Brian Acton #deletefacebook

WhatsApp-oprichter roept opnieuw op Facebook te wissen

WhatsApp mede-oprichter Brian Acton heeft een toespraak gehouden voor Stanford University. Daarin legde hij uit waarom hij WhatsApp aan Facebook heeft verkocht. Maar hij riep studenten ook op om hun Facebook-account te wissen.

Acton sprak voor studenten die het vak Computer Science 181 volgden, samen met een andere voormalige Facebook-medewerker. Tijdens de toespraak vertelde Acton waarom hij ook waarom hij Facebook heeft verlaten en leverde hij kritiek op het feit dat geld verdienen bij Facebook belangrijker is dan privacy van gebruikers. Acton is sinds hij het bedrijf in 2017 verliet kritisch over Facebook en de manier waarop het geld verdient met data. Vlak na het Cambridge Analytici-schandaal riep Acton ook al op om Facebook te wissen en nu deed hij dat opnieuw. Ook andere bedrijven kregen er nu van langs.

‘Techbedrijven hebben te veel macht’

Daarnaast heeft hij kritiek op het feit dat Apple bepaalt wat er wel en niet in de App Store te vinden is en dat techreuzen in het algemeen moeite hebben om hun content te modereren:

Apple heeft moeite om te bepalen wat een goede en een slechte app is. Google heeft moeite te bepalen wat een goede en slechte website is. Deze bedrijven zijn niet erop voorbereid om dergelijke beslissingen te nemen. Maar we geven ze toch de macht. Dat is het slechte. We kopen hun producten, we melden ons aan op hun websites.

Brian ActonFacebook nam WhatsApp in 2014 voor een gigantisch bedrag over, waardoor oprichters Jan Koum en Brian Acton op de loonlijst van Facebook kwamen. Acton verliet het bedrijf in 2017 door groeiende spanningen over de richting waarin WhatsApp zich zou ontwikkelen. Jan Koum vertrok in mei 2018, al is hij minder uitgesproken over de werkwijze van Facebook.

Acton laat veel meer weten wat hij vindt. Zo sprak hij over bedrijven die met China zakendoen. Zo heeft Apple ingestemd met verzoeken van de Chinese overheid om gebruikersdata op lokale servers op te slaan. “Ik denk dat een hoop van deze zakelijke beslissingen willekeurig en niet-consequent worden genomen.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.