iPhone 8 randloos concept

De 8 belangrijkste geruchten over de iPhone 8 – een overzicht

De iPhone 8 verschijnt in het najaar, maar wat weten we nu eigenlijk al van dit nieuwe toestel? We zetten de belangrijkste punten van de iPhone 8 voor je op een rij.

Het duurt nog wel eventjes voordat de iPhone 8 wordt aangekondigd. Maar als je kijkt naar voorgaande jaren, dan is de kans groot dat heel veel geruchten die nu al circuleren blijken te kloppen. Daardoor weten we al behoorlijk veel over de iPhone 8. Waar moet je op rekenen als je de iPhone 8 dit najaar in huis wilt halen? We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet.


iPhone 8 randloos concept

De iPhone 8 is niet zomaar een nieuw model. Het huidige design is sinds 2014 ongewijzigd gebleven, maar daar komt bij de iPhone 8 verandering in. Ben je door alle geruchten even het overzicht kwijt? Dan lopen we alle belangrijke verwachtingen en geruchten langs, zodat je een duidelijk beeld krijgt.

#1 Eerste iPhone met OLED

De iPhone 8 wordt volgens geruchten de eerste iPhone met een OLED-scherm. Apple heeft jarenlang gebruikgemaakt van LCD en heeft alles uit deze schermtechnologie gehaald wat erin zit. Optimalisaties in kleurgebruik bijvoorbeeld, zodat de kleuren er bij elke iPhone weer mooier uit zagen. Maar er komt een tijd dat ook Apple met z’n tijd mee moet gaan en op OLED-schermen moet overstappen. Daar lijken ze nu klaar voor te zijn. De iPhone 8 neemt daarbij het voortouw en krijgt dit jaar waarschijnlijk al een OLED-scherm. En wat betreft het formaat van dit OLED-scherm: deze wordt een stukje groter dan het standaard iPhone-formaat van 4,7-inch. Geruchten spreken over een totaal schermformaat van 5,8-inch, waarvan 5,2-inch gebruikt kan worden.

#2 Functiepaneel als vervanging van de homeknop

Met de iPhone 7 introduceerde Apple een vernieuwde homeknop, zodat de iPhone 7 waterbestendig kon worden. Maar bij de iPhone 8 nemen we naar alle waarschijnlijkheid alweer afscheid van deze homeknop. Apple zou kiezen voor een functiepaneel. Dit is een langwerpig aanraakgevoelig deel met statische systeemknoppen. Wat er met dit functiepaneel nog meer mogelijk is, is voorlopig onduidelijk. Dat de homeknop verdwijnt, betekent gelukkig niet dat de vingerafdrukscanner ook verdwijnt. Apple zou een ingebouwde vingerafdrukscanner willen gebruiken in de iPhone 8, zodat deze achter het scherm verwerkt kan worden. Er wordt ook gesproken over andere inlogmethoden zoals gezichtsherkenning, maar daarvoor moeten we waarschijnlijk wachten tot 2018.

Concept iPhone 8 filosofeert over functiepaneel

#3 Glazen behuizing voor iPhone 8

De iPhone 8 krijgt naar alle waarschijnlijkheid ook een compleet nieuwe behuizing, bestaande uit een ‘sandwich’-constructie van glas. Sinds de iPhone 5 wordt er gebruik gemaakt van een aluminium achterkant, maar de iPhone 8 zou voor het eerst sinds jaren weer een glazen achterkant krijgen, net als bij de iPhone 4s. Deze geeft de iPhone een geheel nieuwe look, met afgeronde hoeken. Een stalen chassis zorgt daarbij voor extra stevigheid.

#4 Draadloos opladen

De glazen behuizing zorgt niet alleen voor een nieuw uiterlijk, maar maakt ook functionele veranderingen mogelijk. Het is bijna zo goed als zeker dat de iPhone 8 een vorm van draadloos opladen krijgt. Daardoor hoef je geen kabels meer in het toestel te steken of het toestel in een dock te plaatsen. Apple werkt met man en macht aan allerlei technieken voor draadloos opladen. Bij de iPhone 8 zou het gaan om draadloos opladen op korte afstand, waardoor het nog wel nodig is om de iPhone op een draadloze oplader te leggen. Echt draadloos opladen vanuit de lucht zit er dus nog niet in, maar Apple heeft wel patenten daarvoor. Je zou dan via een plafondlamp of een ander hooggeplaatst object je toestel kunnen opladen.

#5 Snelladen via Lightning

Krijgt de iPhone 8 nou een Lightning- of USB-C-aansluiting? The Wall Street Journal meldde vol overtuiging dat de iPhone 8 vaarwel zegt tegen de Lightning-aansluiting, maar de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo beweert het tegendeel. De Lightning-aansluiting blijft voorlopig waar hij is, maar er zou wel gebruikgemaakt worden van een nieuwe techniek voor snelladen. Daarmee moet het mogelijk zijn om je iPhone 8 in een mum van tijd bij te laden, wat handig kan zijn als je zonder stroom zit en de deur uit moet. Wel zou Apple van plan zijn een Lightning-naar-USB-C-kabel mee te leveren (in plaats van USB-A), zodat je je iPhone makkelijker kunt opladen met de nieuwste MacBooks.

#6 3D-camera, gezichtsherkenning en AR

Wat betreft de camera krijgt de iPhone 8 naar verwachting een flink aantal verbeteringen. De frontcamera wordt door analisten als revolutionair omschreven. Zij verwachten dat de iPhone 8 een 3D-camera krijgt, waardoor er allerlei extra mogelijkheden bij komen, zoals gezichtsherkenning. Ook zou Apple gebruik willen maken van een irisscanner, als extra beveiligingslaag naast Touch ID. Verder zou je met de camera 3D-selfies kunnen maken, om als avatar te gebruiken in games. Apple lijkt ook sterk in te zetten op augmented reality (AR). Het voordeel van AR ten opzichte van VR (virtual reality), is dat AR een stuk socialer is, omdat je blik niet wordt belemmerd door een bril. Deze nieuwe camerafuncties zouden de eerste stap van Apple in de wereld van augmented reality zijn, zoals je eerder vandaag ook al kon lezen.

#7 Prijs van de iPhone 8

Heel leuk en aardig natuurlijk, al die nieuwe functies en verbeteringen, maar wat gaat het allemaal kosten? Geruchten wijzen erop dat de iPhone 8 de duurste iPhone ooit wordt. Het goedkoopste model zou minstens $1000 moeten kosten, wat een flink stuk duurder is dan de huidige iPhones. Gelukkig kun je nog een tijdje doorsparen, want de iPhone 8 verschijnt pas in het najaar in de winkels.

#8 iPhone 7s en iPhone 7s Plus

Zijn deze nieuwe functies niets voor jou of is de iPhone 8 veel te duur, dan ligt er dit najaar toch een alternatief voor je in de winkel. Apple zou van plan zijn om de iPhone 7s en iPhone 7s Plus uit te brengen, twee modellen die gebaseerd zijn op de huidige iPhone 7 en 7 Plus maar met wat nieuwe functies. Zo is het mogelijk dat deze nieuwe modellen ook snelladen via de Lightning-aansluiting en draadloos opladen zullen ondersteunen. Verdere grote vernieuwingen bevatten ze niet. Voor mensen die toe zijn aan een nieuw toestel maar niet de topprijs willen betalen kan dit een goede keuze zijn, terwijl het nieuwste van het nieuwste alleen in de iPhone 8 komt. Voor ieder wat wils dus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.