Netflix Games van start gegaan op iPhone en iPad

Netflix is begonnen met Netflix Games voor iOS. Een week na de start op Android kun je nu ook de games downloaden op je iPhone of iPad, maar je moet er wel Netflix-abonnee voor zijn.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 9 november 2021: Netflix Games is nu officieel gestart op iPhone en iPad. De nieuwe Netflix Games zijn alleen bedoeld voor mensen die al betalen voor de streamingdienst. Momenteel is een handjevol games beschikbaar, namelijk ‘Stranger Things: 1984’, ‘Shooting Hoops’, ‘Card Blast’, ‘Stranger Things 3: The Game’ en ‘Teeter Up’. Je vindt ze in de App Store, waar ze als losse apps worden uitgebracht. Daarmee voldoet Netflix aan de strenge regels van Apple, die het verbieden om een Apple Arcade-achtige dienst te starten waarmee je ook games kunt downloaden.


Deze ietwat omslachtige methode houdt in dat Apple volledige controle heeft over wat Netflix wel en niet mag uitbrengen. Elke game zal apart moeten worden beoordeeld door Apple en moet aan de richtlijnen van de App Store voldoen. Alle games zijn zonder reclames en zonder extra aankopen of in-app abonnementen. Na het downloaden vind je ze terug op je beginscherm. Bij het opstarten moet je echter wel je Netflix-abonneegegevens invoeren.

Netflix Games gestart

Vanaf woensdag 10 november zullen de games ook in de Netflix-app te zien zijn, op een speciaal onderdeel in de app. Dit is op Android-toestellen overigens ook zo. Netflix zoekt naar nieuwe manieren om je bezig te houden. Sommige games hebben een link met een serie, zoals Stranger Things, maar bij andere gaat het om losstaande games. Wat opvalt is dat het vanaf nu ook weer mogelijk is om je via een in-app aankoop te abonneren op Netflix. Sinds 2018 was dat niet meer mogelijk, waardoor Netflix voorkwam dat ze 15% tot 30% moesten afdragen. De in-app aankoop die je bij alle games ziet heeft dan ook betrekking op het Netflix-abonnement en niet op extra’s die je in de game kunt aanschaffen.

Mogelijk gaat Netflix in de toekomst ook streaming games aanbieden vanuit de Netflix-app zelf. Het huidige aanbod is te zien door Netflix op te zoeken in de App Store en op de developernaam te tikken.

Update 8 november 2021: Netflix-games zullen los via de App Store verkrijgbaar zijn, maar vereisen wel dat je inlogt op je account. Dat beweert Bloomberg op basis van bronnen.

Afgelopen week ging Netflix van start met games, als aanvulling op het bestaande aanbod van films en series. Momenteel kun je ze alleen spelen op Android. iOS volgt later dit jaar, maar in welke vorm was nog niet bekend. Volgens Bloomberg heeft Netflix een bijzondere (en omslachtige) manier gekozen: elke game zal apart worden uitgebracht in de App Store. Dat houdt ook in dat elke game individueel door Apple goedgekeurd moet worden.

Het betekent overigens niet dat iedereen de games ook kan spelen. Bij het opstarten zul je moeten inloggen met je Netflix-account. Dat zegt Mark Gurman in zijn Power On-nieuwsbrief. Hij baseert zich daarbij op informatie van ontwikkelaar Steve Moser, die aanwijzingen vond in de Netflix-app. Volgens de App Store-regels is het niet toegestaan om zelf een abonneedienst voor games aan te bieden, zoals Apple Arcade.

Netflix-games

Je zult dus elke game apart moeten downloaden, naast de normale Netflix-app. Op Android is een soortgelijke oplossing gekozen: daar is een apart tabblad Games in de Netflix-app. Tik je daarop, dan opent te Play Store, waarna je de app kunt downloaden en spelen, door in te loggen met je Netflix-account. Dit voldoet aan de regels.

Er is al een app die op een soortgelijke manier werkt, namelijk SetApp. Hierbij ben je abonnee van een dienst, waarbij je deelnemende iOS-apps kunt gebruiken door ze te installeren van de App Store, waarna je een QR-code scant.

Netflix heeft nog niet aangegeven wanneer de iOS-games beschikbaar komen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 3 november 2021.

Al eerder schreven we dat Netflix werkte aan een gamedienst, als aanval op Apple Arcade en andere soortgelijke diensten. Vandaag kondigt het bedrijf aan dat de gamedienst officieel van start gegaan is. Het goede nieuws is dat je hier niet extra voor hoeft te betalen. Het slechte nieuws? Op de iPhone heb je er nog niks aan.

Netflix Games van start, ook ‘onderweg naar iOS’

In de aankondiging laat Netflix weten dat haar gamedienst nu wereldwijd beschikbaar is voor Android. De reden dat de Netflix-games nog niet beschikbaar zijn op iPhone en iPad, is niet lastig te raden. Apple maakt het andere bedrijven niet gemakkelijk om gamediensten uit te brengen, vanwege de strenge App Store-regels. Games moeten individueel beoordeeld worden en een eigen pagina krijgen in de App Store. Dit maakt het lastig om bedrijven één app te laten uitbrengen van waaruit je de games kan spelen, zoals bij films en series wel kan.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Toch lijkt Netflix alvast voor te sorteren op de komst van de iOS-versie. De vijf games die nu uitgebracht zijn, zijn namelijk ook allemaal individueel te vinden in de Google Play Store. Je hebt dan nog steeds een Netflix-abonnement nodig, maar je kan de games dus los downloaden. Vermoedelijk wordt dat ook de methode die op iPhone en iPad toegepast gaat worden. Maar de games zouden ook verschijnen in de Netflix-app zelf, als apart tabblad.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Zoals gezegd zijn het momenteel vijf games die te spelen zijn. Het gaat om twee games in de Stranger Things-serie (Stranger Things: 1984 en Stranger Things 3: The Game), Shooting Hoops, Card Blast en Teeter Up. Het zijn voornamelijk wat casual games en staat nog in schril contrast met het aanbod wat je bij andere diensten vindt, zoals Apple Arcade. De games zijn reclamevrij en bevatten geen in-app aankopen. Sommige zijn ook offline te spelen.

Het is nog niet bekend op welke termijn de Netflix-games speelbaar zijn op iPhone en iPad. Netflix spreekt alleen over een release die ‘onderweg is naar iOS’. Zodra we weten wanneer de games beschikbaar zijn op je iPhone of iPad, lees je dat hier.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.