Logi Keys-To-Go gebruiken.

Review: Logi Keys-To-Go, een compact toetsenbord met houder

Keys-To-Go is een compact toetsenbord van Logitech, dat werkt met de iPhone en iPad. Hij wordt geleverd met een houder om je iDevice in te zetten, maar hoe fijn typt dit toetsenbord en is het de prijs waard? Dat lees je in deze iCulture bekijkt.

Logitech staat bekend om de hoge kwaliteit toetsenborden en andere accessoires voor onder andere de iPad. Zo schreven we al eens een review van de Logi Create, het toetsenbord dat werkt in combinatie met de Smart Connector. De nieuwe Keys-To-Go is een veel compacter toetsenbord en werkt met alle iPhones en iPads. Het toetsenbord heeft een prijs van ongeveer €70 en is daardoor een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Apple’s Smart Keyboard. Merk je dat in de kwaliteit? Dat lees je in deze test van de Logi Keys-To-Go.

Logi Keys-To-Go in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Logi Keys-To-Go:

 • Ultradun Bluetooth-toetsenbord met dichte toetsen
 • Geschikt voor iPhone, iPad en Apple TV
 • Speciale toetsen voor iOS-functies, zoals teruggaan naar beginscherm
 • Batterijduur van 3 maanden
 • Geleverd met plastic houder om je toestel rechtop te zetten
 • Beschikbaar voor ongeveer €70

Het Logi Keys-To-Go-toetsenbord is voor deze review tijdelijk beschikbaar gesteld door Logitech.

Logi Keys-To-Go toetsenbord in een tas.

Er zijn diverse Bluetooth-toetsenborden voor de Apple TV, iPad en iPhone verkrijgbaar, maar de overeenkomst van veel van deze toetsenborden is dat ze niet zo mobiel zijn. Vooral de dikte kan daar een struikelblok zijn en dat is precies het probleem wat dit Keys-To-Go-toetsenbord wil oplossen. Het toetsenbord is slechts 6mm dik en past daardoor makkelijk in je tas. Hij zit niet verwerkt in een hoes, dus je moet hem wel altijd los meenemen. Hij weegt slechts 180 gram, dus je sleept nauwelijks extra gewicht met je mee.

De bovenkant en dus ook de toetsen is gemaakt van een soort rubber. Het voelt een stuk gladder dan Apple’s Smart Keyboard, waar een soort ribbel structuur op zit. Doordat er geen kiertjes tussen de toetsen zitten, is hij ook waterbestendig. Je moet er niet mee in het zwembad typen, maar als je per ongeluk wat water of een andere vloeistof over de toetsen morst, is er niks aan de hand. Dit is een groot voordeel, zeker voor zo’n draagbaar toetsenbord als deze.

Logi Keys-To-Go toetsenbord vanaf de zijkant.

Typen met de Logi Keys-To-Go

Het typen met dit toetsenbord is in het begin behoorlijk wennen. Het toetsenbord heeft een schaarmechanisme, waardoor je dus wel op de goede plek op de toets moet drukken. In onze test gebeurt het vaak dat we op de zijkant van een toets drukken, waardoor de toetsaanslag niet herkend wordt. Wil je er zeker van zijn dat elke toetsaanslag omgezet wordt in een letter, dan moet je dus altijd in het midden drukken. Bovendien moet je wel erg hard drukken om goed te kunnen typen, wat vooral met je pinken soms wat lastig kan zijn. Het typen zelf gaat op Apple’s Smart Keyboard een stuk prettiger, mede door het klikgeluidje. De knoppen steken daar iets meer uit, zodat je ook beter voelt waar je drukt. Het Logi-toetsenbord is wel stiller, maar het was beter geweest als de toetsen een grotere button travel zouden hebben. Heb je grote handen, dan kan het indrukken van de spatiebalk ook wat krampachtig aanvoelen omdat het toetsenbord dan net te klein is.

Het voordeel van Logi’s toetsenbord is wel dat er speciale functietoetsen voor iOS op zitten. Met de knop rechtsboven keer je terug naar het beginscherm en met de toets ernaast open je de appkiezer. Er zijn ook knoppen om meteen te zoeken met Spotlight en er is zelfs een toets om meten een screenshot te maken. Op andere toetsenborden kan dit ook door een knoppencombinatie te gebruiken, maar het is fijner dat dit soort functies gewoon onder één knop zitten. Wel is het jammer dat je bijvoorbeeld bij de appkiezer het toetsenbord niet kan gebruiken om daadwerkelijk een app te openen. Je moet dan altijd op het scherm tikken. Dat komt vooral door de beperkingen van iOS, omdat je niet de pijltjestoetsen kan gebruiken om een app te openen.

Logi Keys-To-Go toetsenbord met iPhone.

Houder bij Logi Keys-To-Go

Het toetsenbord wordt ook standaard geleverd met een plastic houder die je om de achterkant van het toetsenbord schuift. Je kan hier je iPhone of iPad in zetten, zodat je je handen helemaal vrij hebt om te typen. De iPad kan je helaas alleen in de landschapsweergave in de houder steken, omdat deze door de verdeling van het gewicht in de verticale stand bijna omvalt. Zeker als je iets bovenaan het scherm moet aantikken, is de kans groot dat je iPad achterover valt. De kijkhoek van de houder is ook iets rechter dan bij Apple’s toetsenbord en dat maakt het typen achter een bureau of op schoot wat minder fijn.

De houder die erbij zit is gemaakt van simpel wit plastic en is niet van de kwaliteit die we van Logitech gewend zijn. Het lijkt erop dat de houder rechtstreeks uit een huis-tuin-en-keuken 3D-printer komt. Bovendien zitten er geen voetjes aan de onderkant, waardoor het toetsenbord op een bureau gemakkelijk alle kanten op schuift. Daar hebben we zonder houder nauwelijks last van, maar dan is het weer onhandig dat je je iPad of iPhone op een andere manier rechtop moet zetten. Je kan er dan voor kiezen om de houder los van het toetsenbord te gebruiken.

Logi Keys-To-Go gebruiken.

Het toetsenbord werkt op een batterij die tot drie maanden meegaat. Opladen doe je met het meegeleverde micro-USB kabeltje. In ongeveer drie uur is het toetsenbord weer helemaal opgeladen. Door de lange batterijduur hoef je bijna nooit rekening te houden met het feit of er nog wel stroom in het toetsenbord zit.

Score

6.5

Logi Keys-To-Go

Logi Keys-To-Go

€70

Voordelen +

 • Ultradun en heel erg licht
 • Handige toetsen voor iOS-functies
 • Lange batterijduur

Nadelen -

 • Typt wat zwaar en daardoor niet zo fijn
 • Meegeleverde houder is handig, maar voelt wat goedkoop en maakt toetsenbord instabieler
 • Kijkhoek is te smal

Conclusie Logi Keys-To-Go toetsenbord review

Het fijne van dit Logi-toetsenbord is zonder twijfel de dikte, want met maar 6mm stop je hem zo in je tas. Hij is daardoor erg draagbaar en handig voor onderweg, omdat je niet een dik en zwaar toetsenbord hoeft mee te nemen. Ook de speciale functietoetsen voor verschillende iOS-functies komt goed van pas, omdat je zo supersnel een screenshot kan maken of een app af kan sluiten. Over het typen zelf zijn we helaas minder enthousiast. Het gebeurt helaas te vaak dat het toetsenbord je toetsaanslag niet goed herkent. Het typen gaat ook wat zwaarder dan bij de meeste andere toetsenborden. De meegeleverde houder komt goed van pas, omdat je dan je handen vrij hebt voor het typen, maar helaas is de kwaliteit en de kijkhoek niet ideaal. Bovendien zorgt de houder ervoor dat het toetsenbord gemakkelijk wegglijdt, dus als het even kan typen we liever zonder dit plastic opzetstukje.

Logi Keys-To-Go kopen

Wil je na het lezen van deze review het Logi Keys-To-Go-toetsenbord in huis halen? Het toetsenbord is zowel met als zonder houder beschikbaar bij verschillende winkels:

Bekijk ook

Bluetooth toetsenborden voor iPhone, iPad en Apple TV

Ben je op zoek naar een mooi draadloos toetsenbord voor je Apple TV of één van je andere Apple-apparaten? Wij geven je enkele suggesties waar je mee op weg kan, zodat je sneller kunt typen.