Zo kun je je Mac voorbereiden op macOS Sierra

Op 20 september staat macOS Sierra voor je klaar in de Mac App Store . In dit artikel alles over de voorbereiding, opruimen van je Mac en de 5 belangrijkste functies om naar uit te kijken.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Op 20 september komt de nieuwste update voor de Mac beschikbaar. OS X krijgt met macOS Sierra een nieuwe naam. Om je alvast voor te bereiden op macOS Sierra hebben we een aantal punten voor je op een rij gezet. Maak ruimte vrij op je Mac, check of je alles goed hebt voorbereid en maak nog even een backup met Time Machine. We loodsen je langs alle stappen.


macOS Sierra op een MacBook met persoon

Bekijk ook

macOS Sierra 10.12: het complete overzicht

Alles over macOS Sierra 10.12 voor de Mac, dat in 2016 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de Sierra functies, release, nieuws en meer.

Hoe laat moet ik klaarzitten?
Apple heeft beloofd dat macOS Sierra op 20 september beschikbaar komt. We verwachten dat dit rond 19:00 uur zal zijn, maar afgaande op ervaringen in voorgaande jaren kan het altijd een paar minuten eerder of later zijn. Moet je meteen installeren? Welnee. Het is zelfs HEEL. ERG. DOM. Je staat met miljoenen anderen in de wachtrij en het downloaden gaat heel erg traag. Bij de release van iOS 10 heb je bovendien kunnen ervaren dat één foutje bij de updateservers ertoe leidde dat mensen nog urenlang bezig waren met het bijwerken van de update via iTunes.

macOS Sierra loopt niet weg, het is later deze week ook nog steeds beschikbaar om te downloaden. Als je zo zit te popelen om Sierra te ontdekken had je de afgelopen maanden beter de publieke betaversie kunnen proberen. We raden daarom aan om te wachten tot woensdag of later in de week, als het allemaal wat rustiger is en je minder kans loopt op onverwachte vastlopers door drukte.

macOS Sierra 20 september

Kan ik macOS Sierra wel installeren?

Het is belangrijk om te weten of jouw Mac geschikt is voor het installeren van macOS Sierra. De nieuwe OS werkt op onderstaande modellen:

Let wel op dat Macs die dateren van vóór 2012 niet alle functies hebben die latere modellen wel ondersteunen, zoals Metal (grafisch framework voor games) en Continuity.

Bekijk ook

Continuïteit gebruiken op oudere Macs

Met de functie Continuïteit kun je apparaten zoals de iPhone en Mac nauw met elkaar laten samenwerken. Werkt het niet op jouw oudere MacBook of iMac? Dan heb je wellicht iets aan Continuity Activation Tool.

Heb je geen idee hoe oud jouw Mac is? Controleer dit via  > Over deze Mac > Meer info > Overzicht.

Over deze Mac info

Check of je backups hebt
Voordat macOS Sierra straks in de Mac App Store verschijnt, is het verstandig om eerst te controleren of je wel backups van je systeem hebt gemaakt. Misschien dacht je dat je dagelijks een backup met Time Machine maakte, maar het is goed om even te checken of dat echt zo is. Maakte je nog geen backups, dan is het gemakkelijk te doen als je in het bezit bent van een Apple Time Capsule. Via het gelijknamige programma op de Mac maak je een backup.

https://www.iculture.nl/tips/time-machine-instellen-mac/

Maak je gebruik van een externe harde schijf dan kun je alle bestanden overzetten op de schijf. In de Mac App Store komen steeds meer updates beschikbaar voor apps die al aangepast zijn voor macOS Sierra. Het is aan te raden om die updates alvast uit te voeren.

Check of je voldoende ruimte hebt
Voor macOS Sierra heb je nog geen 10GB vrije ruimte nodig op je schijf (harddisk of SSD). Toch is het tijdens de installatie verstandig om zo’n 20GB tot 30GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Je kunt dit controleren via  > Over deze Mac > Meer info > Opslag. Verwijder grote bestanden en apps, bijvoorbeeld de tijdelijke bestanden die nog zijn overgebleven van de iOS 10-update. Zelf gebruiken we CleanMyMac voor het opruimen van overbodige (cache-)bestanden en het vinden van grote bestanden.

https://www.iculture.nl/tips/mac-opruimen-ios-update/

In macOS Sierra zit ook een nieuwe functie voor het optimaliseren van de opslagruimte, maar het is verstandiger om vóór de installatie van Sierra alvast zoveel mogelijk te hebben opgeruimd.

Bekijk ook

Geoptimaliseerde opslag op de Mac gebruiken

Zit de opslag van je Mac helemaal vol? Je kunt op 4 manieren geoptimaliseerde opslag op de Mac gebruiken, de prullenbak automatisch leegt en zorgt dat er meer ruimte op je Mac komt.

macOS Sierra installeren via de Mac App Store

De update naar macOS Sierra gaat zoals gezegd via de Mac App Store en zal voor iedereen gratis zijn. Het enige wat je hoeft te doen is op de updateknop drukken. Wil je het liefst een schone installatie op de Mac? Daarvoor hebben we een aparte gids:

Bekijk ook

Een schone installatie van je Mac: zo pak je het aan

Wil je graag een schone installatie van macOS, volg dan de stappen in dit artikel om je Mac opnieuw in te richten en met een schone Mac te beginnen.

Ik draai de publieke beta, wat moet ik straks doen?
Wanneer je de publieke beta van macOS Sierra draait en de Golden Master al hebt geïnstalleerd, is het maar de vraag of Apple je een extra update laat uitvoeren. Er is inmiddels een tweede Golden Master beschikbaar, die mogelijk gelijk is aan de definitieve versoe.

Vorig jaar moesten publieke testers bij de release van OS X El Capitan alsnog updaten.

Safari macOS Sierra

5 nieuwe functies in macOS Sierra

Vroeg of laat zul je updaten naar macOS Sierra, dus het is voor veel mensen niet de vraag óf ze gaan updaten, maar vooral wanneer. Zoals al eerder gezegd kun je het best even wachten met de update, totdat de grootste drukte is geweest.

Naar de volgende interessante functies kun je alvast uitkijken.

#1 Geoptimaliseerde opslag
macOS Sierra bevat een nieuwe functie geoptimaliseerde opslag heet. De nieuwe functie zoekt naar bestanden die je al lange tijd niet hebt gebruikt en bewaart ze voor je in de cloud. Zodra jij het bestand nodig hebt staat het bestand daar voor je klaar, en neemt het geen kostbare opslagruimte in beslag. Dit gaat wel ten koste van je iCloud Drive-opslagruimte. Standaard krijg je bij een iCloud-account 5GB gratis online opslag, wat uit te breiden is voor een maandelijkse vergoeding. Overige bestanden die je niet meer nodig hebt worden ook verwijderd. Enkele voorbeelden zie je hieronder op de afbeelding.

Bekijk ook

Geoptimaliseerde opslag op de Mac gebruiken

Zit de opslag van je Mac helemaal vol? Je kunt op 4 manieren geoptimaliseerde opslag op de Mac gebruiken, de prullenbak automatisch leegt en zorgt dat er meer ruimte op je Mac komt.

MacOS Sierra vernieuwingen

#2 Siri op de Mac
Met Siri op de Mac is de virtuele assistent nu op elk platform van Apple beschikbaar. In principe werkt Siri op de Mac hetzelfde als op de iPhone, je kunt Siri opdrachten geven zoals het versturen van een mail. Ook kun je Siri straks informatie laten opzoeken, documenten verplaatsen en zelfs systeemvoorkeuren aanpassen.

Bekijk ook

Siri op de Mac: dit zijn de functies en zo gebruik je het (maar niet voor alles)

In deze tip lees je hoe je Siri op de Mac gebruikt en meer uit deze spraakassistent haalt. De functies verschillen soms van de iPhone en iPad.

Op de Mac kan Siri straks ook taken uitvoeren dat nog niet mogelijk is op iOS, omdat je toegang hebt tot het bestandssysteem. Vraag Siri naar de verslagen waar je vorige week aan hebt gewerkt en Siri zal alleen die documenten aan je tonen. Net als Spotlight kan je dus gedetailleerd zoeken, maar dan met Siri.

#3 Universeel klembord
Apple heeft in macOS Sierra het klembord universeel gemaakt en dat houdt in dat je heel eenvoudig afbeeldingen, video’s en teksten van het ene Apple-device naar het andere kunt kopiëren. De functie maakt gebruik van de Continuïteit-functies van je apparaten. Via iCloud is alles wat je in het klembord zet beschikbaar op elk ander Apple-device. Een bestand verplaatsen van je iPhone en versturen naar je MacBook was nog nooit zo gemakkelijk.

#4 Bureaublad en documenten op al je apparaten
Grote kans dat er op dit moment een aantal documenten op je bureaublad staat, met macOS Sierra vind je die bestanden straks terug op elke Mac en iOS-device waarop je inlogt. De bestanden bewaar net zoals je dat nu al doet in op je bureaublad of in de map ‘Documenten’ in Finder, vervolgens kun je er altijd bij. De documenten vind je op je iPhone en iPad terug in de iCloud-drive-app, ook vind je ze terug op iCloud.com. Als je een Windows pc hebt dan download je de iCloud voor Windows-app om de bestanden terug te vinden. Op welke Mac je ook inlogt met iCloud, je bestanden worden direct in de map ‘Documenten’ en op het bureaublad gezet, op exact dezelfde plek als dat je dat gewend bent.

#5 Tabbladen in bijna elk programma
In macOS Sierra kun je straks op een paar programma’s na in elk programma tabbladen aanmaken. We schreven al eerder hoe je de nieuwe macOS-tabbladen straks kunt gebruiken. In principe werkt het exact hetzelfde als in Safari, echter werkt het met macOS Sierra ook in Kaarten, Pages, Mail, Keynote, Numbers en Teksteditor.

Bekijk ook

Zo gebruik je tabbladen in macOS

Met deze tip ontdek je hoe je tabs gebruikt in macOS. Tabbladen vind je niet alleen in Safari, maar in allerlei apps: ook in Finder, Kaarten en meer. Apps van derden kunnen de functie ook gebruiken.

Tabs in Kaarten MacOS Sierra

Navigeren doe je in deze programma’s straks dus een stuk sneller, voor Mail betekent dat dat je veel sneller kunt schakelen tussen meerder e-mails, en met de Kaarten-app kun je straks verschillende locaties vergelijken, zonder opnieuw naar de locatie te hoeven zoeken.

Bekijk ook

Zo maak je een oude Mac sneller

Heb je nog een oude Mac staan die je nooit meer gebruikt? Dan kun je hem heel eenvoudig een tweede leven geven. Via deze gids leggen we uit wat je zoal met je Mac kunt doen om zijn levensduur te verlengen en weer functioneel te maken.
Bekijk ook

macOS Sierra 10.12: het complete overzicht

Alles over macOS Sierra 10.12 voor de Mac, dat in 2016 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de Sierra functies, release, nieuws en meer.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.