“Welles, nietes!” Spotify noemt Apple een monopolist

Spotify heeft gereageerd op het standpunt van Apple in de zaak tussen beide bedrijven. Spotify vindt dat Apple als een typische monopolist reageert en had het standpunt van de tegenstander wel verwacht.

‘Apple reageert als typische monopolist’

Een woordvoerder van Spotify heeft de volgende stap gezet in het conflict tussen Spotify en Apple. “Elke monopolist zal suggereren dat hij niets fout heeft gedaan en zal zeggen dat hij de beste bedoelingen heeft met concurrenten en consumenten”, aldus de woordvoerder. “Op die manier is Apple’s reactie op onze klacht aan de Europese Commissie niet nieuw en volledig in lijn met onze verwachtingen.” Het lijkt erop dat deze strijd nog wel even gaat voortduren.


“We hebben onze klacht ingediend omdat Apple’s acties de concurrentie en consumenten benadelen, en duidelijk in strijd zijn met de wet”, vindt Spotify. Het is voor de Zweedse muziekdienst duidelijk dat Apple gebruikers van de Spotify-app op iOS beschouwt als eigen klanten en niet als Spotify-klanten.

Bekijk ook

Spotify dient Europese klacht in over oneerlijke concurrentie door Apple

Spotify heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het bedrijf vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door de 'Apple-tax' en beperkende regels.

Het conflict draait om de kwestie dat Apple te veel macht heeft en te hoge vergoedingen in rekening brengt. Ook klaagt Spotify dat Apple regelmatig appupdates tegenhoudt en de eigen muziekdienst op een oneerlijke manier promoot in de App Store. Daardoor staat Spotify al meteen op een achterstand. De Zweden hebben een klacht bij de Europese Commissie neergelegd over oneerlijke concurrentie. Het is nu afwachten wat de EU gaat doen en of dit tot maatregelen leidt. Apple heeft inmiddels gereageerd met een persbericht waarin het stelt dat Spotify niet de lasten, maar wel de lusten van de App Store wil hebben. Volgens Apple heeft Spotify juist een spectaculaire groei doorgemaakt dankzij de iOS-app.

Spotify vs Apple

Apple bekritiseerde Spotify ook omdat ze steeds lagere vergoedingen aan artiesten, muzikanten en songwriters uitkeren. Spotify pleitte samen met Amazon en Google vorige week nog bij het Amerikaanse Copyright Royalty Board voor een lagere vergoeding voor songwriters. Apple besloot zich daar niet bij aan te sluiten en beweert juist aan de kant van de artiesten te staan.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.