Rituals Parfum Genie

Review: Rituals Perfume Genie, een geurverstuiver met app

De Rituals Perfume Genie is een draadloze 'geurmachine' die je met een app kunt bedienen. Je regelt zelf wanneer er een lekkere geur uit het apparaat komt. In deze review lees je over onze ervaringen met de Rituals Perfume Genie en of het handiger is dan losse geurstokjes.

Rituals Perfume Genie

Rituals heeft een geurverstuiver die je met een app kunt bedienen. De Perfume Genie ligt voor 99 euro in de winkel en voor 35 euro koop je er losse parfumcartridges bij. Misschien leuk voor de komende feestdagen?

Rituals Perfume Genie in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Rituals Perfume Genie:

 • Ook draadloos te gebruiken, batterij gaat 21 uur mee
 • Parfum-cartridge van 35 euro gaat 270 uur mee
 • Bediening via iPhone-app
 • Keuze uit 5 geuren
 • Verkrijgbaar in bronskleur

Update december 2019: Er is inmiddels een Perfume Genie 2.0 die met Google Assistent en Alexa werkt. De versie die je online koopt is alleen aangesloten op het stopcontact te gebruiken.

De Rituals Perfume Genie is door ons zelf aangeschaft.

Waarom een geurverstuiver met app?

Eigenlijk wilden we de Perfume Genie al veel eerder reviewen, toen het apparaat voor het eerst in de Nederlandse winkels lag. Het bedrijf vond dat niet zo’n goed idee, omdat het product nog niet ‘af’ was en als pilot alleen in Nederland werd aangeboden. Nu de eerste proefkonijnen ermee aan de slag zijn geweest en de donkere avonden eraan komen, leek het ons wel eens tijd om zo’n ‘geurmachine’ in huis te halen. Het probleem met geurstokjes is namelijk dat ze ook geur verspreiden op het moment dat je er niet bent. Bij dit apparaat kies je zelf wanneer het ingebouwde ventilatortje gaat draaien, waarna de geur zich door de kamer verspreidt. Je kunt kiezen uit vijf geuren, die de fans van Rituals bekend in de oren zullen klinken: Dao, Hammam, Sakura, Happy Buddha en Ayurveda. Je kunt steeds maar één cartridge tegelijk gebruiken en je bent daarbij aangewezen op de officiële cartridges van 35 euro per stuk.

In ons huis zul je niet de perfecte Rituals-styling met boeddha-beeldjes aantreffen, maar onderstaande foto sluit waarschijnlijk beter aan wat de doorsnee geeky iCulture-lezer thuis heeft staan. Veel techproducten zijn zwart of wit en zo’n koperkleurige parfummachine valt dan wel op.

Rituals parfumapparaat thuis

Rituals Perfum Genie: wat is het?

Je kunt de Perfume Genie op twee manieren gebruiken: aangesloten op het stopcontact, of draadloos op de ingebouwde batterij. Hij houdt het dan 21 uur vol, dus dit is meer ervoor bedoeld als je tijdelijk een kamer van extra geur wilt voorzien.

Wat me opviel bij het gebruik is dat het een beetje een smart home 1.0-apparaat is. Je stuurt het aan via de Rituals-app, maar het werkt eigenlijk nergens anders mee samen via een plug-in alleen samen met Homey en dat is echt niet meer van deze tijd. Je kunt het dus niet in je HomeKit-scenes meenemen of met IFTTT, Alexa of Google Assistant aansturen (tenzij je dus een Homey thuis hebt staan). Een slimme stekker ertussen heeft geen zin, want na het inschakelen van de stroom gaat de Parfum Genie meteen in standby-stand. “Eerst maar eens iets met een app maken”, moeten de makers gedacht hebben en dat levert een stand alone-oplossing op. Samenwerking met populaire protocollen, apps en diensten was waarschijnlijk nu nog een brug te ver. Hou er verder rekening mee je een 2,4GHz Wi-Fi-netwerk nodig hebt.

Rituals Parfum Genie

Wel kun je de app op afstand bedienen, dus als je op je werk zit en het thuisfront klaagt over een onfrisse geur, dan kun je op afstand een ‘geurbommetje’ laten afgaan. Je regelt alles via de app, die hieronder te zien is. Leuk om te weten is dat het Nederlandse cosmetica-concern kortgeleden intern is overgestapt van Windows naar Apple, dus het was te verwachten dat alles ook met een iPhone-app te bedienen is. Inmiddels werkt het bedrijf met honderden iPads, MacBooks en iPhones, al zal je daar in de winkels niet veel van merken.

Rituals app

Beperkt tijdschema
In de app kun je een tijdschema instellen met maximaal 14 slots. Dat vond ik wat beperkt. Ik wilde op werkdagen op 3 momenten een geurboost (’s ochtends bij het opstaan, bij thuiskomst en ’s avonds laat op de bank). Dat kan dus niet. De hele avond aan laten staan kan ook, maar dan is je geurcapsule snel leeg en bovendien treedt dan sneller gewenning op, waardoor je de geur niet meer ruikt. Ik heb daarom het tijdslot rond etenstijd laten vervallen.

Rituals app

Je geeft in de app ook de grootte van je kamer en de intensiteit aan. De laagste intensiteit was voor ons genoeg (ruimte van 60m2), je ruikt het meteen als ‘ie inschakelt. Boven de geurcapsule zit een ventilator die ronddraait als het apparaat actief is, om de geur te verspreiden.

Stand-alone oplossing
Een probleem bij dit soort stand alone smart home-producten, is dat je met een onbruikbaar apparaat zit op het moment dat het bedrijf er geen zin meer in heeft. Dat kan bij sommige producten erg snel gaan: over een jaar of 2 kan het zomaar zijn dat Rituals een andere richting is ingeslagen, is gestopt met apparaten met stekker, of geen budget meer wil steken in het updaten van de app. Het is fijn als je je dure parfumverstuiver dan ook als ‘dom’ apparaat met knopjes kunt blijven gebruiken. Voor het in- en uitschakelen van de parfumfunctie is daarom een knop op de achterkant van het apparaat voorzien. Onderop zijn nog twee andere knoppen te vinden: een snelle resetfunctie en een knop voor terug naar fabrieksinstellingen.

Rituals Parfum Genie

Is het goedkoper dan geurstokjes? Tja, dat hangt er vanaf hoe vaak je het gebruikt. Bij de normale Rituals geurstokjes die 3 maanden meegaan en €25,50 per set kosten, ben je per jaar rond de €100 kwijt. Bij de Parfum Genie heb je bij 2 uur per dag bijna 3 capsules per jaar nodig. Ook dat kost je rond de €100, maar er komt nog wel een eenmalige aanschaf van €99 bij voor het apparaat. De connected diffuser heeft dan wel als groot voordeel dat je zelf kunt bepalen wanneer de geur verspreidt, terwijl traditionele geurstokjes ook opraken als je niet thuis bent.

Conclusie Rituals Parfum Genie

We begrijpen eigenlijk niet waarom Rituals het niet aandurfde om ons dit apparaat eerder te laten testen, want alles werkte eigenlijk probleemloos. Dat merkten we ook aan de ervaringen van vrienden, die er al meteen bij de introductie eentje hadden gekocht. Wel heeft deze Parfum Genie een aantal beperkingen: het werkt maar met één capsule tegelijk, het werkt alleen via de eigen app en samenwerking met andere diensten is er niet bij. Ben je vaak van huis en baal je dat je geurstokjes snel op zijn, zonder dat je ze hebt kunnen ruiken, dan is dit een prima apparaat. Veel alternatieven heb je ook niet, want behalve een paar Kickstarter-achtige aanbieders (zoals Moodo) hebben we geen draadloze parfumdiffusers gezien die je (ook) in Nederlandse winkels kunt kopen.

Score

7.5

Rituals Wireless Perfume Diffuser

Rituals Wireless Perfume Diffuser

€99

Voordelen +

 • Alleen geur als jij dat wilt
 • Mooi uitgevoerd in geborsteld koper/goudkleurig metaal
 • Ook op afstand te bedienen

Nadelen -

 • Geen directe samenwerking met HomeKit, Alexa, IFTTT en dergelijke
 • Tijdschema is beperkt
 • Eén geurcapsule per keer

Rituals Parfum Genie kopen

Rituals verkoopt dit product onder twee namen: we zagen Parfum Genie en Wireless Perfume Diffuser, maar in beide gevallen gaat het om hetzelfde product. Je kunt Rituals-producten op honderden plekken kopen, maar deze Parfum Genie is alleen in de eigen winkels te vinden. In de winkel ben je het goedkoopst uit: €129 voor het apparaat plus een geurcapsule naar keuze. Online betaal je €99 voor alleen het apparaat en moet je de geurcapsule nog voor €35 erbij kopen. Oftewel: 6 euro duurder.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 25 oktober: Abusievelijk hebben we in een eerdere versie van deze review gemeld dat de parfumfunctie niet handmatig in- en uitgeschakeld kan worden. Dit blijkt toch mogelijk te zijn. Het cijfer is verhoogd van 7 naar 7,5.
 • 2018 - 25 oktober: Een lezer wees ons op een plug-in voor de Homey - een centrale huisautomatiseringshub van Nederlandse bodem. Hierdoor is de diffuser ook met huisautomatisering te schakelen. Dit is nu aangepast in de tekst. Omdat er geen directe koppeling met diensten is, laten we het minpunt overeind.