prettig en comfortabel, ook na een langere periode van gebruik. Met knoppen pas je snel de helderheid, geluidsvolume en dergelijke aan. Met een druk op de knop start je ook de Spotlight-zoekfunctie. De toetsenbordindeling is QWERTY (Nederlands), met een euroteken op de 2-toets.

Lori Create van de zijkant

De Logi Create voelt stevig en robuust aan, maar bij gebruik op schoot is het niet zo stevig als bij een MacBook. Bij een MacBook zit het scherm immers stevig verankerd aan het toetsenbordgedeelte. Moet je bijvoorbeeld in een café naar een ander tafeltje verkassen, dan kun je de MacBook makkelijk in één hand vasthouden. Bij een iPad Pro met toetsenbord zou ik dat niet zo snel doen. Daar kan Logitech niets aan doen; het heeft te maken met de magnetische verbinding tussen iPad en toetsenbord. Die zit (uiteraard) minder stevig vast dan een fysieke scharnier. Als je over een hobbelig weggetje rijdt, een noodstop met de auto maakt (terwijl je op de passagiersstoel zit te tikken) of met hevige turbulentie in een vliegtuig zit, moet je oppassen dat de iPad niet omkiepert. De magneetconnectie heeft ook voordelen: zodra de iPad in de Create zit kun je gemakkelijk wisselen tussen een vlak liggende en een staande positie.

Ingebruikname van de Logi Create

Het mooie van de Logi Create is dat het geen moeite kost om te gaan gebruiken. Je duwt de helft van de iPad in een plastic frame; de andere helft kan vrij bewegen, zodat je de iPad onder een schuine hoek in het toetsenbord kan zetten. Er is helaas maar één stand mogelijk. Dat is logisch omdat de iPad met de Smart Connectors verbinding moet maken. Het zou waarschijnlijk te kostbaar zijn geworden om het toetsenbord te voorzien van meerdere strips met connectors of beweegbare connectors.

De Logi Create heeft toetsen van normaal formaat, plus een rijtje functietoetsen zoals je ook op een laptop gewend bent. De meeste toetscombinaties werken ook. Weet je even niet meer een toetscombinatie, dan kun je de Command-toets even ingedrukt houden om een reeks beschikbare toetscombinaties (zoals Cmd-R voor verberg lineaal of Cmd-N voor nieuw document) te zien. Dit werkt trouwens ook zo op het Smart Keyboard van Apple zelf, dus het zal een functie in iOS 9.1 zijn.

iPad Pro in de Logi Create, van de zijkant gezien

Logi Create in de praktijk

De toetsen van de Create zijn full-size, zodat je tijdens het blindtypen niet hoeft te wennen aan andere reikafstanden van je vingers. Wel merkte ik twee dingen waaraan ik moest wennen:

 • Het toetsenbord voelt zo echt aan, dat je brein denkt dat je op een MacBook werkt. Mijn duimen gingen regelmatig in de richting waar ik een trackpad verwachtte, maar die zit er uiteraard niet. Ook is het even wennen dat je op eens een ‘laptop met touchscreen’ hebt. Wil je de cursor verplaatsen, dan tik je op het scherm. Gebruik je even later weer je MacBook, dan moet je weer even omschakelen dat je geen touchscreen hebt.
 • Rechtsboven in het toetsenbord zit een lock-knop, waarmee je het hele zaakje uitschakelt. Omdat de knop nogal dicht bij de backspace-toets zit (en ik nog wel eens typefouten wil corrigeren) drukte ik wel eens per abuis de iPad Pro uit.

Is de iPad Pro eigenlijk wel een goede typemachine?
Ik vind het na een paar dagen gebruik van de iPad Pro nog wat lastig om in te schatten voor wie het nou eigenlijk bedoeld is. Voor designers en medici zie ik wel het nut om een krachtige tablet met een veel groter scherm te hebben, waarop je afbeeldingen in 3D kunt laten ronddraaien. Maar als laptop? Eigenlijk werkt een iPad Air met toetsenbordcase dan net zo goed.

De iPad Pro met Logi Create weegt 1.470 gram, veel zwaarder dan mijn 12-inch MacBook van 920 gram. Het is bovendien een nogal dure aangelegenheid: als je alles aanschaft om met de iPad Pro te kunnen werken (inclusief toetsenbord en eventueel een Apple Pencil), dan zit je al snel op het prijsniveau van een MacBook of MacBook Air). Moet je kiezen, dan zou ik toch echt eerder kiezen voor een MacBook, omdat er nu eenmaal dingen zijn die je niet op een IPad kunt doen (voornamelijk vanwege de beperkingen van iOS).

Duur? Ach, alles is relatief
Een toetsenbord van 149 euro is nogal aan de prijzige kant. Maar alles is relatief, want door de hoge prijzen die Apple zelf rekent, is de Logi Create zo gek nog niet. Apple’s eigen Smart Keyboard is met een verwachte prijs van €179 een stuk duurder. De Logi Create is zelfs een redelijk ‘goedkope’ oplossing als je je iPad Pro aan beide kanten wilt beschermen. Als je bij Apple namelijk de Siliconenhoes (€89) voor de achterkant en de Smart Cover (€69) voor de voorkant koopt, ben je €158 kwijt. Dan is een toetsenbordhoes van €149 nog niet zo gek, al blijft het een flink bedrag. Die hoge prijs zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat de Logi Create in samenwerking met Apple is ontwikkeld en de Smart Connector mag gebruiken. Dat soort samenwerkingen vormen een extra inkomstenbron voor Apple (via het MFi-programma) en als klant betaal je er uiteindelijk voor.

Conclusie Logi Create review

Veel mensen zullen de Logi Create nu al aanschaffen, omdat dit het enige toetsenbord is dat je momenteel voor de iPad Pro kunt aanschaffen. Hoewel we niet weten welke toetsenborden van andere merken er nog aan zitten te komen, is het voor ons in ieder geval wel duidelijk dat je met de Logi Create geen miskoop begaat. Dit toetsenbord is stevig uitgevoerd, kwalitatief hoogwaardig en comfortabel om op te typen, ook voor langere periodes. Toekomstige toetsenborden die gebruik maken van de Smart Connector zullen niet veel goedkoper zijn en zo heel veel bekende fabrikanten op dit gebied zijn er ook niet (mij schieten alleen Belkin en Zagg te binnen).

Zoek je iets goedkopers, dan zou je een Bluetooth-toetsenbordje in combinatie met de Smart Cover kunnen gebruiken. Ik vond tijdens het testen echter dat de Smart Connector nogal wat voordelen heeft ten opzichte van de al bestaande Bluetooth-toetsenbordjes. Je hebt geen gedoe met verbinding maken en zodra je de iPad rechtop zet kun je echt meteen beginnen te typen. Lege batterijen en wachten op de verbinding waren twee factoren waardoor ik een iPad eigenlijk nooit als serieuze laptopvervanger heb overwogen. Bij de Logi Create zie ik het wel zitten, al kun je je afvragen of de iPad Pro nou echt bedoeld is voor mensen die veel moeten typen. Uiteindelijk is er namelijk maar één ding dat me tegenhoudt om met de iPad Pro en Logi Create de deur uit te gaan: het gewicht. Ik pak dan liever mijn superlichte 12-inch MacBook in plaats van deze zware ‘iPad Pro-schrijfmap’. Als je een grafisch beroep hebt en vaak op het touchscreen tekent, zul je daar ongetwijfeld anders over denken. Maar voor mensen die hun brood verdienen met communiceren en schrijven vind ik de iPad Pro niet het ideale apparaat.

Dat doet echter niets af aan de productkwaliteit van de Logi Create. Die is gewoon goed en ik zou deze toetsenbordhoes dan ook meteen aanbevelen aan iedereen die momenteel zit te springen om een geschikt toetsenbord.

Pluspunten

 • Robuust en kwalitatief goed uitgevoerd
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren, passend bij jouw kleur iPad Pro
 • Ook verkrijgbaar in goedkopere uitvoering zonder toetsenbord
 • Smart Connector lost zorgen op over verbinding en batterijstatus
 • Achtergrondverlichting van toetsen, daardoor ook in het donker te gebruiken
 • Toetsen van normaal formaat, tikt net zo comfortabel als een MacBook

Minpunten

 • Magneetverbinding is minder sterk dan een vaste scharnier
 • Prijzig voor een toetsenbord (maar die van Apple is nog duurder)
 • Combinatie van IPad Pro en toetsenbord maakt het wat zwaar van gewicht

Logi Create kopen

Je kunt de Logi Create nu al aanschaffen in Nederland:

Ook verkrijgbaar in de Apple Store:

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro