Single sign-on voor websites gevonden in iOS 11.3

iOS 11.3 bevat hints naar single sign-on voor websites

Apple lijkt van plan om je Apple ID te gebruiken voor inloggen op websites. Dat blijkt uit code van iOS 11.3, waarin opties voor inloggen bij andere websites gevonden zijn. Je kunt daarmee sites toestemming geven om 'persoonlijke iCloud-data' te gebruiken.

Single sign-on in iOS 11.3

In de toekomst hoef je misschien niet meer één voor één in te loggen bij je favoriete websites. Je hoeft alleen je Apple ID bij de hand te hebben. Dat blijkt uit code in iOS 11.3, waarin hints te vinden zijn naar een single sign-on-optie voor websites, gebaseerd op je iCloud-account. Hoe het werkt is nog niet helemaal duidelijk, omdat de functie nog niet te gebruiken is. Ook bevat de beta code waaruit blijkt dat je de camera-app kunt gebruiken om een QR-code te scannen en vervolgens je Apple ID op te geven.


De code in iOS 11.3 wekt de indruk dat je ‘persoonlijke iCloud-data’ kunt doorgeven aan bepaalde websites, mogelijk je naam en e-mailadres. Hiermee zou je vervolgens een account aan kunnen maken, zodat je makkelijker kunt inloggen.

Inloggen met Apple ID

Geen Sleutelhanger
De functie is anders dan de iCloud Sleutelhanger, dat je gebruikt om wachtwoorden van allerlei sites op te slaan. Het lijkt waarschijnlijk meer op de single sign-on-optie op Apple TV’s, waarmee je gemakkelijk bij allerlei (Amerikaanse) tv-diensten kunt inloggen. Voor Europese tv-diensten werkt dit nog niet.

Single Sign-On voor websites in iOS 11.3

Nog niet definitief
Of de functie ook in de uiteindelijke publieksversie van iOS 11.3 terechtkomt is uiteraard nog de vraag. Het zit momenteel alleen in de beta en Apple schrapt wel vaker functies die nog niet helemaal voldoen. Een recent voorbeeld is het synchroniseren van iMessages in iCloud, dat aanvankelijk in de iOS 11.0 beta zat, maar later werd weggehaald. In de huidige beta’s van iOS 11.3 zit het er toch weer in. Ook bij AirPlay 2 was er spraken van vertraging: het zou aanvankelijk in iOS 11.2 zitten, maar Apple durfde het niet aan en verplaatste de functie naar iOS 11.3.

Single sign-on voor websites gevonden in iOS 11.3

Het bewijs is te vinden in een nieuwe component met de naam SecureChannel en het wijst erop dat gebruikers kunnen inloggen op websites met hun Apple ID. In het verleden bood Apple in iOS ook al een functie die hierop leek, namelijk voor het inloggen bij allerlei webdiensten met je Twitter- en Facebook-account. Daarbij vulde je via de Instellingen-app eenmalig je gebruikersnaam en wachtwoord in, waarna je de accountgegevens kon gebruiken om in te loggen bij allerlei andere diensten. In iOS 11 zijn deze Twitter- en Facebook-accountopties niet meer aanwezig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2018, 10:16
Bron Bron 9to5Mac
Categorie iOS
Onderwerpen apple id, icloud, ios 11, website
Software iOS 11
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.