Siri iOS

Opinie: Siri zet Spotlight buitenspel

Zoeken in iOS kan op meerdere manieren, met Spotlight en Siri. Dat levert nogal eens verwarring op, maar Apple kan het eenvoudiger maken door alle zoekactiviteiten voortaan onder Siri te bundelen, ongeacht of je spreekt, typt of dicteert.

Siri iOS

Toen proactieve Siri in iOS 9 werd aangekondigd, vond ik dat op z’n zachtst gezegd nogal verwarrend. Siri was een spraakassistent waar je met je stem vragen aan kon stellen. Opeens ging Siri ook ongevraagd apps aanbevelen en Telegraafberichten over liquidaties en schietpartijen op je scherm zetten. Inmiddels is er zoveel overlap tussen Spotlight en Siri dat je je kunt afvragen of het niet te veel verwarring oplevert. Wij vinden dat Apple duidelijkheid moet scheppen door Spotlight op te doeken. In plaats daarvan kunnen ze alle zoekactiviteiten en slimme suggesties bundelen onder de naam Siri.

De verwarring rond proactieve Siri

De grenzen tussen Siri en Spotlight zijn sinds iOS 9 vervaagd. Siri en Spotlight kunnen allebei apps zoeken en openen, ze kunnen beide op het web zoeken naar informatie. Soms moet je dan nog wel op een linkje drukken, maar de insteek is hetzelfde.

Nieuwsberichten op Vandaag-scherm

Proactieve Siri leverde in iOS 9 meteen al verwarring op: mensen waren niet blij dat ongevraagd nieuws van de Telegraaf en andere kranten in beeld kregen. Het ging daarbij ook nog opvallend vaak over schietpartijen, frauderende bestuurders en ander lokaal leed, waar niet iedereen op zit te wachten. Het leverde ook verwarring op, omdat mensen dachten dat het om Apple Nieuws ging, de nieuwsapp die nog steeds niet in Nederland beschikbaar is. Gelukkig kun je de nieuwssuggesties uitschakelen. Dit doe je via Instellingen > Algemeen > Zoeken met Spotlight (en niet via Algemeen > Siri, wat veel logischer zou zijn).

Siri-suggesties met contacten in de Spotlight

Ook leverden de foto’s van recente contacten geen enthousiaste reacties op. Mensen wilden niet continu zien met welke buitenechtelijke dames of heren ze recent nog contact hadden gehad. Eigenlijk zat die functie al in iOS 8 in de appkiezer, maar ook toen leverde het al irritaties op. De functie werd in iOS 9 ‘geadopteerd’ door Siri.

Het maakte duidelijk dat Siri niet meer alleen een spraakassistent is, die alleen in actie komt als jij iets vraagt. Het is ook een proactieve assistent, die weet wat je hebt gedaan er daarop kan inspelen. Handig, een digitale assistent die vooruit kijkt!

Verkeersdrukte voorspellen doet Siri (nog) niet

Toch is er ook een soortgelijke functie die in het Berichtencentrum laat zien hoe lang het duurt om naar je werk te rijden. Dat zou je ook een intelligente functie kunnen noemen (Google Now doet iets soortgelijks), maar die functie wordt weer níet geleverd door Siri. En een andere slimme functie om reistijden in je agenda te zetten, houdt ook geen verband met Siri. Dat maakt Apple’s activiteiten om meer intelligentie in je iPhone te stoppen op z’n zachtst gezegd wat verwarrend.

Reistijden op Vandaag-scherm

Siri als interactief antwoordapparaat

En het wordt nog verwarrender, want Apple zou vorig jaar bezig zijn geweest met een nieuwe Siri-functie waarbij de (spraak?)assistent telefoontjes aanneemt, terugpraat en bellers doorstuurt naar voicemail. Het zou gaan om een verlengstuk van Visual Voicemail, dat al sinds de eerste generatie iPhone beschikbaar is, maar sindsdien naar de achtergrond is verdrongen. Siri zou volgens deze geruchten een interactief antwoordapparaat worden: de beller kan vragen stellen en een bericht inspreken, dat vervolgens door Siri wordt omgezet in getypte tekst. Het klinkt geweldig, maar de grenzen van wat Siri is en kan vervagen daarmee nog meer. Siri is nog wel (deels) een spraakassistent, maar niet alleen voor jezelf.

De oplossing: Siri als antwoord op alles

Apple zou er goed aan doen om alle activiteiten waarbij je antwoorden of informatie zoekt, samen te brengen onder de noemer Siri. De naam Spotlight kan dan vervallen.

Het geldt voor het zoeken en opstarten van apps, het opvragen van informatie via internet en het waarschuwen als je dubbele afspraken in de agenda hebt staan. Siri is al lang niet meer gebonden aan spraak, dus alle manieren om met spraak of getypte tekst informatie op te vragen vallen dan onder de noemer van Siri. Met nog wat extra kunstmatige intelligentie kan Siri zelfs aanbevelingen doen om te zorgen dat jij supersociaal en superintelligent wordt: “Je belde vroeger wekelijks met je broer, nu al een paar weken niet meer. Tijd om te bellen?” Of: “Op Twitter praat iedereen nu over de Hyperloop. Check deze Wikipedia-pagina, zodat jij ook kunt meepraten!” Als jij ‘groente’ intikt in het zoekvak, weet Siri op voorhand al dat je waarschijnlijk ‘groentesoep’ of ‘groenteburger’ bedoelt – want Siri weet dat je vegetarisch eet en daar zoeken mensen zoals jij vaak naar.

Het betekent wel dat Siri een stuk slimmer moet worden dan ze nu is en beter de informatie moet onthouden die je al eerder hebt gegeven.

Spotlight kan verdwijnen. Op Apple’s supportpagina over zoeken op de iPhone zijn al aanwijzingen daarvoor te vinden. Op de pagina wordt de term Spotlight nauwelijks meer gebruikt en er staat zelfs letterlijk:

De functie Zoek maakt deel uit van Siri.

Op de Mac hanteert Apple nog wel de term Spotlight, maar dat kan met de komst van Siri op de Mac wel eens gaan verdwijnen. Wat we dit jaar nog meer van Siri kunnen verwachten lees je in een apart artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.