Steve Ballmer van Microsoft

Is Tim Cook de nieuwe Steve Ballmer?

Er zijn grote overeenkomsten tussen Steve Ballmer en Tim Cook: beide zorgden voor financiële successen maar ontberen een visie. Dat betoogt ondernemer Steve Blank. Heeft hij een punt?

Tim Cook met strakke blik

Silicon Valley-ondernemer Steve Blank schreef dit weekend een uitgebreid artikel waarin hij Tim Cook vergelijkt met Steve Ballmer. De argumenten zijn niet eens zo vergezocht. Ballmer zorgde dat Microsoft een gigantische hoeveelheid geld verdiende. De omzet verdriedubbelde naar $78 miljard en de winst steeg van $9 naar $22 miljard.

Ballmer: jarenlang CEO dankzij financieel succes

Het zorgde ervoor dat Ballmer veertien jaar lang CEO bleef: hij verdiende gigantisch veel geld voor het bedrijf, de aandeelhouders waren blij en de raad van bestuur zag geen reden om hem te vervangen. Volgens Blank zit Tim Cook in een soortgelijke situatie, ook al is het karakter van beide mannen heel verschillend. Sinds Cook aan het roer staat is de omzet verdubbeld naar $200 miljard, verdubbelde de winst en groeide de berg cash met een factor drie. Toch is er in die tijd maar één nieuw product verschenen: de Apple Watch.

Steve Ballmer van Microsoft

Meerdere revoluties onder Jobs

Hoe anders ging het bij Steve Jobs. Kijk je naar de periode tussen 2001 en 2008, dan vonden er in die periode meerdere revoluties plaats. De Apple Stores waren vernieuwend als het om retail gaat, iTunes zette de distributie van muziek op z’n kop en de App Store deed hetzelfde voor mobiele apps. In dezelfde periode bracht Apple drie revolutionalre nieuwe apparaten op de markt: de iPod, iPhone en iPad. Al die vernieuwingen zorgden voor nieuwe omzet en nog meer winst. Het zorgde voor nieuwe klanten, nieuwe verkoopkanalen en nieuwe markten.

Tim Cook Apple Watch

Vergelijk je dat met de impact die de Apple Watch heeft gehad, dan valt het eigenlijk wat tegen. Apple is marktleider, maar een revolutie heeft het niet veroorzaakt.

Apple: veel medewerkers, maar geen visie

Volgens Blank zijn er parallellen te trekken tussen het duo Bill Gates en Steve Ballmer aan de ene kant en Steve Jobs en Tim Cook bij Apple. Apple heeft nu 115.000 medewerkers, maar het lukt nauwelijks om elk jaar een update van de MacBooks en iMacs uit te brengen. Apple blijft maar ‘innoveren’ op bestaande producten en legt daarbij vooral nadruk op de iPhone. Daardoor krijgt de rest van de producten maar weinig aandacht meer.

Apple is wel bezig met spannende dingen zoals AI, een zelfrijdende auto, augmented reality en allerlei andere toekomstplannen. Het probleem is alleen dat CEO Tim Cook gericht is op de toeleverings- en productieketen. Hij heeft geen persoonlijke visie waar het naartoe moet met Apple en hij heeft geen passie voor producten. Apple heeft het geld en de mensen, maar mist een visionair.

Ballmer miste 5 belangrijke trends

Steve Ballmer met iPadMisschien is het nog niet te laat voor Cook om te kijken wat zijn tegenhanger Ballmer fout heeft gedaan. Ondanks Microsoft’s financiële resultaten zag Ballmer maar liefst vijf belangrijke trends over het hoofd, die andere bedrijven wél succesvol oppakten:

  • Zoeken (Google)
  • Smartphones (Apple)
  • Mobiele besturingssystemen (Google/Apple)
  • Media (Netflix/Apple)
  • Cloud (Amazon)

Zou het Tim Cook ook overkomen? Het stuk van Steve Blank is de moeite waard om volledig te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2016, 11:40
Categorie Apple
Onderwerpen apple, microsoft, steve ballmer, steve jobs, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.