Apple TV 4K met Siri Remote.

Apple TV 5 (2020): alles over releasedatum, specs en prijs

De Apple TV 5 is een toekomstige Apple TV die we in 2020 of later verwachten. Lees hier alles over de verwachte specs, prijs, functies en releasedatum.

Apple TV 5

Er zijn meerdere aanwijzingen dat Apple werkt aan een opvolger van de huidige Apple TV 4K. De eerstvolgende update staat waarschijnlijk gepland voor oktober 2020. We verwachten een paar kleine aanpassingen ten opzichte van het huidige model. De opvolger zou de naam Apple TV 5 kunnen krijgen, al is Apple TV 6 in feite een betere naam. Het gaat namelijk om de zesde generatie Apple TV. In dit artikel verzamelen we alles wat we al weten over de Apple TV 5, waaronder releasedatum, specs en prijs.

Apple TV 5 releasedatum

De Apple TV 5 komt waarschijnlijk in 2020 of 2021 op de markt. We hoeven er niet op te rekenen dat Apple elk jaar een nieuwe generatie van dit apparaat uitbrengt, want dat was in voorgaande jaren ook niet zo. Bovendien gaan de ontwikkelingen bij tvOS minder snel dan bij iOS en watchOS. De vijfde generatie Apple TV kwam in september 2017 uit en er zijn sindsdien geen grote nieuwe ontwikkelingen op tv-gebied geweest. Apple is wel gestart met de eigen dienst Apple TV+, maar die vereist geen nieuwe hardware.

Gezien het feit dat tv- en videodiensten meestal in het najaar worden aangekondigd, verwachten we de Apple TV 5 op z’n vroegst in september of oktober 2020 te verwachten.

Eerdere generaties:

  • Apple TV (eerste generatie): Januari 2007
  • Apple TV (tweede generatie): September 2010
  • Apple TV (derde generatie): Maart 2012
  • Apple TV HD (vierde generatie): Oktober 2015
  • Apple TV 4K (vijfde generatie, 4K): September 2017

Alleen de twee laatstgenoemde modellen (HD en 4K) zijn geschikt voor het installeren van apps en het gebruik van tvOS. Apple noemt de Apple TV 4 sinds enige tijd Apple TV HD om het onderscheid met het 4K-model sterker te benadrukken.

Apple TV 5: specs en functies

De Apple TV 5 zal waarschijnlijk wat vernieuwingen op het gebied van hardware bevatten, zoals een snellere processor en meer werkgeheugen. Wat we niet hoeven te verwachten is een eigen gamecontroller voor het tv-kastje, omdat Apple nauwelijks aandacht besteedt aan het gebruik van de Apple TV als gameconsole. Ondertussen is Apple Arcade van start gegaan, maar Apple legt daarbij vooral de nadruk op de iPhone en iPad.

Gameontwikkelaars en gamestudio’s lijken nauwelijks interesse te hebben in het tvOS-platform. Apple’s focus ligt meer in het verbreden van het tv-aanbod.

Apple TV 5 (2019)

Wat we qua hardware wel kunnen verwachten is meer opslagruimte. De 4K-ondersteuning die al in 2017 werd geïntroduceerd betekent dat films en video’s meer ruimte in beslag nemen, waardoor sommige mensen behoefte zullen krijgen aan meer opslag. Momenteel kun je kiezen uit 32GB en 64GB. Een uitbreiding naar 128GB of 256GB zouden logische vervolgstappen zijn. De meeste content zul je streamen, maar soms wil je ook wat films en series lokaal opslaan.

De Apple TV 4K is voorzien van een A10X Fusion-processor, een variant op die van de iPhone 7. Inmiddels is Apple alweer toe aan de A13 Bionic-chip, die geknipt is om in 2020 of 2021 de Apple TV-processor op te baseren.

De software op de Apple TV 5 zal waarschijnlijk tvOS 14 zijn, de eerstvolgende grote update die in september 2020 verschijnt.

Apple TV 5: prijs

Voor de huidige Apple TV betaal je momenteel:

De volgende generatie zal waarschijnlijk voor dezelfde prijs in de winkel liggen. Apple zou daarbij de 4K/HD-versie uit 2017 in het assortiment kunnen houden als instapmodel.

Apple TV met remote

Is Apple TV nog wel belangrijk voor Apple?

De Apple TV is niet het belangrijkste product voor Apple. Aan iPhone, iPad en Mac verdient het bedrijf veel meer en ook bij de Apple Watch is er nog veel meer groei mogelijk. Toch ziet Apple wel allerlei mogelijkheden om meer met de Apple TV te doen. Zo zijn er steeds meer samenwerkingen met kabelbedrijven die de Apple TV als settop-box willen meeleveren aan hun klanten. Dit biedt voor Apple de mogelijkheid om in één keer tienduizenden Apple TV’s tegelijk te verkopen.

Ook ziet Apple uitbreidingsmogelijkheden voor tv-diensten, door bijvoorbeeld samen te werken met HBO en Hulu. TV was een belangrijk aandachtsgebied voor Apple-oprichter Steve Jobs, die zijn biograaf Walter Isaacson vertelde: “I’d like to create an integrated television set that is completely easy to use… It will have the simplest interface you could imagine. I finally cracked it.”

Oftewel: Jobs had een geïntegreerde televisie-oplossing bedacht die gemakkelijk in gebruik is. Veel mensen hebben dit opgevat als plannen om een eigen tv-toestel te maken, maar zover is het nog niet. Apple lijkt eerder van plan om de Apple TV steeds verder uit te bouwen van een tv-kastje naar een alles-in-een apparaat. Zo kan de Apple TV al gebruik worden als Woning-hub voor HomeKit.

Een interessante vervolgstap is als Apple de Mac mini combineert met de Apple TV, zodat je een soort mediacenter krijgt met alle functies van de Mac en Apple TV gecombineerd.

Wil je nu al een Apple TV kopen, dan vind je alle informatie in onze round-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!