Review: Apple TV Remote Loop, het prijzige polsbandje voor je Apple TV-afstandsbediening

Apple heeft een polsbandje voor de Apple TV Remote gemaakt: de Remote Loop. De prijs van €15 schrikt nogal af, omdat het niet zoveel voorstelt. Vandaar dat we ons in deze review afvragen: wie is gek genoeg om zo'n polsbandje aan te schaffen?

De Apple TV Remote Loop is een polsbandje voor de Apple TV-afstandsbediening. Voor €15 voel je je wat zekerder dat de remote bij een onverwachte beweging niet door de kamer vliegt. Een goede investering, of een flutaccessoire dat Apple er gratis bij had moeten leveren? In deze mini-review geven we er antwoord op.


Apple TV Remote Loop

De Apple TV Remote Loop is vooral handig als je de afstandsbediening voor games gebruikt, maar ik merkte tijdens het gebruik dat het ook best handig kan zijn als je even je handen vrij wilt hebben. Sterker nog: omdat we zo’n IKEA-zak voor afstandsbedieningen hebben hangen, is de Remote Loop een handig ’trektouwtje’ om de kleine Apple TV Remote uit het opbergvak te vissen. Het polsbandje is ook mijn favoriete manier geworden om de afstandsbediening op te pakken. Hij glijdt minder snel uit je hand. Kortom: de beste aankoop ooit? Nou nee, want je krijgt nogal weinig voor die €15.

Apple TV remote, bungelend aan de Remote Loop

Bevestiging Remote Loop

De Remote Loop zit in een klein zwart doosje en is gemaakt van zwart imitatieleer, eigenlijk vergelijkbaar met de polsbandjes die Apple ooit voor de iPod touch verkocht. Na het openen sluit je de Remote Loop direct aan op de Lightning-poort van de remote; je hebt geen handleiding nodig. De aansluiting bevat kleine haakjes (zie foto) die ervoor zorgen dat de Remote Loop stevig aan de afstandsbediening vast blijft zitten. Soortgelijke haakjes zag je bij de 30-pins connectors van vroegere iDevices. Het werkt eigenlijk op dezelfde manier: de verbinding is vrij goed, maar als je de connector even zijwaarts duwt is hij ook weer gemakkelijk los te koppelen.

Je kunt de remote optillen, ermee zwaaien en de remote uit je handen laten glippen, zonder dat de verbinding loslaat. Misschien schiet ‘ie los als je met geweld de afstandsbediening en het polsbandje uit elkaar probeert te trekken, maar dan is de Lightning-poort beschadigd en dat leek me voor deze test niet echt nodig. Het is geen realistisch gebruik. We wachten wel op de eerste vernielingsvideo’s op YouTube.

Apple TV remote: de aansluiting met haakjes

Remote Loop in gebruik

Over de bevestiging van de Remote Loop maak ik me geen zorgen. Bij normaal gebruik kun je je pols door het bandje steken, zoals op de foto hieronder. Dit is ook voldoende als je racegames speelt, of games waarbij je alleen moet tappen en vegen op de touchpad. Bij ruigere games met onverwachte bewegingen, kun je het polsbandje ook strakker vastzetten. Daarvoor is er een extra bandje aanwezig, dat je kunt aanschuiven om te zorgen dat het nauwer om je pols zit (zie foto van Apple, bovenaan dit artikel). Het zit niet zo stevig als de polsbandjes van de Wii, die gemaakt zijn van textiel met een verschuifbaar bandje van rubber.

Apple TV remote zit nogal los om je pols

Helaas kun je niet je oude Lightning-kabels gebruiken om zelf een Remote Loop te knutselen, want bij dergelijke kabels ontbreken de haakjes. De aansluiting van de Loop is eigenlijk ook anders dan gebruikelijk, omdat er geen contactpuntjes aan zitten. Wel is de constructie zo eenvoudig, dat ik verwacht dat er binnenkort wel namaak-Remote Loops in de Chinese winkels zullen liggen. Voor €1 moet het mogelijk zijn om zoiets te maken, dat net zo stevig is en net zo weinig om het lijf heeft als de Remote Loop van Apple. Om te voorkomen dat ik de prijzige Remote Loop kwijtraak, laat ik het polsbandje maar continu aan de remote zitten.

Remote Loop: waar voor je geld?

De prijs van dit polsbandje is natuurlijk overdreven: qua materiaal zal het nog geen euro waard zijn en het voelt ook niet echt premium. Het is daarom maar net hoe je het bekijkt: voor 15 euro heb je een overpriced polsbandje dat je bij het minste of geringste kwijtraakt. Of voor €15 ben je van je zorgen af, dat de remote stuk valt op de grond. Op het moment dat je de Apple TV Remote met een flinke zwaaibeweging tegen het scherm smijt, waardoor zowel de televisie als de remote zelf beschadigd zijn, zou je willen dat je de tijd kon terugdraaien en toch dat stomme polsbandje had gekocht.

Ik vind het jammer dat Apple het polsbandje niet standaard meelevert, aangezien het qua materiaal nauwelijks iets kost en het een aardig goedmakertje is voor het feit dat de Apple TV flink duurder is geworden. Bij de vroegere iPod touch (5e generatie) kreeg je het polsbandje er wel gratis erbij. Maar ja, ik snap ook wel dat ze graag nog wat losse Apple TV Remotes (€89) verkopen, aan mensen die hun remote stuk hebben gegooid. Op internet zijn al foto’s verschenen van Apple TV Remotes die kapot zijn gegaan door een val op de grond. Zoek je een andere oplossing, dan kun je beschermhoezen voor de Apple TV Remote kopen, zoals de Griffin Survivor Play ($20), maar zeg nou zelf: al die hoesjes om Apple-producten, zo heeft Jony Ive het toch helemaal niet bedoeld?

Conclusie Remote Loop review

De Remote Loop is simpel, minimalistisch en makkelijk te bevestigen. Tegelijk is het een product dat eigenlijk niet zoveel voorstelt en makkelijk in ongeveer dezelfde kwaliteit nagemaakt kan worden. Ben je onhandig of speel je graag aggressieve games waarbij je veel moet zwaaien en werpen (of heb je kinderen/vrienden/gasten die nogal makkelijk dingen laten glippen), dan kan het een slimme ‘verzekering’ zijn tegen schade. Voor een eenmalig bedrag ben je van het probleem van stuiterende Apple TV Remotes af.

Pluspunten

  • Relatief goedkope 'verzekering' als je vele onhandige gasten/huisgenoten hebt
  • Ook handig om de Apple TV Remote op te hangen en te dragen
  • Verbinding tussen remote en polsbandje is stevig genoeg en werkt op dezelfde manier als de vroegere 30-pins connector

Minpunten

  • Duur accessoire, als je ziet wat je krijgt (Apple zet daarmee de deur open voor namaak)
  • Niet meegeleverd bij de Apple TV (terwijl dat qua materiaalkosten best had gekund)

Remote Loop kopen

De Remote Loop is verkrijgbaar bij de Apple Store voor €15 en bij andere verkooppunten waar je de Apple TV al kunt kopen.