macOS Sierra al maanden geplaagd door hardnekkige PDF-problemen

macOS Sierra wordt al maanden geplaagd door problemen met PDF-bestanden. In 10.12.4, de meest recente update, introduceerde Apple zelfs een nieuw probleem dat kan leiden tot vastlopers of crashes.

De nieuwste versie van Apple’s Mac-besturingssysteem macOS Sierra wordt al geruime tijd geplaagd door problemen met PDF-bestanden. Dit zou te maken hebben met PDFKit, de basis voor het tonen en bewerken van PDF-bestanden in het besturingssysteem. Die werd door Apple in macOS Sierra helemaal op de schop gegooid. De problemen treffen vooral ontwikkelaars, maar ook gebruikers die veel met grote of versleutelde PDF-bestanden werken worden sinds de laatste macOS-update getroffen.

‘PDFKit al maanden geplaagd door fouten’

Stap 3 - Tip PDF-bestanden combineren in Voorvertoning - klap openDe problemen met de PDF-engine spelen al sinds macOS Sierra in oktober vorig jaar verscheen. Met tussentijdse updates heeft Apple al wel enkele hardnekkige problemen verholpen, maar het blijft volgens ontwikkelaars problematisch. Sommige problemen zijn al lang geleden gemeld, maar nog steeds niet verholpen. In macOS Sierra 10.12.4, dat eind maart werd vrijgegeven, verhielp Apple wel een aantal, maar introduceerde tegelijkertijd ook een nieuw probleem.

Bekijk ook

Night Shift op de Mac: macOS Sierra 10.12.4 nu beschikbaar

Apple heeft macOS Sierra 10.12.4 voor iedereen met een Mac beschikbaar gesteld. macOS Sierra 10.12.4 bevat onder andere Night Shift, zodat het scherm in de avond minder blauw kleurt. Lees hier hoe je macOS Sierra 10.12.4 downloadt en installeert.

Grote of versleutelde PDF-bestanden
Dit probleem treft vooral gebruikers die met grote of versleutelde PDF-bestanden werken in Voorvertoning (Preview) of andere PDF-apps die PDFKit gebruiken. Dergelijke bestanden kunnen leiden tot vastlopers of crashes van Voorvertoning of vergelijkbare apps. Ook worden PDF-bestanden niet altijd goed weergegeven, waarbij delen van de tekst wegvallen, volledige pagina’s zwart of slecht leesbaar zijn. In apps die geen gebruikmaken van PDFKit, zoals de gratis Adobe Acrobat Reader DC, spelen de problemen naar verluidt niet. Voor bewerken zijn gebruikers in de tussentijd helaas aangewezen op betaalde alternatieven die PDFKit niet gebruiken.

‘PDFKit in macOS Sierra onvoldoende getest’
Apple introduceerde in macOS Sierra een volledig herschreven PDF-engine, die qua broncode gelijk moest zijn aan de versie die in iOS is ingebouwd. Volgens verschillende ontwikkelaars wijst alles erop dat de nieuwe engine onvoldoende is getest. Ze proberen met workarounds sommige problemen het hoofd te bieden zodat de gebruiker er weinig van merkt. In andere gevallen worden functies die leunen op PDFKit tijdelijk (geruisloos) verwijderd. Een definitieve oplossing is er nog niet, al zijn de ogen nu gericht op macOS 10.12.5.

Pdf

Pdf is een populair formaat voor bestanden en documenten, omdat de opmaak altijd hetzelfde is. Pdf's zijn niet bewerkbare documenten, bijvoorbeeld handig voor handleidingen, digitale boeken en meer. Je kunt vanaf de iPhone, iPad en Mac wel eenvoudig aantekeningen maken op pdf's. Op de Mac is de app Voorvertoning de tool waarmee je pdf's opent en annoteert. Ontdek wat je allemaal met pdf kunt doen op je iPhone, iPad en Mac!

Pdf

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.