Apple onthult macOS Sierra

Apple heeft op WWDC 2016 een nieuwe software-update voor de Mac aangekondigd: macOS Sierra. In dit artikel vatten we alle nieuwe functies samen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De opvolger van El Capitan is bekend! Apple heeft vanavond de nieuwste versie van macOS aangekondigd met de naam Sierra. De nieuwe versie had intern de codenaam ‘Fuji’, maar vanavond werd bekend welke officiële naam Apple heeft gekozen: macOS Sierra. Ook weten we nu dat Apple inderdaad de naam wijzigt van OS X naar macOS.


MacOS Sierra

Auto Unlock

Met Auto Unlock kun je je Mac ontgrendelen met een apparaat dat je om je pols hebt: de Apple Watch.

Universal Clipboard

Met de nieuwe functie Universal Clipboard kun je iets kopiëren op je ene apparaat en plakken op een andere.

MacOS Sierra vernieuwingen

iCloud Drive

Met nieuwe functies voor iCloud Drive kun je je Mac-desktop zien op meerdere apparaten en benaderen vanaf je iPhone. Je kunt ruimte maken op je toestel door oudere bestanden in de cloud op te slaan.

Apple Pay in meer landen en op het web

Apple Pay komt beschikbaar op de Mac en zal in meer landen te gebruiken zijn. Tijdens WWDC 2016 werden drie nieuwe landen aangekondigd: Zwitserland, Frankrijk en Hongkong.

Siri op de Mac

Siri komt ook op de Mac beschikbaar, zoals al eerder was voorspeld. Je kunt met Siri bijvoorbeeld zoeken naar oudere versies van documenten, of documenten met bepaalde eigenschappen.

Verkrijgbaarheid macOS Sierra

macOS Sierra zal dit najaar beschikbaar komen voor iedereen. Ontwikkelaars krijgen eerder al een betaversie in handen. De publieke beta is in juni verkrijgbaar voor geregistreerde testers.

macOS Sierra geschikte Macs

macOS Sierra werkt op de MacBook en iMac van eind 2009 of nieuwer en de MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en Mac Pro of later en zal beschikbaar worden als gratis upgrade.

Bekijk ook

macOS Sierra 10.12: het complete overzicht

Alles over macOS Sierra 10.12 voor de Mac, dat in 2016 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de Sierra functies, release, nieuws en meer.

macOS Sierra verwachtingen

Voorafgaand aan de aankondigingen van vanavond waren er twee grote verwachtingen. Ten eerste de al genoemde naamsverandering naar macOS. Apple heeft de naam al een paar keer gelekt. Mac OS X is nu 15 jaar oud en het is tijd om het in één lijn te brengen met de namen van de andere besturingssystemen. Daarnaast werd verwacht dat Siri op de Mac beschikbaar komt. Het zou betekenen dat Siri op alle Apple-apparaten te gebruiken is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 14 juni: Gratis update toegevoegd.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.