Telemoji in Telegram

Dit is waarom Apple de Telegram-update tegenhield

Telegram CEO Pavel Durov is boos: hij beweert dat Apple een update van de Telegram-app moedwillig tegenhoudt, terwijl het hier gaat om een "revolutionaire update" waarmee mensen zich op een heel nieuwe manier kunnen uiten. Inmiddels is de app toch goedgekeurd en weten we ook waarom: Telegram wilde geanimeerde emoji toevoegen, die sterk op Apple's iOS emoji lijken.

Update 13 augustus 2022: Inmiddels is bekend waarom Apple de update van Telegram tegenhield: het ging om geanimeerde emoji, die sterk leken op de originele emoji van Apple. De nieuwste update van Telegram zou een ‘revolutionaire’ manier van communiceren bevatten, zo beloofde CEO Pavel Durov. Hij doelde daarbij op de toevoeging van Telemoji, zo blijkt nu uit een nieuwe blogposting. Dit zijn pakketten met geanimeerde emoji die je in je gesprekken kunt gebruiken.


Het nieuwe paneel met emoji leverde echter klachten bij Apple op. Voorheen kon je een enkele emoji met animatie zenden, terwijl het nu meerdere tegelijk kunnen zijn. Er zitten ook meerdere pakketten met Telemoji in. Apple wilde dat de Telemoji werden verwijderd uit de update. Eén ervan was namelijk geïnspireerd door de originele iOS-emoji, maar met animaties van Telegram. Ze waren van een mooiere vectorkwaliteit dan die van Apple. Apple heeft daarnaast Animoji, geanimeerde figuren in de vorm van een uil, robot, eenhoorn en dergelijke.

Telegram telemoji

Zoals we gisteren al berichtten is de Telegram-update nu goedgekeurd door Apple, maar zonder het Telemoji-pakket met de geanimeerde emoji die geïnspireerd zijn op die van Apple. Durov zegt dat hij nu extra gemotiveerd is om de Telemoji nog “unieker en herkenbaarder” te maken. De Telemoji zijn alleen beschikbaar voor Premium-gebruikers (€5 per maand).

De update bevat nog meer functies, vooral voor Premium-gebruikers. Zo kun je beperkingen instellen voor spraakberichten en iemand een Premium-abonnement cadeau geven.

Update 12 augustus 2022 om 17:15: Na de vele nieuwsberichten over het incident heeft Apple nu de update naar versie 8.9 goedgekeurd. Je kunt deze nu downloaden in de App Store, al kan het even duren tot hij bij iedereen zichtbaar is. De update brengt meerdere nieuwe functies naar Telegram, waaronder geanimeerde emoji voor premiumgebruikers. Je kunt nu ook Telegram Premium cadeau doen aan iemand anders. Bekijk de App Store omschrijving voor meer informatie over nieuwe functies.

Lees hieronder ons bericht van vrijdagochtend 12 augustus 2022:

Belangrijke Telegram-update

Wat de nieuwe functie is wil de CEO niet kwijt. Wel is hij behoorlijk boos over de gang van zaken: “Als Telegram, een van de top 10 meest populaire apps wereldwijd, deze behandeling krijgt, dan kun je je alleen maar afvragen welke moeilijkheden kleinere appontwikkelaars moeten doorstaan”, aldus Durov in zijn Telegram-kanaal. Eerder maakte de Telegram-baas zich boos over het feit dat Apple en Google 30% commissie vragen op in-app aankopen. Het niet goedkeuren van de appupdate is de zoveelste incident waardoor Durov zich afvraagt waarom hij eigenlijk deze “Apple tax” betaalt.

“De regulerende instanties in de EU en elders beginnen zich langzamerhand te verdiepen in deze onrechtmatige praktijken,” zegt hij. “Maar de economische schade die Apple de techindustrie al heeft toegebracht, kan daarmee niet ongedaan worden gemaakt.” Telegram heeft wel vaker vastgezeten in Apple’s goedkeuringsproces, namelijk in 2018. Toen vroegen de Russische autoriteiten om Telegram uit de App Store te verwijderen. Telegram is in 2013 weliswaar bedacht door de Russische broers Pavel en Nikolai Durov, op een moment dat ze nog in Rusland woonden. Maar tegenwoordig hebben beide geen banden met Rusland meer. Het bedrijf staat geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden en in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ook het operationele centrum is gehuisvest.

Twee weken wachten

Overigens valt de vertraging bij Telegram nog wel mee, als je het vergelijkt met andere ontwikkelaars. De app zou iets meer dan twee weken vastzitten in het reviewproces van de App Store, zonder dat er communicatie vanuit Apple plaatsvindt. Waarom Apple de update tegenhoudt is daarom niet duidelijk. Meestal komen apps redelijk snel door het reviewproces. Apple beweert zelf dat elke week “meer dan 500 toegewijde experts wereldwijd” meer dan 100.000 apps beoordelen. Jaarlijks zouden meer dan 1 miljoen apps worden afgewezen.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.