Apple TV 4K met Siri Remote.

Apple TV 2021: alles over releasedatum, verwachte specs en prijs

De Apple TV krijgt in 2021 waarschijnlijk een grote update. Lees hier over de verwachte specs, prijs, functies en releasedatum.

Apple TV: grote update in 2021 verwacht

Er zijn meerdere aanwijzingen dat Apple werkt aan een opvolger van de huidige Apple TV 4K. De eerstvolgende update staat waarschijnlijk gepland voor 2021. We verwachten een paar kleine aanpassingen ten opzichte van het huidige model. Zo zou de nadruk meer op games liggen, komt er een krachtiger processor in om complexere games van Apple Arcade te kunnen spelen en wordt de remote ook vernieuwd. Het gaat hier om de zesde generatie Apple TV. In dit artikel verzamelen we alles wat we al weten over de Apple TV 2021, waaronder verwachte releasedatum, specs en prijs.

Apple TV 2021 releasedatum

De Apple TV 2021 wordt in de loop van 2021 verwacht. Apple brengt niet elk jaar een nieuwe generatie Apple TV op de markt, omdat de ontwikkelingen relatief langzaam gaan. Dat blijkt ook uit de nieuwe functies van tvOS: er worden meestal maar weinig vernieuwingen doorgevoerd.

De vijfde generatie Apple TV kwam in september 2017 uit en sindsdien zijn er geen grote nieuwe ontwikkelingen op tv-gebied geweest. Apple is wel gestart met de eigen dienst Apple TV+, maar die vereist geen nieuwe hardware. Waar mogelijk wel nieuwe hardware voor nodig is, is Apple Arcade. Deze gamedienst is tot nu toe beperkt gebleven tot relatief eenvoudige spelletjes, maar met een krachtiger processor kan Apple er een echte spelconsole van maken. Tot nu toe is er bij Apple Arcade vooral de nadruk gelegd op spelen op de iPhone en iPad, omdat die apparaten voorzien zijn van krachtige hardware.

Eerdere generaties:

  • Apple TV (eerste generatie): Januari 2007
  • Apple TV (tweede generatie): September 2010
  • Apple TV (derde generatie): Maart 2012
  • Apple TV HD (vierde generatie): Oktober 2015
  • Apple TV 4K (vijfde generatie, 4K): September 2017

Alleen de twee laatstgenoemde modellen (HD en 4K) zijn geschikt voor het installeren van apps en het gebruik van tvOS. Apple noemt de Apple TV 4 sinds enige tijd Apple TV HD om het onderscheid met het 4K-model sterker te benadrukken.

Apple TV 2021: specs en functies

De Apple TV van 2021 zal waarschijnlijk wat vernieuwingen op het gebied van hardware bevatten, zoals een snellere processor en meer werkgeheugen. Wat we qua hardware onder andere kunnen verwachten is meer opslagruimte. De 4K-ondersteuning die al in 2017 werd geïntroduceerd betekent dat films en video’s meer ruimte in beslag nemen, waardoor sommige mensen behoefte zullen krijgen aan meer opslag. Momenteel kun je kiezen uit 32GB en 64GB. Een uitbreiding naar 128GB of 256GB zou een logische vervolgstap zijn. De meeste content zul je streamen, maar soms wil je ook wat films en series lokaal opslaan.

Apple TV 5 (2019)

De Apple TV 4K is voorzien van een A10X Fusion-processor, een variant op die van de iPhone 7. Inmiddels is Apple alweer toe aan de A14 Bionic-chip, die geknipt is om in 2021 in de Apple TV te verwerken.

De software op de Apple TV 2021 zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op tvOS 14, of misschien zelfs op tvOS 15, de eerstvolgende grote update van najaar 2021.

Apple TV 2021: prijs

Voor de huidige Apple TV betaal je momenteel:

De volgende generatie zal waarschijnlijk voor dezelfde prijs in de winkel liggen. Apple zou daarbij de 4K/HD-versie uit 2017 in het assortiment kunnen houden als instapmodel.

Apple TV met remote

Is Apple TV nog wel belangrijk voor Apple?

De Apple TV is niet het belangrijkste product voor Apple. Aan iPhone, iPad en Mac verdient het bedrijf veel meer en ook bij de Apple Watch is er nog veel meer groei mogelijk. Toch ziet Apple wel allerlei mogelijkheden om meer met de Apple TV te doen. Zo zijn er steeds meer samenwerkingen met kabelbedrijven die de Apple TV als settop-box willen meeleveren aan hun klanten. Dit biedt voor Apple de mogelijkheid om in één keer tienduizenden Apple TV’s tegelijk te verkopen.

Ook ziet Apple uitbreidingsmogelijkheden voor tv-diensten, door bijvoorbeeld samen te werken met HBO en Hulu. TV was een belangrijk aandachtsgebied voor Apple-oprichter Steve Jobs, die zijn biograaf Walter Isaacson vertelde: “I’d like to create an integrated television set that is completely easy to use… It will have the simplest interface you could imagine. I finally cracked it.”

Oftewel: Jobs had een geïntegreerde televisie-oplossing bedacht die gemakkelijk in gebruik is. Veel mensen hebben dit opgevat als plannen om een eigen tv-toestel te maken, maar zover is het nog niet. Apple lijkt eerder van plan om de Apple TV steeds verder uit te bouwen van een tv-kastje naar een alles-in-een apparaat. Zo kan de Apple TV al gebruik worden als Woning-hub voor HomeKit.

Een interessante vervolgstap is als Apple de Mac mini combineert met de Apple TV, zodat je een soort mediacenter krijgt met alle functies van de Mac en Apple TV gecombineerd.

Wil je nu al een Apple TV kopen, dan vind je alle informatie in onze round-up.

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2020
Device
Apple TV 5