Samenvatting WWDC 2014: iOS 8, OS X Yosemite, HealthKit, HomeKit en meer

Apple heeft op de WWDC 2014 veel nieuws geïntroduceerd: OS X Yosemite, iOS 8, HealthKit, HomeKit, iCloud Drive, Handoff en meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

WWDC 2014 Mac iOS 8 OS XApple heeft op de ontwikkelaarsconferentie WWDC een reusachtig aantal vernieuwingen geïntroduceerd. De iWatch en andere nieuwe hardware bleven als verwacht uit, maar er staat ons een ongelooflijk grote hoeveelheid vernieuwingen op softwaregebied te wachten. We maken kennis met het nieuwe Mac OS X Yosemite, waarin een nieuw uiterlijk centraal staat dat sterke gelijkenissen vertoont met iOS 7. De verbeteringen in iOS 8 zijn nauwelijks te tellen en dan introduceerde Apple ook nog de nieuwe programmeertaal Swift, HealthKit, HomeKit, iCloud Drive en een vernieuwde AirDrop.

iOS 8: gigantisch veel vernieuwingen

iOs 8 spotlightiOS 8 werd voorzien van veel, heel veel nieuwe functies. De korte versie is: Apple heeft geluisterd naar gebruikers. Het notificatiecentrum is voortaan voorzien van widgets en van interactieve notificaties. Daardoor kan je bijvoorbeeld direct berichten in iMessage beantwoorden door het venster naar beneden te trekken, of een bod op eBay verhogen met een tik op het scherm. Het is voortaan mogelijk om alternatieve toetsenborden te installeren in iOS of je kiest voor Apple’s eigen QuickType-toetsenbord met suggesties in het Engels. De zoekfunctie Spotlight is uitgebreid naar bijvoorbeeld Wikipedia. iMessage heeft er talloze mogelijkheden bijgekregen en… iOS een familiesysteem geworden. Voortaan kan je tot zes verschillende iTunes-account van gezinsleden verbinden aan één creditcard.

Lees alles over iOS 8 in ons Dossier iOS 8 en in de artikelenserie ‘iOS 8 uitgelicht‘.

Health en HealthKit

iOS 8 HealthHealthKit is een belangrijk onderdeel van iOS 8 en zou wel eens Apple’s eerste stap richting een iWatch kunnen zijn. Geruchten wijzen erop dat de iWatch sensoren krijgt om je gezondheid in de gaten te houden. HealthKit werkt samen met apps van derden en geeft je controle over de informatie die je deelt. Gezondheidsapps en fitnessapps werken niet meer losstaand, belooft Apple. In Apples eigen Health-app bekijk je eigen gezondheidsstatistieken.

Lees alles over Health en HealthKit in ons Dossier Health.

HomeKit: automatisering voor in huis

HomeKit WWDC 2014 iPhoneEen andere verwachting werd ook ingelost: Apple begeeft zich op het pad van huisautomatisering. De iPhone (en iPad) worden een afstandsbediening voor allerlei functionaliteit in en om het huis. Je kan Siri welterusten wensen en HomeKit zorgt ervoor dat je garagedeur op slot zit en je nachtverlichting in de gang aanspringt. Apple werkt samen met grote namen op het gebied van huisautomatisering om dit te realiseren. Je kunt beveiligd koppelen, losse apparaten bedienen, apparaten groeperen en je persoonlijke ‘internet of things’ bedienen met je stem.

Lees alles over HomeKit in ons Dossier HomeKit

Mac OS X Yosemite

berichtenapp-osx-yosemiteOok groot nieuws vandaag was Mac OS X Yosemite, dat zoals verwacht werd aangekondigd. De systeemsoftware van de Mac zal dit najaar gratis te downloaden zijn voor iedereen, en een vroege versie is nu al beschikbaar voor ontwikkelaars. Yosemite ziet er strakker uit dan voorheen, met platte en semi-transparante onderdelen die wel al kennen van iOS 7. Yosemite is een grote update, met een today-view van agenda-afspraken, herinneringen en widgets van appmakers.

Een andere indrukwekkende vernieuwing van Mac OS X Yosemite is dat AirDrop nu samenwerkt met iOS, maar als toevoeging is er ook MailDrop, waarmee je grote bestanden kan versturen via iCloud. Safari kreeg talloze vernieuwingen en: de telefoon opnemen op je Mac is geen toekomst meer.

Lees alles over Mac OS X Yosemite

AirDrop en Handoff

iOS 8 OS X HandoffBestanden uitwisselen tussen Mac en iOS wordt makkelijker met de introductie van Mac OS X Yosemite en iOS 8. Yosemite wordt voorzien van een vernieuwde AirDrop-functionaliteit, waardoor je draadloos bestanden kan uitwisselen tussen de Mac en iOS. Handoff is een andere handige samenwerkingsfunctie tussen beide systemen. Daardoor kan je bijvoorbeeld een e-mail die je op de Mac begint, verder schrijven op de iPhone of iPad. Je kan zelfs belletjes aannemen op je iPad of Mac.

Lees alles over AirDrop en Handoff in ons artikel iOS 8 uitgelicht: zo werken iOS en OS X beter samen

iCloud Drive

iCloud DriveWe hebben een apart artikel gewijd aan iCloud Drive. Vanaf nu kan je vanaf Mac OS X Yosemite zoeken in documenten die je hebt gemaakt in de iWork-apps, op iCloud.com en in documentenapps op de iPhone en iPad. In iOS-app krijg je voortaan een pop-up scherm waarin je documenten kan beheren. Voor het eerst heeft iCloud de mappenstructuur opengegooid en wordt de concurrentie met Dropbox en Google Drive echt aangegaan. Daar horen eveneens nieuwe prijzen bij.

Lees alles over iCloud Drive.

Een nieuwe programmeertaal: Swift

Swift WWDC 2014Dat WWDC 2014 een ontwikkelaarsconferentie was, werd aan het einde nog eens duidelijk. Apple heeft een bommetje gedropt onder het ontwikkelaarspubliek: het introduceert een geheel nieuwe programmeertaal. Swift is de naam, wat staat voor de snelheid waarin je kan werken.

Lees alles over Swift

Helaas: nog geen Nederlandse Siri

Ondanks alle aankondigingen, kunnen we inmiddels constateren dat er geen Nederlandse Siri in iOS 8 zit. Die hoop werd even gewekt, omdat Apple over 22 nieuwe talen dicteerondersteuning repte. Het is dus wél mogelijk Nederlandse tekst te dicteren.

Lees meer over Siri en dicteren

Lees ook onze serie iOS 8 Uitgelicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2014, 16:44
Categorie Apple
Onderwerpen healthkit, homekit, ios 8, mac os x, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.