Sonos Playbase woonkamer

Sonos is niet bang voor concurrentie met Apple’s HomePod

Sonos concurreerde aanvankelijk met audiomerken zoals Bose en Sony. Nu zijn de concurrenten de grote techmerken: Apple, Google en Amazon. Maar de CEO van Sonos denkt dat zijn bedrijf zich nog steeds kan onderscheiden, door veel muziekdiensten en spraakassistenten te ondersteunen.

Er zijn talloze speakerfabrikanten, maar als je kijkt welke het meest op Apple lijkt, dan kom je al snel uit bij Sonos. De speakers zien er altijd piekfijn uit qua design en in de kleuren zwart en wit zouden ze moeiteloos in het Apple-assortiment passen. Zou Sonos zich druk maken nu er zoveel concurrenten bijgekomen zijn? Sonos CEO Patrick Spence vertelt in een interview dat hij de concurrentie met de grote techbedrijven als een cadeautje ziet voor de afgelopen 10 jaar. Goed om te weten: er wordt bij Sonos nog steeds gewerkt aan ondersteuning voor AirPlay 2 en Siri.

Eerst Bose en Sony, nu Apple en Google
Toen Sonos net begon concurreerde de speakerfabrikant met merken als Bose en Sony. Nu staat zijn bedrijf tegenover heel andere concurrenten: Google, Amazon en nu ook Apple. Spence probeert het maar van de zonnige kant te bekijken:

Er waren een hoop mensen die zeiden, toen we begonnen: ‘Het is onmogelijk dat je ooit kunt concurreren met Bose en Sony’, de zwaargewichten in audio van die tijd.

Beloning voor de markt opschudden
Je kunt een hoop zeggen over Sonos, de geluidskwaliteit van de speakers en de hoge prijs, maar het is ze wél gelukt om uit te groeien tot een belangrijk audiomerk. Als je vandaag de dag een Media Markt of een andere elektronicawinkel binnenloopt is het audiohoekje met Sonos-speakers vaak moeilijk te missen. En terwijl andere audiomerken moeite steken in luisterruimtes in showrooms, waarbij je een verkoper om advies moet vragen als je de producten wilt hebben, maakt Sonos het eens stuk toegankelijker. Je kunt de Sonos-dozen makkelijk meepakken in de winkel.

Ik maakte een grapje met het team, dat de beloning voor het opschudden van de markt in de afgelopen tien jaar, is dat we nu mogen concurreren met Apple, Google en Amazon.

Sonos Playbase woonkamer

Sonos of HomePod?

Op zich hoeft de Sonos CEO zich geen zorgen te maken over de HomePod. De kans is klein dat bestaande Sonos-gebruikers hun speakers massaal van de hand doen en hun huis vol zetten met dure HomePods. Volgens Spence vinden gebruikers het maar wat makkelijk dat de speakers van Sonos allerlei streaming muziekdiensten ondersteunen. Daarmee onderscheiden ze zich van de nieuwe speakerfabrikanten zoals Apple:

We weten dat er in huishoudens meerdere muziekdiensten worden gebruikt. Mijn partner gebruikt een andere dan ik, mijn kinderen gebruiken weer een andere. Met spraakdiensten zie ik het op dezelfde manier ontwikkelen.

Sonos werkt nog steeds aan AirPlay 2 en Siri-ondersteuning

Mocht je wél van plan zijn om je bestaande Sonos-speakers de deur uit te doen omdat AirPlay 2 en Siri nog niet wordt ondersteund, dan kan het zin hebben om nog even te wachten. Sonos is namelijk nog steeds bezig om ondersteuning voor beide in te bouwen. De Sonos One (zie review) werkt momenteel alleen met Amazon Alexa, maar het bedrijf is nog steeds van plan om ondersteuning voor Siri en de Google Assistant toe te voegen.

Sonos One speakers

Sonos CEO Patrick Spence is eigenlijk verbaasd dat geen enkele van de grote spelers heeft gevraagd om een tijdelijke exclusiviteit.

Ik denk dat een van de redenen dat we goede partnerships met streaming diensten hebben – en onthoud dat dat inclusief Apple, Google, Amazon en Spotify is – is omdat we erg transparant erover zijn. […] Ik ben naar allemaal gestapt en heb gezegd: dit is wat we van plan zijn. We willen het doen zoals bij de muziekdiensten. We willen meerdere spraakdiensten ondersteunen omdat we denken dat dat in het belang van de klant is.

Wanneer AirPlay 2 en Siri beschikbaar komen op de Sonos-speakers is nog niet exact bekendgemaakt, maar Sonos liet eerder weten dat het in de loop van 2018 zou zijn. De HomePod ondersteunt al wel beide, maar is verkrijgbaar in maar één model. Gelukkig wel in de ‘Sonos-kleuren’ zwart en wit, zodat het past bij je bestaande Sonos-opstelling. Wel zal de Siri-ondersteuning op de Sonos-speakers misschien wat minder uitgebreid zijn en maar een beperkt aantal commando’s ondersteunen.

Het complete interview met de Sonos CEO kun je beluisteren bij Re/code’s Too Embarrassed to Ask.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2018, 10:59
Bron Bron Re/code
Categorie Accessoires
Onderwerpen homepod, sonos, speaker
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.