Tweetbot grafsteen

Twitter-apps van derden nu officieel verboden

Twitterrific weg uit App Store
Heb je moeite om je Twitter-account te gebruiken in apps van derden? Dat kan kloppen, want er zijn problemen met apps zoals Tweetbot en Twitterific. Ontwikkelaars van third party-apps kunnen al maanden geen contact met Twitter krijgen en nu er sprake lijkt van een bewuste blokkade zitten ze met de handen in het haar.

Update 20 januari 2023 20:00 uur: Tweetbot is nu ook gestopt, als gevolg van het Twitter-verbod op apps van derden. Tapbots zal zich nu volledig richten op de aanstaande Mastodon-app Ivory.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.


Update 20 januari 2023 9:00 uur: Twitter heeft alle third party-apps nu officieel verboden, door een update te plaatsen in de ontwikkelaarsovereenkomst. Daarin staat nu expliciet dat het voor derden niet is toegestaan “to create a substitute or similar service or product to the Twitter applications”. Eerder meldde Twitter al dat ontwikkelaars zich aan de “al langer geldende regels moesten houden”. Die regels zijn nu plotseling aangepast. Met als gevolg dat ontwikkelaars zijn begonnen om hun apps uit de App Store te verwijderen. Eén daarvan is oudgediende Twitterrific. Deze app bestond al langer dan de officiële app van Twitter en de makers zijn de bedenkers van het woord ‘tweet’. “Einde van een tijdperk”, melden de makers van Twitterrific in een blogposting en een tweet. De maatregel heeft ook gevolgen voor andere apps zoals Aviary, Echofon en Birdie.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De Twitterrific-app is zowel uit de iOS als macOS App Store verwijderd, nadat Twitter zonder verdere uitleg toegang tot de API had ingetrokken. De acties vanuit Twitter zijn ongetwijfeld bedoeld om meer advertentiegeld binnen te halen, aangezien apps van derden vaak tweets tonen zonder reclame. Ook voor gebruikers probeerde Twitter beperkingen in te stellen: zo mochten ze sinds december niet meer actief linken naar andere sociale platformen zoals Mastodon. Deze maatregel werd na protest weer teruggedraaid, maar zou kunnen terugkomen.

Update 17 januari 2023: Twitter heeft eindelijk via een officieel kanaal een reactie gegeven. Het @TwitterDev-kanaal schrijft dat Twitter de al langer lopende API-regels afdwingt. “Dit kan ervoor zorgen dat sommige apps niet werken.” Het kanaal is de officiële bron voor updates en nieuws rondom de Twitter API. De regels die klaarblijkelijk bedoeld worden zijn hier te lezen.

In december meldde het kanaal nog dat er in het Developer Platform en vooral in de Twitter API geïnvesteerd zou worden, voor “succes van het hele ecosysteem”.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Ondertussen hebben de makers van Tweetbot gereageerd. Zij zeggen al 10 jaar te voldoen aan de Twitter API-regels en zijn bereid te voldoen aan eventuele regels waar ze nog niet aan voldoen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.


Update 16 januari 2023: Het weer kunnen gebruiken van Tweetbot is van korte duur geweest. Paul Haddad, ontwikkelaar van Tweetbot, deelt op Mastodon dat Tweetbot weer uit de lucht is door veranderingen bij Twitter. Om de blokkade te omzeilen, maakte Tweetbot op zondagavond tijdelijk gebruik van oudere API’s die niet door Twitter geblokkeerd werden. Maar nu zijn ook deze ontwikkelaarstools geblokkeerd, waardoor de app geen verbinding meer kan maken met Twitter. Dit bewijst opnieuw dat de storing niet van tijdelijke aard is, maar dat het een directe blokkade van Twitter zelf is op apps van derden, zoals Tweetbot. Ook deze keer heeft Twitter zelf niet op de situatie gereageerd. Craig Hockenberry van de eveneens populaire app Twitterrific doet dat wel: hij noemt de hele situatie een “shit show“.

Update 15 januari 2023 om 21:00 uur: Goed nieuws! De Tweetbot-app blijkt weer gedeeltelijk te werken. Je kunt wel tweets lezen, maar niet zelf een tweet schrijven. We hebben dit zelf geverifieerd.

Update 15 januari 2023 om 8:00 uur: Een senior software engineer van Twitter heeft in een intern kanaal aangegeven dat het “afsluiten van third party-apps opzettelijk” is gedaan. Het kanaal wordt gebruikt door medewerkers om storingen te bespreken. Ook blijkt dat Twitter-medewerkers intern hebben besproken wanneer het besluit naar buiten zal worden gebracht, zo meldt The Information (paywall). Zo vragen medewerkers om een lijst van goedgekeurde uitspraken die ze mogen doen als erom wordt gevraagd door partners waarmee Twitter samenwerkt. Een product marketing manager reageerde, dat men is begonnen met een communicatieplan, maar dat nog niet bekend is wanneer dit klaar is.

Liever overstappen naar Mastodon? iCulture is er natuurlijk ook aanwezig en te vinden via iculture@mastodon.social. En bekijk ook onze lijst met Mastodon-apps.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke bericht van 13 januari 2023.

Twitter API kapot, apps doen het niet

Twitter had altijd al een haat-liefdeverhouding met apps van derden. Veel functies werden geblokkeerd en er werden technische beperkingen opgeworpen, waardoor apps zoals Tweetbot tegen allerlei problemen aanliepen. Sinds de massaontslagen bij Twitter is de situatie nog iets erger geworden en veel voormalige medewerkers waarschuwden dat de technische infrastructuur het op een gegeven moment zou begeven. Dat moment lijkt nu aangebroken. De Twitter API lijkt niet meer goed te werken, waardoor apps zoals Tweetbot, Twitterific, Owly en Flamingo niet meer te gebruiken zijn. De ontwikkelaars tasten in het duister of het om een bug gaat of iets anders.

Een aanwijzing dat de Twitter API moedwillig of per ongeluk niet meer functioneert is dat apps die de volledige Twitter-functionaliteit bieden niet meer werken. Terwijl apps die de API gebruiken, maar geen volledige vervanging van de Twitter-app zijn, het nog wel doen.

Er wordt dan ook gespeculeerd dat het een bewuste zet is van Twitter om third party-apps die geen reclame rondom tweets tonen onbruikbaar te maken. De eigen apps van Twitter en Tweetdeck (ook eigendom van Twitter) doen het nog wel gewoon. Third party-apps zijn afhankelijk van de Twitter API (applicatieprogrammeerinterface) om tweets en andere data op te halen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Radiostilte bij Twitter
Twitter zelf heeft geen informatie gegeven, ook niet via het officiële Twitter-account of via Twitter Support. Wat het standpunt van Elon Musk is over apps van derden, is onbekend. Hij heeft zich in zijn vele tweets nog nooit uitgelaten over third party Twitter-apps. En omdat het bedrijf geen communicatieafdeling heeft is er ook geen plek om vragen te stellen.

Het is onrustig bij Twitter sinds de overname door Elon Musk, de man die het sociale netwerk in oktober overnam voor $44 miljard. Sindsdien is de techmiljardair maar liefst $182 miljard kwijtgeraakt, voornamelijk door het inzakken van de beurskoers van Tesla. Dit is het grootste verlies van persoonlijk vermogen in de geschiedenis, zegt The Guardian. Onlangs kreeg Elon Musk het ook met Tim Cook aan de stok, maar die ‘ruzie’ werd al snel weer bijgelegd.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Musk: Twitter moet meer geld verdienen

Ook al weten we niet wat Musk over Twitter-apps van derden denkt, hij heeft wel duidelijk gemaakt dat Twitter meer adverentie-inkomsten moet genereren. Third party-apps brengen geen geld op voor Twitter, dus het is goed denkbaar dat ze bewust zijn geblokkeerd. Volgens The Information worden er wanhopige pogingen ondernomen om adverteerders aan boord te houden en volgens gebruikers zijn er sindsdien veel meer reclames te zien.

Een andere controversiële actie van de afgelopen dagen is dat de Twitter-app voor iOS nu standaard opent met de For You-weergave, die door algoritmes wordt samengesteld. Je krijgt dan minder vaak persoonlijke berichten te zien van de mensen die je volgt, maar veel meer aanbevelingen van wat andere mensen leuk vinden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 januari: Tweetbot is weer uit de lucht, door opnieuw blokkade vanuit Twitter.
  • 2023 - 15 januari: Toegevoegd dat Tweetbot weer werkt, maar alleen-lezen.
  • 2023 - 15 januari: The Information heeft ontdekt dat het uitschakelen van third party-apps een bewuste keuze is van Twitter. Zelf wil het bedrijf er nog niets over zeggen. Het artikel is bijgewerkt met deze info.

Reacties: 59 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.