TestFlight logo

Teraleak: duizenden oude iOS-games gelekt via TestFlight

Door een lek bij de servers van TestFlight, zijn duizenden oude beta's en vroege versies van iOS-games gelekt. Hier zitten ook veel games en apps bij die niet meer beschikbaar zijn.

TestFlight is het systeem waarmee testers betaversies van apps en games voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV kunnen testen. Apple nam TestFlight jaren geleden over en ontwikkelaars gebruiken dit tot de dag van vandaag om apps te kunnen testen onder een grote groep gebruikers, voordat ze beschikbaar zijn in de App Store. Nu blijkt dat een groot aantal apps en games via TestFllight gelekt is, uit de periode 2012-2015. Vooral verzamelaars zullen hier blij mee zijn.

Apps en games gelekt via TestFlight

De lek is ontdekt door een account op X, die de archieven op het sociale netwerk deelt. Het lek is mogelijk door de Wayback Machine, die oude internetpagina’s archiveert. Normaalgesproken komen dit soort oude links uit op een dood spoor, maar in dit geval blijkt het om functionele pagina’s te gaan. De links zijn van de vroegere TestFlight-website, die gebruikt werd om de vroege versies te delen. Nadat Apple TestFlight in 2014 overgenomen had, werd de website in 2015 opgeheven. Maar de pagina’s zijn in diezelfde periode gearchiveerd en duiken nu dus online op.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De ontdekte apps en games zijn echter niet zomaar te spelen, omdat dergelijke oude versies niet draaien op moderne toestellen. Games die gevonden zijn, zijn onder andere onuitgebrachte versies van Angry Birds en Infinity Blade. Infinity Blade Dungeons is destijds geannuleerd, maar is dus wel als testversie via dit lek boven water gekomen. Ook prototypes van onder andere Cut the Rope zijn online verschenen. Het gaat dus voornamelijk om veel populaire games uit de beginjaren van de App Store. Het gaat dus ook om veel games die nooit in de App Store verschenen zijn of inmiddels verwijderd zijn.

De database is vooral interessant voor verzamelaars en voor de geschiedschrijving van de App Store. Voor wie meer wil weten, kan dit X-account volgen om te zien wat er allemaal boven tafel komt.

Bekijk ook

Zo werkt TestFlight: apps betatesten op iPhone, iPad en Mac

Met TestFlight kunnen apps in betafase getest worden. Het is beschikbaar op iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Deze tip legt uit hoe je TestFlight gebruikt als ontwikkelaar en als betatester, via de TestFlight-app.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.