Apple Watch verwachtingen

Opinie: Waarom ik uitkijk naar de Apple Watch Series 5

De Apple Watch Series 4 bracht behoorlijk wat vernieuwingen met zich mee. Is Apple voorlopig wel even klaar met de smartwatch en kan het bedrijf gerust een jaartje overslaan? Wat mij betreft niet. De Apple Watch is de afgelopen tijd namelijk hét apparaat waar je de meest interessante vernieuwingen vindt.

Dit najaar kunnen we nieuwe iPhones, iPads en misschien ook MacBooks en een vernieuwde Apple TV 5 verwachten. Zelf kijk ik echter het meeste uit naar een ander apparaat: de Apple Watch Series 5. En dat is niet alleen omdat ik toe ben aan een update (ik heb de Series 4 overgeslagen), maar vooral omdat de Apple Watch momenteel bij Apple het meest interessante apparaat is qua vernieuwingen.


Als je me zou vragen wat er aan de iPhone, iPad en Mac nog zou moeten veranderen om ze nóg beter te maken, dan ben ik vrij snel uitgepraat. Er kunnen nog wel wat kleine dingen bij, maar in grote lijnen zijn deze producten zo volwassen dat we geen grote veranderingen meer hoeven te verwachten. Vaak lekken functies ook nog vroegtijdig uit, waardoor de verrassing eraf is. Het design verandert nauwelijks meer en de vernieuwingen zijn vooral te vinden in software.

Bij de Apple Watch liggen alle kansen nog open. Die staat nog maar aan het begin: qua technische ontwikkelingen is er nog van alles mogelijk en wat functies betreft is de smartwatch nog lang niet af. Dat geldt zowel voor de hardware, als voor de software.

Eén van de punten die Apple nog kan verbeteren is het draadloos opladen. Nu heb je daar nog een speciale lader voor nodig. Ik zou graag zien dat je bij de Series 5 elke Qi-lader kunt gebruiken. Of beter nog: dat je je Watch op de achterkant van de iPhone kunt bijladen in noodgevallen. Er zijn geruchten dat Apple de achterkant iPhone geschikt wil maken voor het opladen van kleine accessoires zoals AirPods. Dat scheelt weer het meenemen van een extra oplader.

Een andere vernieuwing waar ik naar uitkijk: slaapfuncties. We schrijven er al een aantal jaren over en er zijn al Apple Watch slaapapps van derden, maar het moet nog als standaardfunctie worden toegevoegd. Andere wearables-fabrikanten hebben het al veel langer. Apple loopt wat dat betreft wat achter en wacht tot de tijd er rijp voor is. Gebruikers lijkt het niet te deren, want ondanks de trage uitrol van allerlei functies is de Apple uitgegroeid tot de populairste smartwatch en bij Apple zelf zijn ‘Wearables’ uitgegroeid tot de snelst groeiende productcategorie.

Apple Watch podcast-app
Een van de recente toevoegingen op de Apple Watch: een Podcast-app. Die hadden we nog niet.

Waar ik ook erg naar uitkijk zijn nieuwe gezondheidsfuncties. Sinds Apple de flirt met de mode-industrie achter zich heeft gelaten en zich meer op praktische functies richt, komen er steeds meer handige functies bij op het gebied van fitness en gezondheid. Soms zijn die levensreddend, soms geven ze je nieuwe inzichten in je lichamelijke conditie. Omdat je de Apple Watch zo nauw op je lichaam draagt kun je nog nauwkeuriger de bewegingen en vitale lichaamsfuncties van een gebruiker volgen.

Apple hoeft wat mij betreft niet alle functies in de Apple Watch in te bouwen. Liever niet zelfs, want dan moet je betalen voor een hele reeks geavanceerde extra’s die je nooit gebruikt. Ik zie veel meer in de (aanhoudende) geruchten dat Apple van plan is om bepaalde functies in horlogebandjes verwerken. Er zit een datapoort op de Apple Watch die daarvoor gebruikt zou kunnen worden. Denk daarbij aan een bandje met een camera en sensoren, zodat je kan videobellen en selfies maken. Zelf heb ik dan het liefst functies waar je echt iets aan hebt, zoals sensoren voor het beter omgaan met specifieke ziekten en aandoeningen, zoals diabetes.

Dingen waar je écht iets aan hebt.

Gelukkig heeft Apple daar oog voor en wordt er relatief weinig moeite in frivoliteiten gestoken. Het liefst zou ik willen dat alles ook meteen in Nederland en België verkrijgbaar is. Het is eigenlijk absurd dat je voor een Apple Watch met saffierglas verplicht bent om het 4G-model van roestvrij staal aan te schaffen – in het buitenland! Apple maakt zoveel modellen en uitvoeringen, plus een collectie van tientallen horlogebandjes, dat de meest logische combinatie er ook nog wel bij kan: een roestvrijstalen model zonder 4G.

In ons artikel over de Apple Watch 2019 verwachtingen lees je meer over de vernieuwingen die we voor dit jaar verwachten. En lees ook even onze watchOS 6 vooruitblik voor de functies die er voor het najaar aan zitten te komen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.