iOS 8 uitgelicht: Geen Nederlandse Siri, wel tekst dicteren

Siri spreekt in iOS 8 nog steeds geen Nederlands, maar je kan wel Nederlandse teksten dicteren met de iPhone.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Siri iOS 7iCulture-lezers hoopten op een Nederlandstalige versie van Siri, maar Apple heeft deze functionaliteit niet aangekondigd tijdens WWDC 2014. Toch is er een klein goedmakertje: vanaf iOS 8 werkt de dicteerfunctie van iOS wel in de Nederlandse taal als één van de ruim 20 nieuwe talen.


Update 24 februari 2015: Apple heeft in iOS 8.3 beta 2 de Nederlandse Siri toegevoegd. Meer hierover lees je in dit artikel: en in ons Siri-dossier.


Nederlandse stembediening bestond al

In iOS was het al langere tijd mogelijk om stembediening in het Nederlands te gebruiken. Met stembediening kun je eenvoudige taken starten, zoals afspelen van muziek. In iOS 8 komt daar een dicteerfunctie in het Nederlands bij.

dicteren-microfoontje

Dicteren in het Nederlands

iOS 8 dicteren NederlandsDe dicteerfunctie van iOS werkt als volgt: activeer de knop en spreek zinnen uit. De virtuele assistent schrijft ze daarna voor je op. Dit is handig als je even niet in de gelegenheid bent om zelf te typen. Het enige wat je hoeft te doen is op de dicteerknop drukken. Om de dicteerfunctie van iOS te gebruiken, moet Siri geactiveerd zijn.

De dicteerfunctie activeer je vanaf het toetsenbord van iOS 8. Staat Siri ingeschakeld, dan staat er naast de spatiebalk een klein microfoontje (zie afbeelding hierboven). Een enkele tap hierop schakelt de dicteeroptie in. Dit is ook de enige plek waar Siri op het moment kan dicteren: probeer je via de Engelstalige Siri een sms-bericht te dicteren, dan blijft ze je Nederlandse woorden vertalen naar bijvoorbeeld Engelse, Franse of Duitse alternatieven.

Siri heeft in iOS 8 geen nieuwe talen erbij gekregen. Meer over Siri lees je in ons uitgebreide Dossier Siri.

Waarom nog geen volledige Siri-ondersteuning?

Op het moment kan Siri alleen nog maar dicteren. Activeer je de virtuele assistent en stel je haar een vraag, dan kan ze je nog alleen verstaan in de eerder ondersteunde talen. Apple heeft met de dicteerfunctie een eerste stap gezet in het vertalen van Siri naar het Nederlands, maar het is wellicht begrijpelijk waarom de gehele virtuele assistent onze taal nog niet spreekt: voordat dit werkt, moet Siri namelijk in staat zijn om Nederlandse zinsconstructies op te breken en te begrijpen. Bovendien moet ze gevat kunnen reageren op vragen die je haar stelt.

Dicteren is een eenvoudiger klus, omdat de spraakassistent alleen klanten hoeft te herkennen, die ze in woorden omzet. Ze hoeft er geen actie mee te ondernemen. Deze functie was relatief gemakkelijk toe te voegen, omdat Apple’s partner Nuance al langer Nederlandse dicteerfuncties aanbiedt.

Ook dicteren op de Mac

Het goede nieuws is, dat dicteren niet alleen werkt op de iPhone, maar ook op de Mac vanaf OS X Yosemite. Je kunt dus teksten dicteren, zonder dat je de prijzige pakketten Dragon Dictate of Nuance Dragon for Mac hoeft aan te schaffen.

Nieuwe functies in Siri

Siri spreekt weliswaar nog geen Nederlands, maar er zitten wel een aantal nieuwe functies in. Siri ondersteunt voortaan Shazam, zodat je muziek kunt herkennen met de virtuele assistent. Je kunt met Siri ook iTunes-content kopen en de assistent aanspreken met “Hey, Siri”. Dit werkt ook als je op de desktop Siri wilt gebruiken. Lees voor meer vernieuwingen in iOS 8 ons Dossier iOS 8.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.