macOS Catalina 10.15.5 final.

Nu beschikbaar: macOS Catalina 10.15.5 met nieuwe batterijfunctie

Apple heeft macOS Catalina 10.15.5 uitgebracht. De update brengt verbeteringen en een nieuwe functie voor MacBooks. Daarmee moet de batterij langer mee gaan.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het gebeurt niet heel vaak dat Apple, los van de update in het najaar, handige nieuwe functies toevoegt aan de Mac. Deze keer is zit er toch iets interessants bij voor MacBook-gebruikers. Apple introduceert in macOS Catalina 10.15.5 namelijk de nieuwe batterijconditiebeheer. Lees hier wat er nog meer nieuw is in macOS Catalina 10.15.5.

macOS Catalina 10.15.5 beschikbaar

De functie zorgt ervoor dat de batterij van een MacBook een langere levensduur krijgt. Apple verlaagt de maximale laadcapaciteit van de batterij, met als voordeel dat de levensduur van de batterij verlengd wordt. Met het helemaal leeghalen van de batterij en weer volledig opladen, kan de levensduur korter worden. De nieuwe functie voorkomt dat de batterij helemaal opgeladen wordt, door de temperatuur en het laadpatroon te analyseren. Op een enkele lading, gaat de batterij daardoor wel wat korter mee waardoor je de MacBook minder lang achter elkaar kan gebruiken. Voor mensen die de MacBook vaak de hele dag aan de oplader hebben hangen, komt de functie goed van pas. De functie werkt alleen voor modellen met Thunderbolt 3-poorten (MacBook Pro vanaf 2016 en MacBook Air vanaf 2018).

Bekijk ook

Langere levensduur voor je MacBook-batterij: zo werkt de batterijfunctie

Met de batterijconditiebeheer-functie op de Mac zorg je ervoor dat de levensduur van de batterij in MacBooks verlengd wordt. Maar het zorgt ook voor een kortere gebruiksduur op een enkele lading. En met geoptimaliseerd opladen op je MacBook zorg je ook voor een langere levensduur.

De functie staat na het updaten naar macOS Catalina 10.15.5 standaard ingeschakeld. Wil je toch langer kunnen werken, dan schakel je het uit via Systeemvoorkeuren > Energiestand > Batterijconditie. Schakel hier de functie uit.

Daarnaast voegt Apple nog andere kleine verbeteringen toe in macOS Catalina 10.15.5, zoals een probleem waarbij de Finder vast kon lopen. Ook verwachten we dat er weer enkele bugs opgelost zijn. De releasenotes vind je onderaan dit artikel.

macOS Catalina 10.15.5

macOS Catalina 10.15.5 downloaden
Je downloadt macOS Catalina 10.15.5 via de Systeemvoorkeuren, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Software-update.
 3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS-update installeren bij macOS Ventura (en eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt.

Dit zijn de releasenotes:

macOS Catalina 10.15.5-update – Opnieuw opstarten vereist

macOS Catalina 10.15.5 biedt batterijconditiebeheer in de Energiestand-instellingen voor notebooks, een optie om de automatische focus van videotegels in FaceTime-groepsgesprekken te regelen en regelaars om de ingebouwde kalibratie van je Pro Display XDR te verfijnen. Deze update verbetert ook de stabiliteit, betrouwbaarheid en beveiliging van je Mac.

Batterijconditiebeheer

 • Met batterijconditiebeheer kun je de levensduur van de batterij van Mac-notebooks maximaliseren
 • Het voorkeurenpaneel ‘Energiestand’ geeft nu de batterijconditie weer en meldt wanneer er onderhoud nodig is vanwege de batterij
 • Optie om batterijconditiebeheer uit te schakelen

Ga voor meer informatie naar https://support.apple.com/kb/HT211094.

Instelling voor FaceTime-focus

 • Optie om de automatische focus bij FaceTime-groepsgesprekken zo te regelen dat videotegels niet van grootte veranderen wanneer een deelnemer aan het woord is

Fijnafstemming van de kalibratie voor Pro Display XDR

 • Regelaars om de ingebouwde kalibratie van je Pro Display XDR te verfijnen door het witpunt en de luminantie zodanig aan te passen dat deze exact overeenkomen met je eigen schermkalibratiedoel

Deze update bevat ook probleemoplossingen en verbeteringen.

 • Er is een probleem verholpen waarbij Herinneringen geen meldingen verstuurde voor herhaalde herinneringen
 • Er is een probleem verholpen waarbij er geen wachtwoord kon worden ingevoerd in het inlogscherm
 • Er is een probleem verholpen waarbij Systeemvoorkeuren zelfs na het installeren van een update een meldingenbadge bleef weergeven
 • Er is een probleem verholpen waarbij de ingebouwde camera mogelijk niet werd gedetecteerd wanneer je deze probeerde te gebruiken nadat je een videoconferentie-app had gebruikt
 • Er is een probleem verholpen waarbij interne luidsprekers van Mac-computers met de Apple T2 Security-chip mogelijk niet als geluidsuitvoerapparaat werden weergegeven in het voorkeurenpaneel ‘Geluid’
 • Er is een stabiliteitsprobleem verholpen met het uploaden en downloaden van mediabestanden uit de iCloud-fotobibliotheek terwijl je Mac zich in de sluimerstand bevond
 • Er is een stabiliteitsprobleem verholpen bij het overbrengen van grote hoeveelheden gegevens naar RAID-volumes
 • Er is een probleem verholpen waarbij de toegankelijkheidsinstelling ‘Verminder beweging’ de snelheid van animaties in een FaceTime-groepsgesprek niet verlaagde

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar.
Meer informatie over deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT210642.  
Meer informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT201222.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.